ŽIVOT

McDonald’s uvodi papirnate slamke – Do 2025. godine koristit će isključivo recikliranu ambalažu

McDonald's Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled...

Objavljeno 08.11.2019
Ivona Amidžić

McDonald’s Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled kao prvi korak inicijative za smanjenje korištenja plastike u restoranima.

Novi, prihvatljiviji materijali, testiraju se u McDonald’su Avenue Mall u Zagrebu, a postepeno će se uvoditi i u ostale restorane u Hrvatskoj.

“U McDonald’su smatramo da je naša i odgovornost i prilika predvoditi aktivnosti koje smanjuju korištenje plastike”, izjavio je Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska i predstavio ciljeve: “Plan nam je do 2025. godine za pakiranja koristiti isključivo ambalažu koja je izrađena iz održivih, recikliranih i certificiranih izvora te reciklirati 100% ambalaže za goste u svim našim restoranima.”

Koji su materijali trenutno u upotrebi?

McDonald’s trenutno koristi materijale na bazi papirnih vlakana u oko 80% svojih pakiranja. To se prvenstveno odnosi na ambalažu od oblikovanog papirnog vlakna sa stopostotnom sposobnošću recikliranja – biorazgradiva ambalaža. Od 2016. godine 64% papirnatog pakiranja dolazi iz certificiranih ili recikliranih izvora, a s početkom 2020. godine 10o% papirnate ambalaže za goste dolazit će iz obnovljivih ili certificiranih izvora.

Gledajući globalno, problematična ambalaža (poklopci, pribor za jelo, slamke i plastični pribor) čini oko 20% ukupne ambalaže koja se u McDonalds’u koristi za posluživanje hrane gostima. Od toga, gledano po komadu, najveći dio čine upravo plastične slamke – 21%.

McDonald’sova inicijativa za smanjenje plastike fokusirana je na smanjenje zagađenja plastikom i na promoviranje odgovornog korištenja plastike te eliminiranje one plastike koja u najvećoj mjeri negativno utječe na okoliš.

Koji su budući planovi?

“Određeni dio plastične ambalaže je neophodan u poslovanju s hranom zbog očuvanja kvalitete i sigurnosti hrane, ali i kako bi se smanjilo bacanje hrane i zadržala svježina. Zato smo fokusirani na inovacije u pogledu materijala koje koristimo, na smanjenje ambalaže koja se teško reciklira, povećanje uporabe recikliranih materijala i investicije koje će povećati količinu reciklirane ambalaže. Također, naša globalna politika izravno podržava ciljeve postavljene paketom Europske unije za kružno gospodarstvo o povećanju reciklirane ambalaže i sprječavanju nastanka otpada”, izjavio je Robert Švigir, voditelj odjela nabave i kontrole kvalitete u McDonald’su.

Optimiziranje pakiranja i recikliranje, očekuje se, rezultirat će uštedama od 10% godišnje na zbrinjavanju otpada što je značajan iznos koji će kompanija reinvestirati u daljnje recikliranje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Od sada vaši omiljeni hamburgeri, krumpirići, sladoledi, wrapovi ili nešto drugo, mogu doći direktno na vaša kućna vrata

McDonald’s od danas ima dostavu i u Osijeku!

McDonald’s od danas ima dostavu, tj. McDelivery! Da, dobro ste pročitali, najveći i najpoznatiji lanac brze hrane uvodi ovu novinu Više…

Imate li i Vi svoju najdražu vrećicu za kupovinu koju uvijek svuda "furate" sa sobom? ;)

Stara navika koja se vraća – platnene vrećice i “cekeri”!

Društvene mreže u današnje vrijeme imaju veliku ulogu u promoviranju i populariziranju određenih mišljenja, stavova i pokreta. U vrijeme kada Više…

Plastični lampioni su problematični za recikliranje zbog parafina - Korištenje staklenih lampiona jeftinije je i bolje za okoliš!

Ukop uvodi 50% popusta na staklene lampione radi očuvanja okoliša

Cijeli naš planet zagađen velikim količinama plastike koje stvaraju sve veći problem iz dana u dan. Što se tiče lampiona na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Svjesni smo da je to kap u moru realnih potreba, ali ovime činimo korak naprijed i pokazujemo da Vlada Republike Hrvatske vodi brigu o najpotrebitijima"

Dodijeljena četiri stana u Vinkovcima te darovane nekretnine vrijedne 6,4 milijuna kuna

Ovo je 11. kalendar Udruge pobjede, odnosno Azila. Ove godine kalendar se zove“ Tamna strana mjeseca“

Udruga Pobjede predstavila najljepši kalendar u svemiru

Svaki se dan nešto zanimljivo događa...

Što danas očekujemo u Osijeku?