Arhiva

Maske strašnih klaunova štete radu pravih klaunova – profesionalnih umjetnika

  Objavljeno 23.10.2016
  OsijekNews redakcija

  CRVENI NOSOVI klaunovidoktori donose smijeh i radost bolesnoj djeci, nemoćnima i zaboravljenima stoga nam je bitno da javnost zna što znači biti klaun, a vezano za nedavne aktivnosti u kojima se koristi iskrivljena slika klauna i tako nanosi šteta profesiji klauna i umjetničkoj formi koju klaun predstavlja.

  Klaun nije maska, on je puno više od same maske, a pogotovo maske koja je ovih dana prisutna u medijima. Klaun je dio ozbiljne umjetničke forme koja zahtjeva godine usavršavanja i koja uklanja potencijalni strah publike. Pravi klaunovi nisu strašni. Pravi klaunovi ne štete nikome, a ponajmanje djeci.
  Klaunovi prihvaćaju svoje nedostatke i ranjivost, a gledajući to, njihova publika također prihvaća svoje nedostatke te se oslobađa vlastitih slabosti i strahova.

  „Kao umjetnička organizacija koja na temelju klaunovskog izričaja donosi radost i nadu na mjesta tuge i boli, moramo istaknuti da prikaz strašnog klauna nije pravi klaun. Zlorabi se slika klauna za plašenje ljudi što nanosi štetu pravim klaunovima koji nastupaju u kazalištu, na ulici, ili u našem slučaju, u bolnici gdje je klaun pomoć i podrška, a ne prijetnja. Strašna slika klauna diskreditira lik klauna kao vrstu umjetničkog izričaja.

  Klaun je umjetnička forma koja proizlazi iz humorističnog karaktera čovjeka kojeg svi imamo u sebi. Klaun karikira stvarne ljudske odnose u kojima se publika pronalazi što rezultira humorom. Klaun može postojati bez maske i  šminke, kao na primjer poznati Charlie Chaplin koji je izvrstan primjer klauna koji proizlazi iz njegova karaktera, a ne kostima. Pravi klaunovi potiču raspravu o tome što znači biti živ i što znači biti čovjek.“  Naglasio je Zoran Vukić, umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora.

  Lik klauna je uvijek imao važnu ulogu u društvu. Klaun predstavlja našu emocionalnu stranu i istražuje što doista znači biti čovjek.

  CRVENI NOSOVI usredotočeni su na staru tradiciju klauna i njihov rad temelji se na tehnici Jacques Lecoq–a, svjetski poznatog učitelja klaunovskih vještina. Naši klaunovi se konstantno educiraju kako bi svojim klaunovskim vještinama uspjeli doprijeti do publike, bolesne djece i nemoćnih te im humorom pokazali vedriju stranu svijeta, pomogli im prihvatiti svoju ranjivost te prebroditi slabosti i strahove.

  U CRVENIM NOSOVIMA trenutno djeluje 20 klaunovadoktora. Misija CRVENIH NOSOVA ostvaruje se u bolnicama i socijalnim ustanovama u kojima su prisutni patnja, bol, često i smrt. Donošenje smijeha i životne radosti u takvo okruženje zahtijeva  hrabrost, empatiju, ali i visoku razinu umjetničke izvedbe koja se postiže edukacijom i supervizijom.

  Koliku dobrobit klaunovi mogu donijeti svjedoči i izjava mame Sanje koja ih je srela u bolnici: „Od srca sam vam zahvalna što je mojoj kćeri, zahvaljujući vama, bolnica ostala u dobrom sjećanju i imamo lijepe uspomene na te dane.“  Kao i izjava djevojčice Megi koja je rekla: „Kad su klaunovi u bolnici nije me strah“.

  U 6 godina djelovanja klaunovidoktori donijeli su smijeh i radost na lica više od 67.000 bolesnih, nemoćnih i zaboravljenih. Klaunovidoktori zahvaljujući donacijama građana i pravnih osoba redovno posjećuju dječje odjele sedam bolnica u Zagrebu (KBC Zagreb Rebro, KBC Zagreb Šalata, Kliniku za dječje bolesti Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice, Dječju bolnicu Srebrnjak, Kliniku za tumore, Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež) te KBC Rijeku, KBC Osijek i KBC Split. Uz bolesnu djecu, klaunovidoktori uveseljavaju i nepokretne i teško pokretne osobe u domovima za starije i nemoćne u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

  CRVENI NOSOVI klaunovidoktori dio su međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International (RNI) koja okuplja 10 partnerskih zemalja.

  VEZANE VIJESTI

  Crveni Nosovi razveselili djecu u KBC-u Osijek

  Tradicionalna akcija Donesite i vi osmijeh u bolnice, koja za cilj ima podršku udruzi CRVENI NOSOVI, uspješno je završena nakon Više…

  Projekt Skype s klaunom proširio se i na KBC Osijek

  Projekt „Smijeh je lijek – Skype s klaunom“ namijenjen uveseljavanju djece na liječenju na onkološkim odjelima hrvatskih bolnica proširio se na Osijek gdje je u Više…

  Wiener osiguranje i CRVENI NOSOVI donijeli osmijehe u osječku bolnicu

  Zaposlenici Wiener osiguranja i klaunovidoktori iz udruge CRVENI NOSOVI posjetili su KBC Osijek te na dječji odjel donijeli osmijehe, radost Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”

  "Solidarnost je temelj" provodi se u svrhu smanjenja broja napuštenih životinja

  Azil Osijek osigurao mogućnost besplatne sterilizacije pasa

  Galerija fotografija s prvog finalnog dana DOBRO World Cup-a

  FOTO: Lete, lete, lete…gimnastičari