ŽIVOT

„Kreni u budućnost bez plastike“ – Radionice prilagodbe na zabranu plastične ambalaže

Sudjelovanje je besplatno, ali prijava je obavezna - Još se stignete priključiti!

Objavljeno 01.06.2019
Ivona Amidžić

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Regionalni ured Osijek, u suradnji s TERA Tehnopolis d.o.o. i Gradom Osijekom, organizira jednodnevnu radionicu s ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o novim zakonodavnim obvezama vezanim uz promjenu regulative u području plastike i ambalaže.

Radionica će se održati u srijedu, 5. lipnja 2019. godine, s početkom u 9 sati, u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, Regionalnog ureda Osijek, Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek, na temu: „Kreni u budućnost bez plastike“.

TERA Tehnopolis d.o.o. je hrvatski konzorcijski partner u projektu MOVECO, sufinanciranog od strane Europske komisije, kroz program Interreg, Danube Transnational Programme (ERDF, IPA).

MOVECO je projekt koji podiže svijest o cirkularnoj ekonomiji među tvrtkama, istraživačkim institutima, vlastima, institucijama gospodarskog razvoja i građanima.

Od prosinca 2016. godine, dvanaest projektnih partnera i četiri strateška partnera iz deset država ostvaruju suradnju sa svrhom promicanja znanja o cirkularnoj ekonomiji i poboljšanja okvirnih uvjeta za cirkularne proizvode i poslovne modele u Dunavskoj regiji. U okviru Projekta, ciljane grupe korisnika nastoje zajedničkom suradnjom iskoristiti potencijale cirkularne ekonomije na našem području kako bi ojačale konkurentnost, potaknule sigurnost opskrbe, ostvarile ekonomski rast te otvorile nova radna mjesta.

Zabrana plastične ambalaže 2021.

Jednodnevna radionica fokusira se na promjenu regulative u području plastike i ambalaže. Obzirom da je Europski parlament izglasao zabranu korištenja jednokratne plastične ambalaže, koja stupa na snagu 2021. godine, s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša i korištenja prirodnih resursa, proizvođači i korisnici takve ambalaže suočeni su s velikim promjenama.

U svrhu njihova informiranja te usmjeravanja na cirkularnu ekonomiju, na radionici će svi prisutni ujedno imati priliku informirati se o svim problemima, promjenama i mogućim rješenjima toga područja, kao i upoznati se s primjerima dobre prakse te na taj način unaprijediti vlastito poslovanje.

Osim predavanja različitih stručnjaka iz područja cirkularne ekonomije, europskih regulativa i zaštite okoliša, radionica će imati fokus na nove materijale i reciklažu postojećih, dok će biti održana i panel rasprava s proizvođačima i korisnicima.

Program:

 • 8:50 – 9:00   Registracija sudionika
 • 9:00 – 9:05   Otvorenje – MOVECO projekt
  TERA Tehnopolis d.o.o.
 • 9:05 – 9:35   Nova regulativa – trendovi i pomaci prema cirkularnoj ekonomiji
  Zakonodavstvo u području ambalaže i plastike
  Objašnjenje promjena koji utječu na proizvođače i korisnike ambalaže u
  Hrvatskoj
  Predavač: Vesna Petrović
 • 9:35 – 10:20   Prezentacija koncepta  „Temeljne poslovne vještine za Zelene poduzetnike’’-
  MOVECO
  Predavač: Ivana Ostoić
 • 10:20 – 10:50   Vodič za kružni dizajn koji će vam pomoći razumjeti, definirati, izraditi i objaviti
  kružne inovacije
  Predavač: Ivana Ostoić
 • 10:50 – 11:05   Pauza
 • 11:05 – 13:05   Radionica s fokusom na nova rješenja/ideje u skladu s promjenama u
  zakonodavstvu
  Predavač: Ivana Ostoić
 • 13:05 – 14:00   Okrugli stol: Primjeri dobre prakse (ekonomski i ekološki aspekt)
  Moderator: Sonja Kovač
  Panelisti: predstavnici različitih faza lanca vrijednosti
 • 14:00 – 14:15   Pitanja za paneliste

Predavači:

Mr.sc. Ivana Ostoić je po zanimanju dipl.ing.ekologije, sa završenim magisterijem iz područja ekologije, MBA iz područja upravljanja te je doktorski kandidat iz područja Održivog razvoja. Ivana radi kao konzultant s preko 22 godine iskustva za područje održivog razvoja, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti na projektima u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Na projektu MOVECO sudjeluje kao stručnjak za cirkularnu ekonomiju iz područja održivog upravljanja otpadom.

Vesna Petrović, diplomirani inženjer kemije i magistar zaštite okoliša, sudski vještak za područje gospodarenja otpadom i sekundarnim sirovinama. Direktor i osnivač društva Folder d.o.o. koje se bavi konzaltingom i edukacijom u području kružnog gospodarstva. Uređuje informativno-edukativni portal kruzna-ekonomija.com. Dvadeset godina iskustva u projektima i poslovima u području gospodarenja otpadom, u nevladinom i privatnom sektoru te državnoj administraciji. Od 2007. do 2018. godine zaposlena u Ministarstvu zaštite okoliša, Odjelu za gospodarenje otpadom na poslovima višeg stručnog savjetnika.

Panelisti:

Saponia d.d. (Blanka Balicki dipl.ing., stručni suradnik u razvoju ambalaže i Marijana Marinović dipl.ing. univ.spec.oecol., organizator Zaštite okoliša)

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (dr.sc. Iva Bahunek, direktorica)

Folder d.o.o. (Vesna Petrović, magistar zaštite okoliša)

IQ Consulting d.o.o. (dr.sc. Ivana Ostojić)

Udruga Ospera (Juraj Bučević, predsjednik)

Sudjelovanje na radionici je besplatno

Prijave su otvorene do utorka, 4. lipnja 2019. godine, do 12:00 sati ili do popune kapaciteta dvorane.

Molimo Vas da prijavu šaljete na adresu e-pošte [email protected].

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sva predavanja i radionice su besplatne i održat će se i ove godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo

Približava se i 13. tjedan psihologije u Đakovu

Već 13. godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava Tjedan psihologije. Ovogodišnji Tjedan psihologije obilježit će se od 17. do 23. Više…

Kaufland Hrvatska prvi je trgovački lanac koji je odlučio ukloniti lagane plastične vrećice iz prodaje od 1. siječnja 2020.

U Kauflandu u prodaji više nema plastičnih vrećica

S novom godinom, trgovački lanac Kaufland u svim svojim trgovinama ukinuo je prodaju laganih plastičnih vrećica. Podsjetimo, prema Pravilniku o Više…

Ove se godine učenicima nude brojne praktične radionice robotike i 3D modeliranja

13. Zima u Domu tehnike i 27. Zimska škola informatike

Trinaesta Zima u Domu tehnike u Osijeku ove godine učenicima nudi brojne praktične radionice robotike i 3D modeliranja, a 27. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Piližota: "Apelirao sam da se omogući rad nedjeljom svim tržnicama, jer je upravo nedjelja ‘pijačni dan’, dok je ponedjeljak i kod kupaca i kod prodavača zaživio kao dan odmora"

Od nedjelje ponovno na auto-piju!

Današnje lansiranje rakete u svemir prvo je takvo s američkog tla još od 2011. godine

PRATITE UŽIVO: SpaceX i NASA večeras lansiraju astronaute u svemir

Dezinfekcija ruku pri ulasku ostaje na snazi, a edukacija i proslave rođendana se do daljnjega ne održavaju

Akvarij i terarij ZOO vrta otvoreni, mjere na kompi ostaju…