OSJEČANI

Marc iz Francuske u Osijeku gleda finale! ‘Uljez’ misli da će oni pobijediti. Ha-ha-ha!

Supruga Sanja uzvraća: Uvijek ću osjećati ponos što sam Hrvatica. I u ovom finalu navijam svim srcem za Hrvatsku!

Objavljeno 15.07.2018
Mihael Šilac

Razgovor je, da se razumijemo, vođen uz puno smijeha. Ali, Marc je navijač poput nas. I vjeruje u trijumf Francuza. Supruga Sanja pak, naše gore list, računa kako na pravom mjestu gleda finale. Oni su hrvatsko-francuski bračni par, žive u Francuskoj, a danas će se u 17 sati nogometne reprezentacije tih dvaju zemalja sudariti u finalu SP-a u Rusiji.

Marc i Sanja, koja je živjela u Tenji, par su koji se slučajno spojio prije 8 godina na Jadranskom moru. Bila je to ljubav na prvi pogled, a poslije čega su zajednički život nastavili u Francuskoj.

MARC I SANJA

Sanja je magistar ekonomije u turizmu, a trenutno u Francuskoj studira nutricionizam. Otkako se preselila i postala mama, počela se više zanimati za zdravu vegetarijansku prehranu i nada se da će uspjeti steći diplomu u tom zanimanju. Marc je vlasnik uspješne IT kompanije, nepopravljivi adrenalinski ovisnik i zaljubljenik u planine i šume. Njihov sin tako uči Francuski, engleski i hrvatski jezik. I to mu sasvim dobro ide.

Slavonija je Marcu malo dosadna. Kako kaže, jer je “ravna” 🙂 Ali voli Baranju i “country side life”. Ćevapčići su mu otkriće, punjene paprike obožava, kao i mlince, a za desert voli domaće štrudle.

Popričali smo s njih dvoje ususret povijesnom finalu i postavili im nekoliko pitanja. Imate li vi pitanja za njih, rado će vam odgovoriti u komentarima 🙂

Marc i Sanja

RAZGOVOR

* Shvaćaš li Marc koliko na krivom mjestu gledaš utakmicu? 🙂
– Nisam baš na krivom mjestu. Želim iskusiti pobjedu Francuske u Hrvatskoj. 🙂

* Gdje si bio ’98?
– Te slavne godine za francuski nogomet sam bio sam u vrtu ispod Eiffelovog tornja. Gledao sam utakmicu s još 10.000 fanova.

* S obzirom na to da će Hrvatska pobijediti, jesi li spreman, Marc, slaviti na ulicama Osijeka s domaćinima?
– Rado ću popiti piće i slaviti nakon utakmice, ali mislim da ću jedini ja imati osmjeh na licu 🙂

* Ako misliš da su Francuzi bolji, zašto?
– Ne mislim, siguran sam! 🙂 Ali, ako ću biti pošten, mislim da su oba tima odlična. I u ovom trenutku oba su tima u prilici osvojiti finale. Ali znamo tko će pobijediti zar ne? 🙂

* Marc, ti si neozbiljan 🙂 Čija je kuhinja bolja, nutritivno i okusom? Sanja je nutricionistica, odskora.
– Kako bih učinio moje hrvatske prijatelje sretnijima, reći ću, kuhinja moja drage supruge Sanje!

* Sanja, zašto ti navijaš za Hrvatsku? Mislim, trebamo li to pitati …
– Bez obzira na to što mi se život u Francuskoj sviđa, bez obzira što sam se uklopila, naučila jezik, prihvatila običaje i bez obzira na to što su Francuzi potpuno O.K. i vrlo slični Hrvatima u nekim stvarima, nikada se neću osjećati kao Francuskinja i uvijek ću osjećati ponos što sam Hrvatica. I u ovom finalu navijam svim srcem za Hrvatsku.

* Marc, znaš li ti kako je ponajbolji svjetski IT sektor u Osijeku?
– Opa! Nisam to znao, ali svakako ću iskoristiti priliku da sklopim nova poznanstva i možda započnem dobru poslovnu suradnju!

* Sanja, čiji nogometaši bolje izgledaju?
– S obzirom na to da znam da Marc ovo neće poslije čitati, osim ako mu ja prevedem, bit ću iskrena i reći da ne znam skoro niti jednog francuskog nogometaša, osim Grizmana, a s druge strane jako dobro znam za neke od naših nogometaša i mislim da su prilično zgodni. Izdvojila bih ipak našeg Slavonca Mandžukića 🙂

* Marc, rezultat?
– 2:0 for France.

* Vi ste evidentno ludi koliko i mi?
– Mislim i gori. Kada Francuska igra, ne možete niti hodati po Parizu. Gužve su nevjerojatne, a za ovo finale mislim da će, s obzirom na to da igraju s Hrvatima i zanimanje za utakmicu je najveće ikada, biti nemoguće doći u Pariz na bilo koji način.

* Znate li za Napoleonovu izjavu? Parafrazirano, htio je sa 100.000 Hrvata osvojiti svijet. Mi smo poveli 23. I mislimo da je dovoljno …
– Nisam znao na što ste mislili dok mi niste rekli o čemu se radi. Taj podatak nisam pročitao niti u jednoj knjizi o povijesti, a pretražio sam i Google. Tu izjavu uglavnom spominju samo hrvati, ne i Francuzi 🙂 – zaključio je samouvjereno Marc.

E moj Marc … Simpatičan si nam. Rekli bismo ti – sorry za pobjeduu finalu. Ali nije nam žao 🙂

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

OsijekNews ima 'konja za utrku'. Papagaj Sparky je iz Osijeka. Nije do sada prognozirao ništa. Ali ...

Papagaj iz Osijeka odlučio – Hrvatska pobjeđuje poslije produžetaka?

U poplavi životinjskih prognozera utakmica i OsijekNews ima ‘konja za utrku’. Papagaj Sparky je iz Osijeka. Nije do sada prognozirao Više…

Krivi smo mi! Zato što šutimo, zato što od jednog Modrića (na primjer) očekujemo da sam napadne osinje gnijezdo - piše Šojat

Ivana Šojat emotivno pisala ‘haterima’ Modrića i slavlja na ulicama

Osječka književnica i kazališna djelatnica, bivša kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat, emotivno je pisala ‘haterima’ Modrića i slavlja na ulicama, Više…

Nađite nam jednog koji nije gledao finale? :D Svi su bili ili na stadionu ili uz TV ekrane, jedino nemaju svi otvoreni profil ;)

Kako su viđeniji Osječani sinoć ušli u finale SP-a !!!

Nađite nam jednog koji nije gledao finale? 😀 Svi su bili ili na stadionu ili uz TV ekrane, jedino nemaju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom