ŽIVOT

Luka Tranzit Osijek počela s eksploatacijom pijeska u Dravi

Koncesijom je predviđen iskop do najviše 490.000 prostornih metara pijeska u razdoblju od tri godine

Objavljeno 02.12.2020
Ivona Amidžić

Luka Tranzit Osijek d.o.o. počela je s iskopima pijeska nakon što je postala odabrani koncesionar na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za eksploataciju pijeska u lučkom akvatoriju luke Osijek u Nemetinu, prenosi Radio Osijek.

Koncesijom je predviđen iskop do najviše 490.000 prostornih metara pijeska u razdoblju od tri godine, koji će Luka Tranzit Osijek, koja posluje u sastavu regionalnog proizvođača građevinskog materijala Nexe Grupa, plasirati na tržište.

Direktor Luke Tranzit Osijek Igor Bartolović zadovoljan je što se nastavlja eksploatacija pijeska iz akvatorija, jer će se time riješiti višegodišnji problem s nanosima pijeska u akvatoriju međunarodne luke Osijek što je negativno utjecalo na plovnost lukom pa je dugo vremena na snazi bila djelomična zabrana plovidbe, neko vrijeme čak i potpuna zabrana.

“Koncesionar Luka Tranzit Osijek dužna je pijesak eksploatirati u skladu s Koncesijskim uvjetima Hrvatskih voda kojima je definiran i način kontinuiranog praćenja i kontrole ostvarenih količina eksploatiranog pijeska, te posebne mjere koje koncesionar mora provesti radi zaštite života i zdravlja ljudi, zaštite općeg odnosno javnog dobra, zaštite prirode i kulturnih dobara, zaštite okoliša i imovine drugih osoba”, navodi se u priopćenju koje je objavila Nexe grupa.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

Bicikllijada – “Bajsom za azil”

Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

Na inicijativu osječkoga gradonačelnika Ivana Radića, pijesak je odložen na osječkim plažama, Copacabani i Želji. S novim pijeskom pripreme za novu kupališnu, a time i turističku sezonu u Osijeku su već  započele.

Na Kopiku i Želju stigao pijesak za novu kupališnu sezonu

U sklopu redovitoga čišćenja viška nanosa pijeska, Hrvatske vode su iz korita rijeke Drave ovih dana izvukle oko 10 tisuća Više…

Prema informacijama Europske komisije za promatranje Zemlje Copernicus sutra nas tijekom dana očekuje novi oblak pustinjskog pijeska...

Prognoza – Ne perite svoje limene ljubimce

Prema Europskoj komisiji za promatranje Zemlje krenuo je novi oblak pustinjskog pijeska iz Sahare prema Francuskoj, a jučer se našao Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!