ŽIVOT

Krizni stožer CZ – ukupno 551 zaraženi u Hrvatskoj, troje mrtvih, 37 izliječenih

"Imamo 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika. I protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika. I dalje smo u fazi linearnog rasta, što je dobro. Prosječna dob je 48,02 godine. 46 posto je žena. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto.

Objavljeno 27.03.2020
Petar Tauković

U 9 ujutro Stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Izvijestili su kako je u Hrvatskoj potvrđeno 551 slučajeva zaraze koronavirusom. Tri su osobe umrle zbog koronavirusa.

Beroš o bolesnima

“Imamo 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika. I protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika. I dalje smo u fazi linearnog rasta, što je dobro. Prosječna dob je 48,02 godine. 46 posto je žena. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto.

Oporavljeno je 37 osoba i nadajmo se da će najveći dio pokazati znakove oporavka.

Nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga.”

Božinović o radu trgovina

“Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećala kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje.

Stožeri Civilne zaštite moraju posebnu pozornost obratiti na situaciju na tržnicama. Kad se provjeri je li sve u redu, kroz par sati, očekujemo da će te trgovine početi raditi.

Drugo izuzeće se odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to zbog posljedica za saniranje štete od potresa.

Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima.

Nove odluke stupaju na snagu danas. Realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro. Želim dobiti povratne informacije od stožera da su poduzeli sve epidemiološke mjere unaprijed da posao može krenuti. Poruka je dakle krenut će raditi od sutra.”

Šef Crvenog križa o volonterima
Čelnik Crvenog križa Robert Markt rekao je da oko 2000 volontera pomaže najugroženijima. ‘Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji. ‘Naše volontere pokreće čovjekoljublje, a ne novac. Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Ako ste to doživjeli, javite policiji”, rekao je. Pozvao je građane da volontere ne doživljavaju kao kurirsku službu već da zovu u slučaju stvarne potrebe.

Besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren je za sve one koji ne mogu sami po hranu i lijekove te nemaju nikoga od obitelji i prijatelja da im to učine. Naš je fokus na njima te stoga molimo one koji imaju obitelj i prijatelje da budu solidarni i za pomoć se obrate njima tako da se ekipe Crvenoga križa mogu fokusirati na one koji su u zaista najvećoj potrebi.

Markotić o bolesnima

“Osam osoba je na respiratoru. Supruga umrlog leži na običnom odjelu, nije životno ugrožena”

O propusnicama i kršenju mjera

781 osoba je u kršenju mjera izolacije.

Što se tiče propusnica policija me izvijestila da ima određenih sumnji u manipulacije. To je ozbiljno kazneno djelo, krivotvorenje isprava. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. A valjda je svima jasno da u ovakvoj situacije neće se izricati minimalne kazne”.

O staračkim domovima i zdravstvu

Svi zdravstveni radnici prije stupanja na svoja radna mjesta mjerit će temperaturu. Što se tiče staračkih domova dali smo jasne upute kako i što. Mislim da se priprema i određeni update uputa za staračke domove. “Mi ćemo određene mjere higijene i distanciranja i zabrane pojačati i danas i objaviti o čemu se radi”

Beroš o stanju u zdravstvu

“Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje odgovornosti. Na terenu svi imaju vrlo detaljne upute. Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva i dobro je. Moram pohvaliti i njenu majku koja je rekla da je u samoizolaciji. Pohvaljujem i susjeda koji je curicu odveo. Tražim detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, sad je najvažnije da je curica dobro, a što se događalo prije nego je primljena u bolnicu istražit ćemo. Već sam zvao ravnatelja Hitne.

Potrebno je da svi, i liječnici primarne zdravstvene zaštite, izvršavaju svoju ulogu”.

O zatvorskom sustavu

“U okviru zatvorskog sustava svi se moraju pridržavati mjera. Što se tiče konkretnih podataka obratite se Ministarstvu pravosuđa koje je nadležno za zatvorski sustav”.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka