GOSPODARSTVO

Kreće modernizacija 95 pružnih prijelaza, objavili iz Ministarstva

Iz EU fondova financirati će se 85 posto prihvatljivih troškova projekta ili 142,6 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati iz državnog proračuna.

    Objavljeno 27.01.2021
    Darija Kovačić

    U Hrvatskoj uskoro kreću radovi na modernizaciji 95 pružnih prijelaza, što će povećati njihovu sigurnost i smanjiti broj nesreća, a ukupna vrijednost tog projekta je 208,7 milijuna eura, od čega se 85 posto financira iz EU fondova, prenosi Index.

    Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da će se iz EU fondova financirati 85 posto prihvatljivih troškova projekta ili 142,6 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati iz državnog proračuna.

    Za taj je projekt u utorak potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju 94 željezničko-cestovna i jednog pješačkog prijelaza diljem Hrvatske između Ministarstva i HŽ Infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

    Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa, a među županijama najviše ih je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

    U sklopu modernizacije tih prijelaza izvest će se radovi za povećanje sigurnosti i smanjenje opasnosti na sjecištima željezničkih pruga i cesta, što će utjecati i na smanjenje broja ljudskih žrtava, što su i glavni ciljevi projekta, a sve prijelaze opremit će se i automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona.

    Na 79 željezničko-cestovnih prijelaza se, uz navedene uređaje, planiraju ugraditi i polubranici, a provest će se i osiguranje te opremanje prethodno projektiranih željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza na prugama za međunarodni, regionalni i lokalni promet, navodi se u priopćenju.

    “Glavni projekti osiguranja i modernizacije svih prijelaza projektirani su s uvažavanjem interoperabilnih standarda, a ugrađena oprema će zadovoljavati sve propisane sigurnosne i tehničke zahtjeve uz dodatno poštivanje sigurnosnih elemenata u skladu s EU direktivama”, ističu iz Ministarstva, napominjući da je to do sada 68. projekt u prometnom sektoru koji je ugovoren kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

    S tim je projektom ukupna vrijednost svih projekata ugovorenih kroz ovaj program dosegla 18 milijardi kuna, od čega veći dio ili 12 milijardi dolazi iz EU fondova, zaključuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Molimo sugrađane da u navedenim terminima koriste alternativne pravce kretanja vozilima u zonama izvođenja radova prema privremenoj regulaciji koja će biti postavljena

    Obustavlja se promet preko pružnog prijelaza na Hutlerovoj i Svačićevoj ulici

    Zbog izvođenja radova na kolosijeku pružnog prijelaza koje izvode HŽ infrastruktura d.o.o., Zagreb, u Ulici Josipa Huttlera i Ulici kralja Više…

    Mnogi projekti su započeti i u tijeku izvođenja, to su projekti koje razvijamo i nitko ih ne može zaustaviti ni poništiti - poručio je župan Anušić.

    Osječko-baranjska županija nastavlja sve započete projekte

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku jučer (26. siječnja 2023. godine) održana je 18. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije s Više…

    Dobit ćemo i 23 moderna tramvajska stajališta te flotu od 13 novih autobusa... :D

    POGLED ODOZGO: Napreduju radovi na izgradnji najmodernije tramvajske pruge

    U Osijeku je 29. rujna 2021. godine potpisan ugovor za izvođenje građevinskih radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture, vrijedan gotovo 127 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja