POLITIKA

Lokalni izbori: Više od 38 tisuća kandidata

Zaražene i osobe u samoizolaciji glasuju kao i u srpnju

    Objavljeno 01.05.2021
    Darija Kovačić

    Za izvršnu i predstavničku vlast na lokalnim izborima 16. svibnja kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, to su neslužbene brojke, službene će objaviti nadležna izborna povjerenstva, rekao je u petak predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa.

    Na konferenciji za novinare Sessa je izvijestio o broju zaprimljenih listi i kandidatura, u ponoć je, naime, istekao rok za zaprimanje.

    Na listama za županijske skupštine, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status županije, je 7. 104 kandidata, a na listama za gradska i općinska vijeća 28. 867 kandidata.

    Kandidata za župane i njihove zamjenike je 225, a u taj su broj uključeni i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika i njegove zamjenike.

    Za općinske načelnike i gradonačelnike kandidiralo se 1.901 osoba, uključujući i zamjenike.

    Sessa je iznio podatke o kandidaturama za četiri velika grada.

    U Splitu i Rijeci po 11 kandidata za gradonačelnike

    U Splitu i Rijeci je po 11 kandidata za gradonačelnika, u Zagrebu deset i u Osijeku sedam.

    Nakon što nadležna izborna povjerenstva objave pravovaljane kandidature, u županijama, gradovima i općinama kreće službena izborna promidžba koja će trajati do 14. svibnja u ponoć, kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.

    Subota prije izbora i izborna nedjelja su dani izborne šutnje, a isto će pravilo vrijediti i u drugom izbornom krugu, koji će se održati 30. svibnja.

    DIP je na lokalnim izborima samo nadzorno tijelo, izbore provode niža izborna povjerenstva, podsjetio je Sessa i za eventualne upite uputio na ta tijela.

    Izvijestio je i da su određena biračka mjesta, bit će ih 6. 572, a imenovani su i svi članovi biračkih odbora, u svakom ih je po deset.

    Na Banovini 25 šatora

    Provedba lokalnih izbora osigurana je i na potresom pogođenoj Banovini.

    Tamo gdje biračka mjesta neće biti moguće smjestiti u zgrade, izbori će biti organizirani u šatorima, njih 25 koji će biti postavljeni dan prije izbora, rekao je Sessa i precizirao da će osam šatora biti podignuto u Glini, sedam u Petrinji, četiri u Sisku, po tri u Donjim Kukuruzarima i Majuru.

    Zamolio je sve birače da na izbornu nedjelju pokažu razumijevanje, drže se epidemioloških mjera, pomognu i sebi i izbornim tijelima da se izbori provedu  uredno i mirno.

    Potvrdio je da birači koji su se nakon potresa raselili s Banovine neće moći glasovati u drugim mjestima.

    Zakon je takav, neumoljiv, kaže da se može glasovati samo prema mjestu prebivališta, kazao je Sessa, te naglasio kako razumije problem tih birača, ali zakonski to nije moguće provesti.

    Na izborima ćemo imati 14 milijuna listića i cijela organizacija logistički bi bila vrlo teška, preteška, dodao je.

    Podsjetio je i na novinu svibanjskih lokalnih izbora – svi sudionici će svoja izvješća o troškovima promidžbe unositi u poseban informacijski sustav.

    To će morati učiniti sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, rekao je Sessa i naglasio kako će svi podaci o financijama biti objavljeni na jednom mjestu, mrežnoj stanici DIP-a.

    Zaražene i osobe u samoizolaciji glasuju kao i u srpnju

    Osobe u samoizolaciji ili zaražene koronavirusom glasovat će po istom principu kao i lani u srpnju, na izborima za Sabor.

    Članovi biračkog odbora ići će kod njih doma, a zaraženi će moći glasovati uz pomoć druge osobe da se izbjegne bilo kakav kontakt članova biračkog odbora i zaražene osobe, rekao je predsjednik DIP-a.

    Na novinarski upit tko će nadzirati provedbu epidemioloških mjera na predizbornim skupovima, potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić tumači kako politički skupovi nisu izborna radnja, pa slijedom toga nisu u ingerenciji ni DIP-a, ni nižih povjerenstava.

    Nadzirat će ih onaj tko i inače nadzire, covid redar, odnosno civilna zaštita.

    Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski najavio je da će se izborni rezultati u nedjelju, 16. svibnja ‘puštati’ od 21 sat i osvježavati svakih 15 minuta.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije

    Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuli Inicijativu 4 grada

    Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka sastali su se u utorak u Zagrebu kako bi pokrenuli ,,Inicijativu 4 grada” – Više…

    Osim predsjednika, na izborima su birani članovi predsjedništva i potpredsjednici koji su izabrani na osnovi najvećeg dobivenog broja glasova

    Vjeran Marijašević, novi predsjednik GO SDP Osijek

    Jučer su održani izvanredni unutarstranački izbori GO SDP Osijek na kojima je izabrano novo vodstvo. Novi predsjednik GO SDP je Više…

    Na biračkom je popisu u Osijeku nikad manje ljudi - 88.129, a glasovalo je 10.976 ili 12.45 %. Za izbore za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora u Osijeku građani nisu pokazali veće zanimanje...

    Skroman odziv građana na izbore – HDZ pobjedio u većini gradskih četvrti i mjesnih odbora

    U Osijeku je HDZ osvojio većinu u svim gradskim četvrtima te u sedam od osam mjesnih odbora. Za izbore za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja