ŽIVOT

“Manje oružja, manje tragedija”

Kako bi bit akcije stigla do što većeg broja hrvatskih građana, od listopada 2007. do ožujka 2008. godine planirana je nacionalna kampanja po većim gradovima u svim županijama...

Objavljeno 08.04.2021
Ivona Amidžić

Nastavlja se nacionalna kampanja “Manje oružja, manje tragedija”, a danas se rezultati i planovi za nastavak kampanje predstavljaju u medijima. U programima nacionalnih radijskih postaja djelatnici MUP-a gostovat će u 11 sati i 15 minuta, a Radio Osijek ugostit će Maria Kokića i Ivana Pakšića.

Voditelj Protueksplozivnog odjela Policijske uprave Osječko-baranjske i voditelj Odjela prevencije PU osječko-baranjske Ivan Pakšić govore o rezultatima na području PU OBŽ, primjerima iz prakse i iznimno dobrim rezultatima kampanje.

Kako bi bit akcije stigla do što većeg broja hrvatskih građana, od listopada 2007. do ožujka 2008. godine planirana je nacionalna kampanja po većim gradovima u svim županijama. Organiziralo se predstavljanje akcije u sklopu kojih su predstavnici MUP-a, UNDP-a, nevladinih organizacija i poznate, javne osobe građanima dijelili letke, promotivne materijale Akcije, odgovarali im na pitanja, informirali ih o odredbama novog Zakona o oružju i upućivali ih u način predaje oružja.

Predstavnici UNDP-a pozivali su stanovništvo da pruži podršku ovoj Akciji, predaje ilegalno oružje i na taj način doprinese da tragedije iz prošlosti ne postanu tragedije budućnosti, a sukus svega što su brojni predstavnici MUP-a tijekom ove tri i po godine provođenja akcije govorili svojim sugrađanima je: “Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.”

Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

U tom osmomjesečnom razdoblju građani su iz kategorije zabranjenog oružja predali 697 komada automatskog i 14 741 komad rasprskavajućeg oružja, a iz kategorije dozvoljenog oružja 1 001 komad oružja. Prikupljeno je i 644 442 komada streljiva i 720,62 kilograma raznih eksploziva. Ovakvim podacima bio je impresioniran i UNDP, čiji je tadašnji stalni predstavnik Yuri Afanasiev za akciju „Manje oružja, manje tragedija“ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a.

Šestomjesečno razdoblje legalizacije oružja je završilo, jedna etapa bila je prijeđena, no kako Zakon o oružju omogućava vremenski neograničenu dragovoljnu predaju oružja, nastavilo sa pozivati građane da se s punim povjerenjem obrate policijskim službenicima i na potpuno siguran način predaju oružje koje im više ne treba. Osim toga, krajem 2008. godine MUP i UNDP potpisali su dokument „Uništenjem oružja za razvoj zajednica“, temeljem kojeg se uz ostale aktivnosti propisao i nastavak akcije „Manje oružja, manje tragedija“ u razdoblju od 2009. do 2011. godine, i to kroz ciljane kampanje podizanja svijesti, koje predvode UNDP i MUP, te udruženja branitelja i udruge žena i mladih u onim zajednicama u kojima je problem oružanog nasilja rastući i tranzicijski su pritisci još uvijek na vrhuncu.

Iako je zahvaljujući svim ovim aktivnostima poruka da oružje pruža lažnu sigurnost i osigurava tragedije dobrano doprla do svijesti Hrvata koji sve ove tri i po godine više ili manje učestalo po svim policijskim upravama diljem Hrvatske predaju oružje na način kako policija sugerira, samu je akciju s protekom vremena ipak trebalo osvježiti.

Stoga je za nastavak Akcije tijekom 2010. i 2011. godine izmijenjen njen slogan, koji sada glasi „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim“, a kako bi se ta osobnija nova poruka učinila upečatljivijom MUP i UNDP su dogovorili i izmjenu vizualnog identiteta izradom novih plakata, letaka i ostalog promotivnog materijala. Osnovna ideja novog vizualnog identiteta, za što je fotografije koje prikazuju dijelove tijela osoba ozlijeđenih oružjem izradio Damir Hoyka, je da ilegalno oružje prvenstveno ugrožava ljudske živote, ostavlja trajne posljedice i potencijalna je tragedija koje se može dogoditi baš svakome.

Kampanju je od 2010. godine financirala EU kroz regionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“, a dogovoreno je i ponovno predstavljanje akcije po hrvatskim gradovima, i to tijekom 2010. i 2011. godine. Tako je tijekom 2010. godine održano 15 javnih manifestacija predstavljanja akcije diljem Hrvatske, dok je u 2011. godini predstavljanje započelo u proljeće, tijekom kojeg je održano u Varaždinu, Daruvaru, Zadru, Krapini i Gospiću. Nastavak je započeo 29. rujna predstavljanjem akcije u PU požeško-slavonskoj, nakon čega su uslijedile manifestacije na područjima PU vukovarsko-srijemske i međimurske.

Završno predstavljanje održano je 10. prosinca u PU splitsko-dalmatinskoj, na gradskoj rivi u Splitu, kada su, među brojnim aktivnostima, predstavnicima velikog broja braniteljskih udruga uručene zahvalnice za sudjelovanje u kampanji i njihov doprinos animiranju članstva na povrat ilegalnog oružja.

Opis akcije „Manje oružja, manje tragedija“ riječima „najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a“ možda joj je najbolja reklama, no godi informacija da tim opisom hvale na njen račun nisu presušile. Akcija je prepoznata i kao najuspješnija kampanja u regiji, čijim se konceptom koriste zemlje regije, a kao uspješnu priču prikazao ju je 2010. godine glavni administrator UNDP-a u New Yorku.

foto: ilustracija

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

U organizaciji mreže prometnih policija, Roadpol-a, u razdoblju od 15. do 21. travnja sukladno smjernicama ROADPOL-a na području cijele Policijske Više…

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Brži i jednostavniji prelazak granice, mogućnost najave dolaska na odredište i maksimalna sigurnost i pouzdanost samo su neke od prednosti Više…

Oružje koje je 65-godišnjak pronašao je na siguran način izuzeo policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek

U vrtu pronašao puškomitraljez, automatsku pušku, streljivo…

Šezdesetpetogodišnjak je jučer na širem području Belog Manastira prilikom izvođenja zemljanih radova u vrtu pronašao automatsku pušku, puškomitraljez i 550 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!