KULTURA

Kulturni centar Osijek poziva vas da ostanete kod kuće, a svoje vrijeme provedete – kreativno

Ako imate potrebu ne samo pratiti, već i stvarati umjetnost neka vam ovo vrijeme bude prilika! :)

  Objavljeno 28.03.2020
  Mirela Belaj

  Izolaciju posvetite stvaranju

  Puno naših građana redovito obilazi brojna kulturna i društvena događanja, ali je to trenutno – nemoguće. Ostaje nam u kulturnim sadržajima uživati iz udobnosti svog doma, koliko je to moguće, a lijepo je da je opcija puno – od streaminga kazališnih predstava i baleta, koncerata na radiju, virtualnih knjižnica i posjeta muzeju. Ako imate potrebu ne samo pratiti, već i stvarati umjetnost neka vam ovo vrijeme bude prilika. Kulturni centar Osijek poziva vas da vrijeme u izolaciji provedete kreativno i konstruktivno, a kako bi vas dodatno potaknuo na stvaranje, po završetku pandemije, izabrane radove nastale u izolaciji poseban će stručni tim pretvoriti u veliku izložbu i publikaciju kojom će zauvijek ostati zabilježena kreativnost naših građana i umjetnika, a neke od njih možda i otkupiti te trajno smjestiti u svojim prostorima u Trpimirovoj.

  SKULPTURA
  Izradite skulpturu, npr. tehnikom kaširanja. Papir, brašno i voda jednostavni su sastojci koje ćete pronaći u svom domu, a jednostavnu tehniku modeliranja sitnih komada papira natopljenih u ljepilo od vode i brašna lako je savladati. Tema i stil su u potpunosti na vama, a najbolje radove ćemo moći pogledati na posebnoj izložbi.

  SLIKA
  Napravite sliku tehnikom kolaža. Nešto lijepila, papira, tkanine, novina, boja … i u vašoj kuhinji, ili dnevnoj sobi nastati će djelo na koje ćete biti ponosni. Bili profesionalac, amater, ili nešto između, ova kreativna tehnika svakom daje priliku da zablista. Tema je slobodna, a ako uključite djecu, ili cijelu obitelj, možda vam sjećanja na vrijeme u izolaciji ostanu puno ugodnija nego što to očekujete!

  CIKLUS FOTOGRAFIJA
  Napravite ciklus fotografija. Mobitelom, ili fotoaparatom zabilježite 10 – 40 fotografija kroz svoj specifičan pogled na vrijeme koje ste proveli u izolaciji. Najbolje radove KC Osijek objediniti će u publikaciji i izložiti na izložbi. Pronađite svoj kadar i ispričajte priču iz nepoznatog kutka!

  OSJEČKI BENDOVI!
  Ne smijemo održavati koncerte, a niti probe, ali vas zato pozivamo- napišite i uglazbite pjesmu. Osijek je pun bendova, a ovo vrijeme posvetite novom stvaranju. KC Osijek nagraditi će najbolju pjesmu studijskim snimanjem i snimanjem spota po završetku pandemije.

  KRATKA PRIČA
  Napišite kratku priču. Crtice iz izolacije. Proširite svoj svijet u izolaciji puno dalje od hodnika, balkona, ili pogleda s prozora. Mašta vaše kratke priče može odvesti u nedogled, a KC Osijek će najbolje od vaših kratkih priča pretvoriti u posebnu publikaciju koja će vam ostati na ponos.

  FREE-STYLE
  Ako se ne vidiš niti u jednoj od predloženih kategorija, izrazi se na sebi svojstven način. Tvoj video, instalacija, performans ili nešto posve drugo dobrodošlo je iznenađenje u ovom projektu i najbolji dokaz da stvaranje ne mogu zaustaviti četiri zida!

  Ovaj poziv je otvoren i amaterskim i profesionalnim umjetnicima. Zašto? Jer nas trenutno povezuju zajedničke okolnosti i jedna neočekivana situacija u kojoj smo se našli zajedno. Umjetnost obično povezuje umjetnike i publiku, u zajedničkom iskustvu, u proživljenom trenutku; ali u ovim okolnostima, postanimo svi stvaraoci i kada vrijeme to dopusti – postanimo svi zajedno i publika te uživajmo u zajedništvu koje danas osjećamo i nakon pandemije.

  Kulturni centar Osijek prikupljati će vaše radove (ili fotografije i video snimke o vašim radovima) putem e-pošte [email protected] sve do kraja pandemije COVID-19.

  Provedimo izolaciju kreativno!

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ne rade sve jednako, ali donosimo sve informacije kako i kada ih posjetiti

  Od danas u Gisku ponovno otvorene čitaonice

  Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek obavještava javnost da će od ponedjeljka, 25. svibnja 2020. godine biti ponovno otvorene za sve korisnike Studijska čitaonica i čitaonica Više…

  Večeras je trebao biti zadnji dan programa "Kultura na kotačima", ali se zbog nepovoljnog vremena kojeg očekujemo navečer plan malo promijenio...

  Kultura na kotačima odgađa raspored zbog vremena i priprema bonus iznenađenje!

  Zbog najave nepovoljnih vremenskih uvjeta današnji planirani program Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pomaknut je za četvrtak. Potpuni raspored zadnjeg Više…

  Izdržali smo sve mjere što su nam propisali, a nagrada je bila slatka :D

  Zadnji dan “Kulture na kotačima” u Osijeku

  Danas je zadnji dan posebnog kulturnog programa „Kultura na kotačima” koji nas je u zadnjih nekoliko dan toliko uveseljavao. Građanima Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ne rade sve jednako, ali donosimo sve informacije kako i kada ih posjetiti

  Od danas u Gisku ponovno otvorene čitaonice

  Radi se o suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu

  American Corner Gisko korisnicima omogućava pristup digitalnoj zbirci eLibraryUSA

  Sutrašnja izvedba je već rasprodana, kao i ona subotnja - Na rasporedu su još izvedbe u utorak, srijedu i petak

  HNK Osijek izvodi predstave i koncerte u dvorištu