ŽIVOT

„Lega lega izviđači prije svega“

Riječ je o manifestaciji koja je okupila oko 1.200 izviđača iz svih krajeva Hrvatske, ali i BiH, Srbije i Makedonije

Objavljeno 18.05.2019
Tamara Lemajić

Najveći izviđački kamp u povijesti grada Osijeka podignut je na lijevoj obali Drave kod Katakombi u okviru održavanja 13. Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske. Riječ je o manifestaciji koja je okupila oko 1.200 izviđača iz svih krajeva Hrvatske, ali i BiH, Srbije i Makedonije, a kojom osječki izviđači obilježavaju 100 godina izviđaštva u Osijeku.

Tim povodom, kod kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi položeni su vijenci, a potom je na prostoru kod katakombi i svečano otvoreno nacionalno Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske čiji je izvršni organirator Izviđački klub Javor Osijek.
-Ne postoji ljepši kadar i ljepši način za obilježiti 100 godina izviđaštva u našem gradu u najvećem izviđačkom kampu koji je Osijek ikada vidio – istaknula je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš dodajući kako izviđaštvo nije samo izlet nego i ozbiljna disciplina odnosno izvaninstitucionalna škola za život.

Čestitke svim izviđačima povodom njihovog dana, Dana izviđača Hrvatske – 19. svibnja, uz zamjenicu gradonačelnika Žanu Gamoš, uputili su i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja Stjepan Ćuraj te izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i član Vijeća mladih Predsjednice RH Boris Krajinović.

Velikim pljeskom pozdravljen je i najstariji izviđač, gospodin Davor iz Splita koji uz 95 godina života ujedno broji i 65 godina izviđaštva.

Uz obilježavanje značajnog jubileja, 100 godina izviđaštva u Osijeku, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš najavila je i potpisivanje Povelje kojom će Osijek postati Grad-prijatelj izviđača.

Inače, tijekom tri dana Zborovanja izviđači će se uz ostalo voziti tramvajem i kompom, posjetiti osječki ZOO vrt te na svoj način najaviti i predstojeću veliku manifestaciju – Svjetski gimnastički kup DOBRO WORLD CUP u Osijeku.

foto: Osijek.hr

(Osijek.hr)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

UI Slavonski Hrast poziva djecu i mlade u izviđače, a posebno volontere iznad 14 godina koji vole prirodu, timski rad i žele steći korisne vještine za život.

31. godina volontiranja Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek

U utorak, 20. veljače 2024. godine Udruga izviđača „Slavonski hrast“ iz Osijeka održala je 31. redovnu izvještajnu godišnju skupštinu u Više…

Sve snage civilne zaštite Osječko-baranjske županije su u stanju pripravnosti i spremne intervenirati gdje god je potrebno. Vatrogasci su tako angažirani na nekoliko lokacija na postavljanju i jačanju nasipa, a osobite intervencije provode na nasipu rijeke Karašice kod Satnice

[FOTO] Vrhunac vodenog vala bez većih opasnosti prolazi područjem Osječko-baranjske županije

U vrijeme dok je vodostaj Drave u aktualnom vodenom valu bilježio stalan porast te je kod Belišća iznosio 586 cm Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije