OSJEČANI

Marijan Gubina – glavni ‘kuhar’ na Facebook-u: Recept za sarmu!

Marijan Gubina, humanitarac i autor, pohvalio se na Facebook-u svojim kulinarskim umijećem

Objavljeno 15.01.2019
Alan Srčnik

Marijan Gubina, humanitarac i autor nagrađivane knjige 260 dana, u nedjelju se na Facebook-u pohvalio svojim kulinarskim umijećem.

Tko se usudi, nek’ kuha 🙂

RECEPT

– SARMA: kod svakog kuhanja najbitnija je ljubav i strpljenje. Kažu za svaki posao da je priprema 90 % posla što se može reći i za većinu jela.
Ja osobno kuham bez mjerica iako škicnem na net pogledati otprilike kako tko što radi posebno ako je nešto egzotično. Sarma to nije pa ću i sam napisati samo par natuknica: puno sitno sjeckanog luka (može blendanog no meni kao da je drugačiji okus hrane ako je luk sitno sjeckani), nakon dinstanja luka dodam dinstati sitno sjeckanu slaninu (bitno je da slanina bude sama po sebi vama po guštu, meni se recimo neke slanine ne sviđaju i kad ih dodam u hranu osjetim to što mi nije po guštu zato stavljam najbolju kupovnu beljsku), nakon slanine dodam naribane mrkve (nju stavljam u gotovo sva jela jer da jednu dozu slatkoće), prije svega toga napravio sam smjesu za punjenje sarme: miješanom mljevenom mesu dodao sam rižu, sol, biber, mljevenu papriku, sitno narezani češnjak, (ponekad znam dodati i mesni narezak), vodim računa kakav je kiseli kupus do te mjere da sam zadnji put bacio više glavica-obavezno ga operem nekoliko puta kako bi otklonio intenzivni miris. Dalje je sve jasno: punjenje i slaganje u veliki lonac ili kotlić. Tko želi, voli i ima, ubaci svinjske nogice, rebra, koljenicu i naravno može dodati i dodatak za sarmu i pasiranu rajčicu. Najbolje ćete savladati kuhinju ako se ne opterećujete s mjericama i vagom no uvijek je najbitnije da pažljivo birate sastojke – napisao je Gubina.

SARMA: kod svakog kuhanja najbitnija je ljubav i strpljenje.Kažu za svaki posao da je priprema 90 % posla što se može…

Objavljuje Marijan GubinaNedjelja, 13. siječnja 2019.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ima taj jedan dan, kerovcima u Azilu poseban...

Božićni ručak u Azilu

Drugi dan Božića, odnosno blagdan sv. Stjepana Prvomučenika ili Štefanje, ove godine možete obilježiti tako da nekome donesete neizmjernu sreću! Naime 26. prosinca Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?