GOSPODARSTVO

Kristijan Orešković iz Đakova pobjednik kvalifikacija Franck barističkog natjecanja u Osijeku

Kristijan Orešković radi kao barista u kafiću „In My Place“ :)

    Objavljeno 01.06.2019
    Alan Srčnik

    Na terasi hotela Osijek jučer su održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje, a titulu najboljeg osvojio je Kristijan Orešković iz Đakova, koji će sudjelovati u finalnom regionalnom natjecanju koje se u rujnu održava u Zagrebu. Za veliko finale kvalificirali su se i drugoplasirani Ninoslav Simić (KIC Club Zagreb) i trećeplasirani Skender Fetahi (kafić „Check In“)

    Kristijan Orešković radi kao barista u kafiću „In My Place“, a stručni žiri osvojio je vrhunskom tehničkom izvedbom i vještinom čime je pokazao zavidnu razinu znanja i predanosti.

    Radim kavu od kad znam za sebe, a natjecateljski duh oduvijek me tjerao da svakim danom budem još bolji u onome što radim. Jako sam uzbuđen jer je finalno regionalno natjecanje u Zagrebu ono što sam dugo čekao. Ne samo da ću pokazati svoje vještine nego ću zasigurno i puno naučiti“, rekao je Kristijan Orešković.

    Kvalifikacijsko natjecanje je u dvije faze testiralo sposobnost natjecatelja da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šalicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocjenjivanju natjecatelja vodi  pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

    Franck bartističko natjecanje više je od natjecanja, to je jedinstvena platforma za podizanje razine kvalitete napitaka koji se svakodnevno konzumira u ugostiteljskim objektima. Ovo je već treća godina kako organiziramo natjecanje te svakako treba istaknuti da primjećujemo sve veći iskorak u barističkom umijeću. Iskrene čestitke pobjedniku“, rekao je Domagoj Perić, Franckov profesionalni barista i član žirija.

    Ovom kvalifikacijskom natjecanju prisustvovali su i učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Osijeka te od Franckovih profesionalnih barista dobili uvid u znanje i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

    I ove će godine u kvalifikacijama sudjelovati 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje. Deset finalista predstavit će svoje vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave na finalnom natjecanju koje će se, u organizaciji Francka, održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada.

    Nakon Osijeka, slijede kvalifikacije u Umagu, a osim u Hrvatskoj natjecanje se već održalo u Sloveniji te u Bosni i Hercegovini.

    Franck prepoznaje i podržava razvoj barističke scene te u sklopu svoje barističke akademije već dugi niz godina ulaže u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata u suradnji sa svojim partnerima iz HoReCa kanala.

    Franck na ovaj način nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te sustavno ulaže u jačanje svog HoReCa poslovanja u regiji, a natjecanjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kave.

    Photo: Davor Javorović/PIXSELL

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Jeste li znali da pomoću pametnih ugovora možete drastično promijeniti način poslovanja?

    Smart contracts: Kako pametni ugovori mijenjaju način poslovanja?

    Kao rezultat sporazuma, Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin će dobiti smjernice za širenje društvenih i pristupačnih stambenih rješenja, prilagođene lokalnim potrebama

    Grad Osijek sklopio sporazum s Europskom investicijskom bankom za podršku razvoju priuštivog stanovanja

    Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

    Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!