Arhiva

Kultura u Osijeku

  Objavljeno 24.01.2013
  OsijekNews redakcija

  Osijek je oduvijek bio grad kulture. Nositelji kulturnih događanja su kazališta, galerije, muzeji, knjižnice te središnji događaj u kulturi Osječko ljeto kulture. Kulturni život Osijeka, poput ostatka Europe u to doba, budi se i jača u 18. i 19. stoljeću.

  U Osijeku danas rade dva kazališta Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Dječje kazalište Branka Mihaljevića. Ova kazališta okupljaju profesionalne glumce a njihov cjelogodišnji bogat repertoar u kazalište privlači tisuće posjetitelja. Uz ova dva kazališta u Osijeku djeluje i nekoliko amaterskih kazališnih skupina. Mladi glumci Umjetničke akademije često nastupaju u Barutani na lijevoj obali Drave. U Osijeku je djelovalo i danas djeluje mnoštvo kipara, slikara, fotografa i umjetnika svih vrsta pa sve ih je nemoguće sve imenovati.

  Izdvojit ćemo samo neke osječke velikane koji su imali velik utjecaj na kulturu grada, poput primjerice Franje Krežme, Franje Kuhača, Paje Kolarića, Julija Njikoša, Viktora Axmana, Branka Mihaljevića, Lava Mirskog, Lavoslava Ružičke, Jagode Truhelke i mnogih drugih.

  Kazališta u Osijeku

  Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

  Godine 1866. sagrađeno je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, a stalni ansambl ondje djeluje od prosinca 1907. godine. Od tada ovo kazalište je središte kulturnog života u Osijeku. Velebna građevina izgrađena u secesijskom stilu te njezino prekrasno uređena dvorana nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Kazalište okuplja kvalitetan glumački i pjevački ansambl i domaćin je brojnim premijerama tijekom cijele godine. Osim kazališnih predstava ondje se održavaju koncert i druga događanja vezana uz kulturu.

  kulturaos2

  Dječje kazalište Branka Mihaljevića

  Dječje kazalište s pravom možemo nazvati „osječkom kućom smijeha“. Ovo kazalište nezaobilazna je destinacija za sve mališane iz Osijeka i okolice već pola stoljeća. S radom je započelo 1950. godine a profesionaliziralo se 1958. godine, tada pod nazivom Dječje kazalište „Ognjen Prica“.

  Predstava „Zeko, zriko i janje“ Branka Mihaljevića ubrzo postaje zaštitnim znakom kazališta te dobiva ime po ovom velikom osječkom skladatelju.

  Ansambl dječjeg kazališta gostovao je sa svojim predstavama u brojnim gradovima i državama pa čak i u dalekoj Kini.

  djecjekazaliste

  Muzeji u Osijeku

  Muzej Slavonije

  Muzej Slavonije najstariji je muzej u Osijeku, osnovan 1877. godine. Nekoliko puta mijenjao je lokaciju a od 1946. nalazi se na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, u zgradi bivšeg gradskog poglavarstva. Od 1947. godine nosi naziv Muzej Slavonije. Muzej se sastoji od devet odjela a u svojoj zbirci čuva gotovo 400 tisuća predmeta. Kao jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj odigrao je ključnu ulogu u prikupljanju i zaštiti kulturne baštine grada Osijeka i gotovo cijele regije Slavonije i Baranje.

  Kao najstarija kulturna institucija u gradu Osijeku, Muzej nastoji postati i ostati kulturno ishodište Osijeka i Slavonije koji će nacionalnu baštinu dostojno sačuvati i prezentirati i izvan granica naše domovine.

  kulturaos6

  Arheološki muzej Osijek

  Arheološki muzej Osijek osnovan je Uredbom Vlade Republike Hrvatske 28. travnja 2005. godine. Kako se radi o jedinom specijaliziranom muzeju za arheologiju u Slavoniji i Baranji, cilj muzeja je prezentirati sve najvažnije kulture i nalazišta od paleolitika do kasnoga srednjeg vijeka koje će pokazati rasprostranjenost, slojevitost, raznovrsnost i bogatstvo arheologije ovih prostora.

  Arheološki muzej Osijek prikuplja, istražuje, obrađuje, čuva i zaštićuje muzejske predmete, stvara zbirke, ujedno obavlja izložbenu i izdavačku djelatnost. Za smještaj Muzeja odabrana je zgrada Glavne straže, smještena na Trgu Sv. Trojstva 2 i tzv. kuća Brožan, na Trgu J. Križanića 6 u osječkoj Tvrđi.

  Muzej je svečano otvoren 16. studenog 2007. Godine i sadrži oko 980m2 izložbenog prostora. Muzej se intenzivno popunjava nalazima prapovijesti, antike i srednjeg vijeka koji dolaze s novih iskopavanja u Slavoniji i Baranji.

  kulturaos4

  Galerije u Osijeku

  Galerija likovnih umjetnosti

  Galerija likovnih umjetnosti je muzejska institucija koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem, istraživanjem i prezentiranjem umjetničke baštine u rasponu od baroka do recentnog stvaralaštva.

  Temelj muzejskog fundusa čine djela od kojih mnoga imaju kapitalnu važnost za hrvatsku likovnu baštinu od sredine 18. st. do danas, a po kojima je osječka Galerija kao muzejska ustanova regionalnog središta, najpoznatija i najpriznatija. To se, prije svega, odnosi na djela stranih majstora kasnog baroka, klasicizma i romantizma, potom prve generacije hrvatskih pejzažista i portretista sredine 19. stoljeća te djela s prijelaza u 20. stoljeće i njegove prve polovice, kada se utemeljuje hrvatsko moderno slikarstvo. Najopsežniji i najvrjedniji dio muzejskog fundusa čine zbirke slika. Upravo je zbirka slika Galerije likovnih umjetnosti jedinstvena u hrvatskoj po broju i vrijednosti umjetnina koje su bile u vlasništvu slavonskih velikaških obitelji iz 18. i 19. stoljeća.  U Galeriji je zastupljen najširi raspon svih osječkih umjetnika, pretežno prve polovice 20. stoljeća, te najveći dio njihovog likovnog stvaralaštva.

  kulturaos5

  Ostale galerije

  Uz Galeriju likovnih umjetnosti u Osijeku djeluje još niz drugih galerija: Galerija Magis,  Galerija Kazamat, Galerija Waldinger, Galerija Open, Galerija Vernissage i Galerija kavane Waldinger, Osječke galeriju su mjesta gdje domaći i strani umjetnici izlažu svoje radove a postavi se sastoje od izložbi slika, fotografija, skulptura i drugo. Njihova vrata otvorena su čitave godine za umjetnike i posjetitelje.

  Događaji u kulturi

  Kulturnih događaja u Osijeku ne nedostaje. Tijekom cijele godine u Gradu na Dravi mogu se pronaći razne izložbe, nastupi, preformansi i predstave.

  Središnji događaj svake godine je Osječko ljeto kulture koje će se u 2014. godini održati po 34. put. OLJK je specifično po tome što se program uglavnom prikazuje na otvorenom u ljetnim mjesecima. OLJK okuplja domaće i strane umjetnike a svi događaji besplatni su za posjetitelje.

  Osim Osječkog ljeta kulture treba izdvojiti nadaleko poznati Slama Land Art festival koji se održava na otvorenom. Od prošle godine u Osijeku se održava i Proljetni salon, nastao na inicijativu studenata Odjela kulturologije te kazališni inkubator u Barutani. Osim kazališta i galerija kulturna događanja održavaju se odnedavno u prostoru kina Urania.

  OsijekOnline.hr

    kulturaos7

  kulturaos1

  kulturaos8

  VEZANE VIJESTI

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Do utakmice Hrvatske i Argentine je oko 12 sati! Da li je sve spremno? Veliki ekran? Pivo? Sok? Kokice? Čips? Više…

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu, Više…

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”

  Iako u stanju u kakvom smo ga navikli viđati, Goran Bare je sinoć u dvorištu Vege u Tvrđi održao odličan Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”