CRNA KRONIKA

Kupujete preko interneta? Ovo je sedam najčešćih online prijevara, evo kako ih izbjeći

Na internetu dogovorio kupnju traktora iz Španjolske pa ostao bez više od šezdeset tisuća kuna

    Objavljeno 11.12.2020
    Darija Kovačić

    Da opreza na internetu nikad dovoljno i da treba paziti gdje i kako kupujete traktor, pokazuje najnoviji slučaj prijevare u kojem je kupac ostao bez više od 60 tisuća kuna! Kako je priopćila Policijska uprava osječko-baranjska tijekom mjeseca rujna i listopada, 47-godišnji hrvatski državljanin putem oglasnika je stupio u kontakt s nepoznatim prodavateljem iz Španjolske i dogovorio kupnju traktora.

    Nepoznati prodavatelj je nakon uplate novca prekinuo daljnju komunikaciju te kupljeni traktor 47-godišnjaku nije isporučen. Materijalna šteta iznosi više od 60 tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem“, navodi policija.

    Osječko-baranjska policija ujedno je objavila i upute kako se zaštititi od Internet prijevara te informacije o najčešće korištenim financijskim online prijevarama i kako ih izbjeći:

    #CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara

    • CEO ili direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
    • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
    • Krađa identiteta navođenjem lažne poveznice putem lažne e-pošte, sms poruka ili lažnih telefonskih poziva prevaranata koji vas prijevarom vas navode da podijelite s njima svoje osobne, financijske ili sigurnosne informacije.
    • Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
    • Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
    • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
    • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

    Savjeti građanima:

    – dobro pazite na osobne podatke,

    – dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža,

    – on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),

    – svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci,

    – pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva.

    “Kako nam se bliže dani povećane potrošnje građani bi trebali posebno paziti prilikom on-line kupovine kako ne bi postali žrtve kaznenog djela. Ono što je posebno istaknuo jest da iako njihovi zaposlenici kontaktiraju klijente telefonom ili elektroničkom poštom NIKAD ih tim putem ne traže osobne podatke, podatke o PIN-u i sl. U slučaju da se to dogodi klijent ne smije dati takve podatke već odmah takav pokušaj prijaviti banci i policiji.

    Ovom prilikom želimo građane još jednom podsjetiti i na ostale najčešće financijske online prijevare i kako se od njih zaštititi, kao što je nekoliko načina krađa identiteta, odnosno Vishing – Krađa identiteta pozivom, Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte i Smishing – Krađa identiteta SMS-om.

    Sa svim upozorenjima i savjetima kako se zaštititi građani se mogu upoznati i putem video materijala na našem MUPTV YouTube kanalu”, navodi policija.

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi

    Danas oko 7.20 sati, policijski službenici Policijske postaje Našice pokušali su realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku Više…

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Sedamdesetjednogodišnjak je između 1. veljače i 11. travnja poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi u više navrata putem Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Počinitelj je između 29. i 30. ožujka na širem području Osijeka provalio u školu iz koje je ukrao tablet i tri prijenosna računala

    Otkriven provalnik koji je krajem ožujka provalio u školu

    Netko nepoznat stupi u kontakt s vama putem interneta, obeća vam zaradu u trgovanju kriptovalutama i samo trebate instalirati nekoliko aplikacija i unijeti svoje bankovne podatke... i nakon toga deseci tisuća eura vam nestanu s računa...

    U želji ‘rudarenja’ kriptovalutama ostao bez povećeg iznosa

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi