CRNA KRONIKA

Marko Smažil na suđenju priznao: Ubio sam Mihaelu, ali ne namjerno

Suđenje Smažilu za ubojstvo Mihaele Berak počelo je danas na osječkom Županijskom sudu, Marko Smažil je priznao krivnju.

  Objavljeno 04.07.2024
  Matija Ivanković

  Obrana osječkog policajca Marka Smažila, osumnjičenog za ubojstvo 21-godišnje Mihaele Berak u rujnu prošle godine, izvijestila je danas kako okrivljenik priznaje krivnju, ali ne za kazneno djelo iz optužnice, već za prouzročenje smrti iz nehaja, u kojem nije bilo namjere, prenosi Index.hr.

  Suđenje Smažilu počelo je danas na osječkom Županijskom sudu, ali je na zahtjev tužiteljstva javnost isključena iz postupka jer će se ispitivati detalji osobnog života žrtve.

  Ispitana četiri svjedoka

  Zamjenica u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu Jasmina Bošnjak predložila je na početku suđenja da se javnost isključi iz praćenja rasprave radi zaštite osobnog života i dostojanstva žrtve, s čime se suglasila i obrana.

  Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog te isključilo javnost s rasprave i prije čitanja optužnice, a kao razloge, uz ostalo, navelo je svjedoke koji će biti ispitani o okolnostima prije samog događaja koje se odnose na osobni i obiteljski život žrtve.

  Smažilov odvjetnik Dražen Srb izjavio je nakon ročišta da su danas ispitana četiri svjedoka, a tužiteljstvo je za sljedeće rasprave u rujnu predložilo ispitivanje dodatnih svjedoka. Istaknuo je kako se njegov klijent već ranije izjasnio da se smatra krivim, ali ne za kazneno djelo ubojstva, koje mu se stavlja na teret, već za prouzročenje smrti iz nehaja, u kojem nije bilo nikakve namjere.

  Ispalio hitac iz službenog pištolja

  Srb je dodao kako će Smažil svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, o čijem je sadržaju, zbog odluke suda o isključenju javnosti, zabranjeno govoriti. Nova ročišta u tom predmetu sazvana su za 23. i 25. rujna, kada će javnost također biti isključena.

  Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je 20. rujna 2023. oko 22 sata u svom stanu u Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke HS-9 ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrjelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, uslijed koje je Mihaela Berak umrla na mjestu zločina.

  Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

  Bio je pod utjecajem alkohola

  Tijekom ispitivanja u policiji i Državnom odvjetništvu optuženi Smažil porekao je počinjenje kaznenoga djela, navodeći da nije imao namjeru ubiti Mihaelu Berak, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem.

  Takvu obranu okrivljenika tužiteljstvo je ocijenilo nelogičnom, neuvjerljivom te u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima te ga osumnjičilo i optužilo za ubojstvo.

  Tužiteljstvo smatra kako je prilikom ubojstva okrivljeni Smažil, unatoč tome što je bio pod utjecajem alkohola od 0.65 promila, ipak bio ubrojiv, a time i svjestan protupravnosti učinjenog te da je postupao s izravnom namjerom da usmrti žrtvu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju žrtvu, ispalio je hitac iz službenog pištolja i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu, uslijed koje je 21-godišnjakinja umrla na mjestu događaja.

  Policajac koji je pucao u Mihaelu Berak optužen za ubojstvo

  Zbog sumnje da je prije točno šest mjeseci hitcem iz službenog pištolja ubio 21-godišnju Mihaelu Berak osječko Županijsko državno odvjetništvo Više…

  Između 16. i 17. listopada u dvorištu stambene zgrade, u Županijskoj ulici u Osijeku počinitelji su tjelesno napali 25-godišnjaka zadavši mu više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu

  Policija uhitila tri osobe zbog ubojstva

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 25-godišnjak, Više…

  Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Miroslav Dasović izjavio je novinarima na mjestu događaja u Županijskoj ulici da se sumnja na nasilnu smrt, u vidu kaznenog djela

  Sumnja se da je jutrošnja smrt muškarca, ubojstvo!

  Muškarac čije je tijelo pronađeno jutros u dvorištu stambene zgrade u Osijeku žrtva je nasilnog čina, pokazao je očevid, izvijestilo Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U toaletu ugostiteljskog objekta udarajući rukama probio pregradni zid, a potom uništio inventar!?

  49-godišnjak devastirao toalete ugostiteljskog objekta

  Kod 68-godišnjaka na području Baranje obavljena pretraga doma i drugih prostorija tijekom koje su policijski službenici pronašli i oduzeli 79 kilograma sitno rezanog duhana

  Policija oduzela 79 kilograma duhana

  Materijalna šteta kao posljedica krađe je oko 1100 eura a policija savjetuje kako se zaštititi od krađe

  Ukradena tri bicikla u Osijeku