Arhiva

Ljekovita svojstva maslačka

    Objavljeno 09.03.2015
    OsijekNews redakcija

    Maslačci, divne žute glavice, porijeklom su iz Grčke. Naše su ga bake koristile pri umivanju kako bi imale sjajno lice, no malo tko zna kako ova biljka može liječiti mnoge bolesti. Sirovi ili osušeni korijen maslačka može djelovati pročišćavajuće za naše tijelo ako se konzumira s čajem. Stimulira probavu i brine se o urinarnom zdravlju. Također se smatra odličnim protiv zgrušavanja krvi.

    Ako svježe listove maslačka pridružite obilnoj salati, možete svom organizmu osigurati veću količinu nutrijenata nego, primjerice, špinatom ili rajčicama. Sa samo 45 cal na sto grama, maslačak sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Mnogi ga koriste kao prirodni laksativ ili diuretik, a jutarnjoj će kavi dati poseban okus.

    Ova biljka predstavlja idealni tretman za jetru jer je vrlo učinkovita i u većini slučajeva vrlo sigurna (osim toga, prilično je jeftina). Koristiti se mogu svi dijelovi cvijeta, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji liječi jetru. Kod kronične upale jetre treba uzeti pet do šest svježih cvjetnih stabljika dnevno u sirovom obliku.

    Za poremećaje jetre također prokuhajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popijte jednu šalicu ovog napitka prije svakog obroka.

    Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari. Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te potiču rad jetre i žuči.

    Korijen maslačka sadrži ljekovitu gorku tvar taraksacin, pektine, sterole, inuliln, tanin… S visokim udjelom biljnih vlakana, maslačak može spriječiti neželjeno nakupljanje glukoze, te pomaže kod stolice. Za diuretičko svojstvo je odgovoran kalij.

    Svježi sok koji se dobije iz usitnjenih maslačaka mora se odmah popiti u većoj količini. Njegov je učinak zaista čudesan za cijelo tijelo – pročistit će ga i obogatiti željezom.

    Maslačak pomaže i masnoj kosi – svježe i usitnjene listove nanesite na suhu kosu, zamotajte ju ručnikom i ostavite preko noći. Ujutro kosu isperite šamponom

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!