ŽIVOT

Kulin u Jagodnjaku otvara Dan općine

Da se razumijemo, kulen je dosta zdrava namirnica. Valjda! Autor teksta bi tako htio.

Objavljeno 14.05.2018
Alan Srčnik

Na Spasovo je kulin fasov’o – nekako se otprilike veli u Jagodnjaku i drugim krajevima Baranje, a kako se približi Spasovdan i prvo ‘sazrijano’ kulenje. Ili još bolje kako Šokci znaju reći – Eh, da mi je spojiti nekako kulen i paradajz. Jer, kulen ‘fasuje’ ovih dana, a na rajčicu ćemo još čekati.

Inače, da se razumijemo, kulen je dosta zdrava namirnica. Valjda! Autor teksta bi tako htio. A zakleo bi se i da je svojedobno izvjesni nutricionist rekao da kulen na ‘ljestvici’ dobrog i ne stoji tako loše. Zapravo, umjerenost je ‘majka svega’.

Zašto Vam sve to pišemo? Kulinijada i Dane Općine Jagodnjak događaju se 17.05.2018. Kulinijada je manifestacija, koja se održava u tom baranjskom mjestu, svake godine, tradicionalno, na Spasovdan. Cilj manifestacije je promocija kulena kao tradicionalne gastro ponude Baranje. Svake godine sudjeluje sve veći broj natjecatelja, ne samo iz Baranje nego iz cijele Hrvatske, kao i susjednih država.

Početak je u 14:00 sati. Od tada pa nadalje slijedi ‘testiranje’, a proglašenje najboljih kulena je u 16:30. I time samo počinje Dan općine, jer manifestacija se nastavlja sljedećih nekoliko dana …

18.05. – 10:00 Likovna kolonija

19.05. – 15:00 Fišijada 20:00 Koncert

20.05. – 08:00 Vatrogasno takmičenje mladih ekipa 13:00 Defile konjskih zaprega i jahačka utakmica

22.05. – 20:00 Svečana akademija povodom Dana Općine Jagodnjak

26.05. – Takmičenje u cigan pečenju i trubački koncert – Bolman

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

(Be)smisao ljetnog i zimskog računanja vremena

Od iduće nedjelje (31. ožujka) počinje ljetno računanje vremena

Na zamisao je došla kada je prošlo ljeto na ulici vidjela ženu s torbicom izrađenom od plastičnih vrećica te je odlučila i sama biti kreativna :)

Video: Isplela sako i suknju od plastičnih vrećica

Od krema i tableta do izlaganja svjetlosti - mnogo je vrsta terapija za psorijazu. Svaka ima svoje prednosti, ali i jednu zajedničku manu ...

Psorijaza: Mnogo terapija, ali lijeka nema