ŽIVOT

Markotić: Pratimo studiju koja kaže da koronavirus uzrokuje ugruške

Capak:" Mjere za vrtiće nisu propisane za djecu, već za osoblje"

Objavljeno 29.04.2020
Ivona Amidžić

Stožer je na dnevnoj konferenciji za medije potvrdio kako je u Hrvatskoj je u zadnja 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2.062, a još četvero ljudi je umrlo, piše Index.

Kako bi trebala funkcionirati nastava i skrb za predškolsku djecu?

Što se tiče škole i nastave Capak nije htio govoriti ni o čemu jer detalje ne zna, ali je rekao kako će sutra sve biti detaljno objašnjeno i objavljeno.

Što se tiče slanja djece u vrtić Capak kaže da mjere zaštite ni u jednoj zemlji nisu propisane za djecu, već za osoblje koje se za njih brine te da bi Ministarstvo trebalo nabaviti maske i zaštitnu opremu za sve za koje je to propisano.

“Za djecu je nemoguće propisati distancu, njima ćemo preporučiti higijenu, često pranje ruku, pustiti ih da se igraju, pokušati spriječiti dodirivanje lica… To su preporuke i upute, nije zakon. Ako je primjedba ili napomena korisna, mi ćemo uvijek te preporuke izmijeniti”, komentirao je Capak.

“Za crkve mi samo dajemo preporuku, ne pišemo nadzor ni kontrolu”

“Ne propisujemo nadzor niti kontrolu, mi samo dajemo preporuke. Mislim da je tu epidemiološka situacija prilično jasna, postoji određeni prostor, treba biti socijalna distanca”, ističe Markotić.

Dodaje kako se dijelovi mise koji uključuju kontakt moraju detaljnije dogovoriti s HBK-om.

Zdravstvena pitanja

Kad je riječ o Klinici “Dr. Fran Mihaljević” Markotić je rekla kako je dio poliklinika bio zaustavljen, ali zato potvrđuje kako od idućeg tjedna počinje rad u svima njima.

Postoje neke studije kako virus kod nekih izaziva moždane udare zbog ugrušaka koje stvara u tijelu. Markotić potvrđuje da ima različitih komplikacija i da su se o tome pojavile i prve studije, od kojih je jedna objavljena u Lancetu, a koju namjeravaju pratiti.

“Oni to dovode u relaciju i s genetskim predispozicijama i s nekim drugim faktorima, pušenjem i slično. Većina virusa djeluje tako da djeluju na stanice koje oblažu sve krvne žile, vole aktivirati i krvne pločice koje su zadužene za stvrdnjavanje krvi. Kad virus uspije aktivirati te krvne pločice, one se lijepe međusobno i stvaraju male trombe. Ti trombi, između ostalog, naš organizam stvara i kao obranu. Dok je to kontrolirano, dok su mali, to je u redu. Kad nastanu veći trombi, to može biti opasno po život”, objasnila je Markotić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj” koji će se održati Više…

Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom Više…

Na bolničkom liječenju su 42 osobe, preostaje ih samo petero na respiratoru

Stanje u Hrvatskoj: Nema novozaraženih, još 11 osoba ozdravilo

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a preminula je još jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih narastao Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Nakon prozora okomila se na mramorni stol koji je srušila i razbila

Osječanka u Cvjetkovoj ulici porazbijala prozore

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”