ŽIVOT

Krizni stožer CZ – ukupno 551 zaraženi u Hrvatskoj, troje mrtvih, 37 izliječenih

"Imamo 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika. I protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika. I dalje smo u fazi linearnog rasta, što je dobro. Prosječna dob je 48,02 godine. 46 posto je žena. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto.

Objavljeno 27.03.2020
Petar Tauković

U 9 ujutro Stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Izvijestili su kako je u Hrvatskoj potvrđeno 551 slučajeva zaraze koronavirusom. Tri su osobe umrle zbog koronavirusa.

Beroš o bolesnima

“Imamo 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika. I protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika. I dalje smo u fazi linearnog rasta, što je dobro. Prosječna dob je 48,02 godine. 46 posto je žena. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto.

Oporavljeno je 37 osoba i nadajmo se da će najveći dio pokazati znakove oporavka.

Nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga.”

Božinović o radu trgovina

“Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećala kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje.

Stožeri Civilne zaštite moraju posebnu pozornost obratiti na situaciju na tržnicama. Kad se provjeri je li sve u redu, kroz par sati, očekujemo da će te trgovine početi raditi.

Drugo izuzeće se odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to zbog posljedica za saniranje štete od potresa.

Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima.

Nove odluke stupaju na snagu danas. Realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro. Želim dobiti povratne informacije od stožera da su poduzeli sve epidemiološke mjere unaprijed da posao može krenuti. Poruka je dakle krenut će raditi od sutra.”

Šef Crvenog križa o volonterima
Čelnik Crvenog križa Robert Markt rekao je da oko 2000 volontera pomaže najugroženijima. ‘Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji. ‘Naše volontere pokreće čovjekoljublje, a ne novac. Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Ako ste to doživjeli, javite policiji”, rekao je. Pozvao je građane da volontere ne doživljavaju kao kurirsku službu već da zovu u slučaju stvarne potrebe.

Besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren je za sve one koji ne mogu sami po hranu i lijekove te nemaju nikoga od obitelji i prijatelja da im to učine. Naš je fokus na njima te stoga molimo one koji imaju obitelj i prijatelje da budu solidarni i za pomoć se obrate njima tako da se ekipe Crvenoga križa mogu fokusirati na one koji su u zaista najvećoj potrebi.

Markotić o bolesnima

“Osam osoba je na respiratoru. Supruga umrlog leži na običnom odjelu, nije životno ugrožena”

O propusnicama i kršenju mjera

781 osoba je u kršenju mjera izolacije.

Što se tiče propusnica policija me izvijestila da ima određenih sumnji u manipulacije. To je ozbiljno kazneno djelo, krivotvorenje isprava. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. A valjda je svima jasno da u ovakvoj situacije neće se izricati minimalne kazne”.

O staračkim domovima i zdravstvu

Svi zdravstveni radnici prije stupanja na svoja radna mjesta mjerit će temperaturu. Što se tiče staračkih domova dali smo jasne upute kako i što. Mislim da se priprema i određeni update uputa za staračke domove. “Mi ćemo određene mjere higijene i distanciranja i zabrane pojačati i danas i objaviti o čemu se radi”

Beroš o stanju u zdravstvu

“Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje odgovornosti. Na terenu svi imaju vrlo detaljne upute. Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva i dobro je. Moram pohvaliti i njenu majku koja je rekla da je u samoizolaciji. Pohvaljujem i susjeda koji je curicu odveo. Tražim detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, sad je najvažnije da je curica dobro, a što se događalo prije nego je primljena u bolnicu istražit ćemo. Već sam zvao ravnatelja Hitne.

Potrebno je da svi, i liječnici primarne zdravstvene zaštite, izvršavaju svoju ulogu”.

O zatvorskom sustavu

“U okviru zatvorskog sustava svi se moraju pridržavati mjera. Što se tiče konkretnih podataka obratite se Ministarstvu pravosuđa koje je nadležno za zatvorski sustav”.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Trenutno se 1.648 osoba nalazi u samoizolaciji na području županije

U Osječko-baranjskoj županiji 328 obrađenih uzoraka i 124 pozitivnih nalaza

U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji imamo 328 obrađenih uzoraka i 124 pozitivnih nalaza. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na Više…

Što vi mislite: Podržavate li obavezno cijepljenje protiv koronavirusa ili ne?

Austrija uvela obavezno cijepljenje – Ovo su kazne za one koji odbiju

Donji dom austrijskog parlamenta prihvatio je danas zakon o obveznom cijepljenju odraslih protiv covida-19 čime Austrija postaje prva članica Europske Više…

U Osječko-baranjskoj županiji pet umrlih, 14 na respiratoru i rekordnih 677 novooboljelih od koronavirusa

U Hrvatskoj rekordnih 10.427 novozaraženih, u Osijeku čak 677 novih, najviše dosad

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.427 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Plan podjele je takav da će se kante dijeliti u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće...

Nastavlja se Unikomova podjela žutih i smeđih spremnika

Promet će se kroz gradilište odvijati prema postavljenoj privremenoj regulaciji prometa uz suženje ceste i naizmjenično prometovanje vozila jednim prometnim trakom...

Privremena prometna signalizacija: Djelomično otvorena cesta od Osijeka prema Našicama

Ustanova za zdravstvenu skrb dr. Špiranović za medicinu rada i športa kroz desetogodišnje djelovanje

50% popusta na fizikalnu terapiju u Osječkoj Medicini rada Špiranović