ŽIVOT

Krize moraju biti prioritet Konferencije o budućnosti Europe, smatraju građani

Većina EU građana smatra da bi Konferencija o budućnosti Europe mladim ljudima i novim idejama trebala dati posebnu pozornost i ulogu

    Objavljeno 08.05.2021
    Darija Kovačić

    Prema rezultatima najnovijeg Eurobarometra, koje je u petak objavio Europski parlament, više od 80 posto građana EU-a smatra da upravljanje krizama mora biti jedan od prioriteta Konferencije o budućnosti Europe čija je inauguracija najavljena za 9. svibnja.

    Građani EU prepoznali su krizni menadžment, odnosno upravljanje kriznim stanjima kao što je aktualna COVID-19 kriza, kao jedno od najvažnijih pitanja nove EU platforme pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe, objavio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

    Od 81 posto građana EU-a koji smatraju da poboljšanje kriznog menadžmenta mora biti jedan od prioriteta Konferencije o budućnosti Europe, više od trećine ispitanika s tim se izrazito slaže.

    Rezultati su to istraživanja pod nazivom “Budućnost Europe” koje je provedeno od 22. listopada do 20. studenog 2020. godine u 27 država članica EU, a koje su naručili Europski parlament i Europska komisija. U sklopu istraživanja ukupno je ispitano više od 27.000 europskih građana.

    Prema rezultatima, velika većina EU građana, njih 83 posto, smatra da bi Konferencija o budućnosti Europe mladim ljudima i novim idejama trebala dati posebnu pozornost i ulogu; 40 posto ispitanika apsolutno se slaže s takvim pristupom, a njih 66 posto smatra da EU projekt nudi perspektivu mladima.

    Europsku uniju kao prostor stabilnosti u svijetu opterećenom problemima vidi 65 posto njenih građana, no u usporedbi s istraživanjem iz 2018., ovaj je postotak sada niži za 11 posto.

    Nešto manje od polovice ispitanih građana, njih 42 posto, podržat će glasanje za transnacionalne liste na izborima za Europski parlament. Više od dvije trećine ispitanika podržava izbor čelne osobe Europske komisije putem procesa vodećih kandidata na europskim izborima.

    Iako 61 posto građana smatra da ovaj proces ima smisla samo ako EU građani imaju priliku glasati za transnacionalne liste, njih 64 posto smatra da bi vodeći kandidati doprinijeli većoj transparentnosti procesa izbora predsjednika ili predsjednice Europske komisije.

    Većina građana, njih 63 posto, smatra da bi to dalo veći legitimitet Europskoj komisiji, a 62 posto njih vjeruje da bi to predstavljalo značajan napredak za demokraciju unutar Unije.

    Među građanima koji bi se htjeli priključiti Konferenciji o budućnosti Europe, njih 44 posto željelo bi sudjelovati putem sastanaka u svojoj lokalnoj zajednici, kroz rasprave s građanima ili sudjelovanjem u radu skupština.

    Kada je riječ o načinima prikupljanja ideja u sklopu Konferencije, 34 posto građana preferira iznošenje svojih stavova kroz odgovaranje na pitanja u sklopu istraživanja, dok 30 posto njih preferira predlaganje inicijativa europskim i nacionalnim političarima te online konzultacije putem platformi za raspravu.

    Prvi rezultati istraživanja “Budućnost Europe”, koji su pokazali da građani žele aktivnije participirati u donošenju odluka o budućnosti EU, objavljeni su još u ožujku ove godine, a Europski je parlament sada, uoči inauguracije Konferencije u budućnosti Europe koja će se održati u nedjelju, 9. svibnja, objavio cjelovito izvješće.

    Konferencija o budućnosti Europe je otvoreni forum za raspravu o važnim pitanjima koja se tiču EU. Na Konferenciji će moći sudjelovati svi građani Unije te različiti drugi dionici iz svih društvenih područja, uz korištenje digitalnih i internetskih platformi.

    (Hina)

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Građanima će se olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi u velikim policijskim upravama, jer će moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje

    Građani od danas mogu predati zahtjeve za izradu osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u RH

    Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih Više…

    Pozivamo građane da se uključe u provođenje akcije na način da predlože lokacije na kojima bi željeli da se obavi nadzor brzine kretanja vozila

    Policija poziva građane da predlože mjesta za nadzor brzine

    Temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti od 17. do 23. travnja na području cijele Republike Hrvatske policijski službenici provesti će pojačani nadzor Više…

    ..."na stranicama Hrvatske narodne banke piše da će se ostalih 6000 kovanica moći kupiti u poslovnicama navedenim na njihovim stranicama, čekam ovdje od 07:30 sati i prvi sam došao i sada nam kažu da kovanica nema, to je laž i naravno da su to pogodovanjem prodali neki preprodavačima ili među sobom uzeli te kovanice"

    Građani revoltirani postupkom banaka u Osijeku – “želimo kupiti kovanicu od 25 kuna”!

    Hrvatska narodna banka je 21.07.2022. objavila priopćenje (HNB izdaje novu kovanicu od 25 kuna “Pelješki most, 2022.) te da zainteresirani Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

    Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

    Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

    FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje