KULTURA

Kulturni centar Osijek poziva vas da ostanete kod kuće, a svoje vrijeme provedete – kreativno

Ako imate potrebu ne samo pratiti, već i stvarati umjetnost neka vam ovo vrijeme bude prilika! :)

    Objavljeno 28.03.2020
    Mirela Belaj

    Izolaciju posvetite stvaranju

    Puno naših građana redovito obilazi brojna kulturna i društvena događanja, ali je to trenutno – nemoguće. Ostaje nam u kulturnim sadržajima uživati iz udobnosti svog doma, koliko je to moguće, a lijepo je da je opcija puno – od streaminga kazališnih predstava i baleta, koncerata na radiju, virtualnih knjižnica i posjeta muzeju. Ako imate potrebu ne samo pratiti, već i stvarati umjetnost neka vam ovo vrijeme bude prilika. Kulturni centar Osijek poziva vas da vrijeme u izolaciji provedete kreativno i konstruktivno, a kako bi vas dodatno potaknuo na stvaranje, po završetku pandemije, izabrane radove nastale u izolaciji poseban će stručni tim pretvoriti u veliku izložbu i publikaciju kojom će zauvijek ostati zabilježena kreativnost naših građana i umjetnika, a neke od njih možda i otkupiti te trajno smjestiti u svojim prostorima u Trpimirovoj.

    SKULPTURA
    Izradite skulpturu, npr. tehnikom kaširanja. Papir, brašno i voda jednostavni su sastojci koje ćete pronaći u svom domu, a jednostavnu tehniku modeliranja sitnih komada papira natopljenih u ljepilo od vode i brašna lako je savladati. Tema i stil su u potpunosti na vama, a najbolje radove ćemo moći pogledati na posebnoj izložbi.

    SLIKA
    Napravite sliku tehnikom kolaža. Nešto lijepila, papira, tkanine, novina, boja … i u vašoj kuhinji, ili dnevnoj sobi nastati će djelo na koje ćete biti ponosni. Bili profesionalac, amater, ili nešto između, ova kreativna tehnika svakom daje priliku da zablista. Tema je slobodna, a ako uključite djecu, ili cijelu obitelj, možda vam sjećanja na vrijeme u izolaciji ostanu puno ugodnija nego što to očekujete!

    CIKLUS FOTOGRAFIJA
    Napravite ciklus fotografija. Mobitelom, ili fotoaparatom zabilježite 10 – 40 fotografija kroz svoj specifičan pogled na vrijeme koje ste proveli u izolaciji. Najbolje radove KC Osijek objediniti će u publikaciji i izložiti na izložbi. Pronađite svoj kadar i ispričajte priču iz nepoznatog kutka!

    OSJEČKI BENDOVI!
    Ne smijemo održavati koncerte, a niti probe, ali vas zato pozivamo- napišite i uglazbite pjesmu. Osijek je pun bendova, a ovo vrijeme posvetite novom stvaranju. KC Osijek nagraditi će najbolju pjesmu studijskim snimanjem i snimanjem spota po završetku pandemije.

    KRATKA PRIČA
    Napišite kratku priču. Crtice iz izolacije. Proširite svoj svijet u izolaciji puno dalje od hodnika, balkona, ili pogleda s prozora. Mašta vaše kratke priče može odvesti u nedogled, a KC Osijek će najbolje od vaših kratkih priča pretvoriti u posebnu publikaciju koja će vam ostati na ponos.

    FREE-STYLE
    Ako se ne vidiš niti u jednoj od predloženih kategorija, izrazi se na sebi svojstven način. Tvoj video, instalacija, performans ili nešto posve drugo dobrodošlo je iznenađenje u ovom projektu i najbolji dokaz da stvaranje ne mogu zaustaviti četiri zida!

    Ovaj poziv je otvoren i amaterskim i profesionalnim umjetnicima. Zašto? Jer nas trenutno povezuju zajedničke okolnosti i jedna neočekivana situacija u kojoj smo se našli zajedno. Umjetnost obično povezuje umjetnike i publiku, u zajedničkom iskustvu, u proživljenom trenutku; ali u ovim okolnostima, postanimo svi stvaraoci i kada vrijeme to dopusti – postanimo svi zajedno i publika te uživajmo u zajedništvu koje danas osjećamo i nakon pandemije.

    Kulturni centar Osijek prikupljati će vaše radove (ili fotografije i video snimke o vašim radovima) putem e-pošte [email protected] sve do kraja pandemije COVID-19.

    Provedimo izolaciju kreativno!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Izložba je to koja okuplja fotografe Osječko-baranjske županije, pokazuje, nagrađuje i pohvaljuje najbolje od njih, a održava se u organizaciji Fotokluba Osijek te u partnerstvu sa Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Kulturnim centrom Osijek

    Najbolje od fotografije autora iz Osječko-baranjske županije – izložba Fotokluba Osijek

    U ponedjeljak, 15. siječnja s početkom u 19.00 sati u foyeru Kulturnog centra Osijek, u organizaciji Fotokluba Osijek, bit će Više…

    Veseli nas, ipak, što je i petak u punoj osječkoj Tvrđi održana prva večer ovogodišnjeg HeadOnEast festivala. Dobrog raspoloženja nije nedostajalo, dapače, moglo ga se osjetiti i vidjeti na svakom uglu, uz brojne pozornice, štandove, radionice

    [FOTO] Održan 5. HeadOnEast

    Nakon nekoliko dana dobre kvalitete zraka, Osijek se u subotu probudio pod neugodnim mirisom izgorene plastike. Mjerne jedinice bilježile su Više…

    Osječko ljeto kulture je postalo brend Grada Osijeka, kao i Osječko-baranjske županije. Najveća je kulturna manifestacija na istoku Hrvatske, ali i jedna od najvećih i najboljih kulturnih manifestacija Hrvatske

    [FOTO] Svečano otvoreno 23. Osječko ljeto kulture

    Nastupom sopranistice Sandre Bagarić i tenora Đanija Stipaničeva, uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića, sinoć (28. lipnja 2023. godine) je otvoreno Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

    Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova