ŽIVOT

Kušajte najbolje graševine Hrvatske u Osijeku – Besplatno sudjelovanje! [PROGRAM]

Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina

Objavljeno 16.05.2022
Ivona Amidžić

Krenite u Osijek na GO i otkrijte sve nijanse hrvatske vinske perjanice na međunarodnoj konferenciji “GO – Graševina Osijek”  koja se održava 26. i 27. svibnja u najvećem gradu Slavonije i Baranje.

Jeste li znali da graševina čini gotovo 45% ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40% ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj?

“Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25% vinogradarskih površina u Hrvatskoj”, navode organizatori.

Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja.

“Tijekom konferencije razgovarat ćemo o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo. Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, s nama su najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof.  dr.  sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi”, dodaju organizatori.

Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja u večernjim satima nastavlja se druženje u Perivoju kralja Tomislava na Večeri vina i umjetnosti.

Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.

U nastavku dostavljamo program događanja.

Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na [email protected].

 

26. svibnja – ČETVRTAK

  • 17.00h Graševina dobrodošlice, Hotel Osijek
  • 18.00h Degustacije: Pjenušava Slavonija i Podunavlje-Marija Vukelić, Vinske priče by Željko Garmaz (uz pozivnicu)

 

27. svibnja – PETAK

HOTEL OSIJEK

  • 9.30 Registracija sudionika; Moderator: Mirta Milas
  • 10.00 Otvorenje
  • 10.30 PANEL I.: Graševina jučer, danas, sutra (Saša Špiranec, Edi Maletić, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet, Marijan Knežević)
  • 11.30 – 12.30 VINSKA UDRUŽIVANJA
    Đuro Horvat – Vina Mosaica, analiza potrošača 2021.
    Zoltán Győrffy – regionalna i nacionalna iskustva Mađarske
    Tomislav Panenić – Graševina Croatica
  • 12.30 -13.15 Brunch & Wine
  • 13.15    CroViZone – Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i  perspektiva
    Maja Telišman Prtenjak, Marko Karoglan, Domagoj Karačić, Ivan Prša
  • 13.45 – 14.30   VINSKI MARKETING I VINSKI TURIZAM
    Ana Petak – Neka etiketa priča…
    Ivana Jurić – Događanja kao motiv dolaska, turizam i terroir
    Mario Meštrović – Brendiranje tipova graševina s kuhinjom Slavonije i Baranje
  • 14.30 PANEL II.: Quo Vadis vinska Hrvatska
    Đuro Horvat, Dragan Kovačević, Darja Sokolić, MP predstavnik, Josip Pavić
  • 15.30 Zaključci konferencije

 

  • SVIJET GRAŠEVINE: degustacija graševina za vrijeme trajanja programa u posebnom prostora.

 

  • VEČER VINA I UMJETNOSTI, vinski festival
    18.00 – 00.00
    Perivoj kralja Tomislava, Osijek

 

28. svibnja – SUBOTA: 9.30 – 15.00

  • Vinska Baranja, obilazak
  • Erdutski vinski poluotok, obilazak

 

Za sve dodatne informacija možete se obratiti na mail [email protected]  ili na telefon 098 986 2384.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

Vikend od 19. do 21. travnja rezerviran je za sve posjetitelje koji žele spojiti ljubav prema hodanju s autentičnim vinima lokalnih proizvođača, a uz to se i dobro zabaviti

[FOTO] U travnju se održava drugi Ilok Walk&Wine – jedinstvena manifestacija koja spaja vrhunska vina, gastro ponudu i predivan krajolik Fruške gore

Sredina travnja postala je nezamisliva bez ove jedinstvene šetnje vinogradima i šumom s čašom u ruci. 19. do 21. travnja Više…

WineOS je privukao najviše izlagača do sada. Tijekom dva sajamska dana, 12. i 13. siječnja, na 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u maloj dvorani te na sajamskoj pozornici predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija te drugih proizvoda i usluga iz sedam zemalja.

[FOTO] Velika fotogalerija – WineOs nastavio rušiti vlastite rekorde

Iza nas je deveto izdanje WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Selidba u novi prostor, a riječ Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave