KULTURA

Lipanj u Osijeku. Donosimo pregled festivala i manifestacija!

Nakon proljeća bogatog događajima, stiže nam još bogatije ljeto

  Objavljeno 07.06.2018
  Nikolina Ćosić

  Od svjetskog kupa u gimnastici do Pannonian Challengea i puno manjih festivala i događaja, sve je to obilježilo proljeće u Osijeku. Ni ljeto neće biti ništa skromnije kada su zanimljive manifestacije i sadržaji u pitanju. Zato vam donosimo pregled svega što nas očekuje u ovom mjesecu.

  06.06.-17.06. OSJEČKO LJETO MLADIH – kao i proteklih godina, očekuje nas 4 vrste programa: edukacijski, umjetnički, sportski i naravno, glazbeni. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program se održava na više različitih lokacija u gradu. Više informacija: Osječko ljeto mladih

  13.06. ANTUNOVO – još od 1697. uz Franjevačku crkvu Uzvišenja Svetog Križa održava se ovaj pučki događaj, proštenje ili „po slavonski“ Kirvaj/Kirbaj. Blagdan Svetog Antuna Padovanskog je dan kada cijeli osječki stari grad Tvrđa miriše na medenjake, šipke od prženog šećera, slatku vatu i ljiljane koje vjernici i putnici namjernici donose u crkvu. Na ulazu u staru Tvrđu nalazi se veliki lunapark, a dan je i prilika da na pojedinim štandovima kušate prve slasne slavonske trešnje i slastice od trešanja.

  15.-17.06. OSIJEK AIR SHOW 2018. – sportska zračna luka Osijek – Čepin. U svrhu promocije zrakoplovnog sporta i zrakoplovno-tehničke kulture, a u spomen na pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek tragično poginule u Domovinskom ratu, Aeroklub Osijek i ove godine organizira Osijek Air Show. Više informacija pronađite na Facebook stranici Aeroklub Osijek

  22.-25.06. PANONSKI FOLKLORNI FESTIVAL – na prostoru ispred secesijskog zdenca na Šetalištu kardinala Franje Šepera (Promenada uz Dravu kod visećeg pješačkog mosta). Koncertni programi započinjat će svake večeri u 21:00 sat. Nastupit će pet ansambala koji njeguju hrvatski koreografirani folklor, četiri iz Hrvatske i jedan iz inozemstva. Prije svakog koncerta nastupit će po jedna od četiri izvorne skupine. Ansambli i skupine su iz sve četiri hrvatske folklorne zone. 24. lipnja planiran je koncertni nastup nacionalnog Ansambla Lado. Na prostoru blizu pješačkog mosta Mladosti bit će postavljene kućice s gastronomskom ponudom gradskih restorana.

  28.06.-01.07. MOTOSUSRETI – na prostoru „Katakombi“ u Krunskoj utvrdi na lijevoj, baranjskoj, obali Drave. Program uključuje Gitarijadu, natjecanje bendova, natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, defile ulicama grada i mnoge druge zanimljive aktivnosti motociklista i ljubitelja motora.

  29.06.-12.07. OSJEČKO LJETO KULTURE – u dvotjednoj manifestaciji planiran je niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Otvorenje ljeta kulture bit će popraćeno predstavom u dvorištu Hotela Central na Trgu dr. Ante Starčevića u Gornjem gradu.

  30.06. PRVA OSJEČKA LJETNA NOĆ – „ljetne noći“ su manifestacija s nizom događanja na gradskim ulicama i trgovima, glazbom, performansima, gastronomskom ponudom. Na glavnom trgu bit će kućice s ponudom osječkih restorana, a u središtu trga će se postaviti stolovi kao svojevrsna velika gradska terasa. Gastronomski naglasak prve ljetne noći bit će na ponudi vinarija iz osječke okolice, iz Baranje i Podunavlja, a cijeli događaj začinit će koncert domaćeg pop-rock benda.

  30.06.-01.07. RE ART FESTIVAL – perivoju kralja Tomislava. Ovogodišnja tema ReArt festivala govori o slavenskoj mitologiji i priči „Regoč“  naše spisateljice Ivane B. Mažuranić. Slavenska mitologija u ReArtu ove je godine povezana sa šumom i prirodom, jer su prema vjerovanjima starih Slavena šuma i stabla bila mjesta na kojima su obitavala razna bića. ReArt festival 2018. godine predstavit će nove i stare kreativne izlagače, preko dvadeset likovnih umjetnika kroz izložbe na otvorenom, kao i zastavice stvorene kroz likovni pogled djece. Uz ulične performere, radionice, glazbenike, glumce, u ReArtovu ambijentu predstavit ćemo i ostale predavače, entuzijaste i kreativce. Sada već po 8. put stvorit ćemo ponovnu sinergiju umjetnosti i raznolikosti, mjesto međunarodne, kreativne suradnje i energije vođeni „zelenim“ i šumskim ReArt omotačem našega Grada.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ni slučajno ne krećite još na more ... Barem dok ne prođe ''Ruđendan'' ! Organizatori su smislili izuzeztno bogat i kreativan program, ali i cugu :)

  Garantiraju najluđu zabavu: ”Ruđendan” – 2.rođendan pivnice Runda na Osječkoj ljetnoj noći

  Iako nam se ljeto vratilo (barem za sada), organizatori navode da je odlazak na more tad jednostavno ”zabranjen”. Odi dan kasnije Više…

  Četiri sjajna događaja čekaju nas danas na Osječkom ljetu kulture '18. Da ne dužimo, čitajte ...

  OLJK – danas 5. dan

  Četiri sjajna događaja čekaju nas danas na Osječkom ljetu kulture ’18. Da ne dužimo, čitajte … OKO – STREET ART Više…

  Pogledajte koje filmove možete gledati za vikend kod Secesijskog zdenca na osječkoj Promenadi

  Kino pod zvijezdama

  U sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture bit će održao „Kino pod zvijezdama“ koji će se održati 30. lipnja i 1. srpnja Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Uživat ćete u njegovoj predstavi 'Na komadiću Europe' - trk po ulaznice! :)

  Pervan dolazi u Osijek! I nasmijat će vas do suza!

  Muzej Okusa je sinoć bio poprište otvaranja festivala, a osim ponude vina bilo je tu i ukusnih sirnih kao i suhomesnatih delicija, rakije i meda.

  Započeo je peti Osijek Wine fest – najveći vinski festival na istoku Hrvatske

  10. Sajam vjenčanja u Osijeku

  Sajam vjenčanja u Osijeku