ŽIVOT

McDonald’s uvodi papirnate slamke – Do 2025. godine koristit će isključivo recikliranu ambalažu

McDonald's Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled...

Objavljeno 08.11.2019
Ivona Amidžić

McDonald’s Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled kao prvi korak inicijative za smanjenje korištenja plastike u restoranima.

Novi, prihvatljiviji materijali, testiraju se u McDonald’su Avenue Mall u Zagrebu, a postepeno će se uvoditi i u ostale restorane u Hrvatskoj.

“U McDonald’su smatramo da je naša i odgovornost i prilika predvoditi aktivnosti koje smanjuju korištenje plastike”, izjavio je Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska i predstavio ciljeve: “Plan nam je do 2025. godine za pakiranja koristiti isključivo ambalažu koja je izrađena iz održivih, recikliranih i certificiranih izvora te reciklirati 100% ambalaže za goste u svim našim restoranima.”

Koji su materijali trenutno u upotrebi?

McDonald’s trenutno koristi materijale na bazi papirnih vlakana u oko 80% svojih pakiranja. To se prvenstveno odnosi na ambalažu od oblikovanog papirnog vlakna sa stopostotnom sposobnošću recikliranja – biorazgradiva ambalaža. Od 2016. godine 64% papirnatog pakiranja dolazi iz certificiranih ili recikliranih izvora, a s početkom 2020. godine 10o% papirnate ambalaže za goste dolazit će iz obnovljivih ili certificiranih izvora.

Gledajući globalno, problematična ambalaža (poklopci, pribor za jelo, slamke i plastični pribor) čini oko 20% ukupne ambalaže koja se u McDonalds’u koristi za posluživanje hrane gostima. Od toga, gledano po komadu, najveći dio čine upravo plastične slamke – 21%.

McDonald’sova inicijativa za smanjenje plastike fokusirana je na smanjenje zagađenja plastikom i na promoviranje odgovornog korištenja plastike te eliminiranje one plastike koja u najvećoj mjeri negativno utječe na okoliš.

Koji su budući planovi?

“Određeni dio plastične ambalaže je neophodan u poslovanju s hranom zbog očuvanja kvalitete i sigurnosti hrane, ali i kako bi se smanjilo bacanje hrane i zadržala svježina. Zato smo fokusirani na inovacije u pogledu materijala koje koristimo, na smanjenje ambalaže koja se teško reciklira, povećanje uporabe recikliranih materijala i investicije koje će povećati količinu reciklirane ambalaže. Također, naša globalna politika izravno podržava ciljeve postavljene paketom Europske unije za kružno gospodarstvo o povećanju reciklirane ambalaže i sprječavanju nastanka otpada”, izjavio je Robert Švigir, voditelj odjela nabave i kontrole kvalitete u McDonald’su.

Optimiziranje pakiranja i recikliranje, očekuje se, rezultirat će uštedama od 10% godišnje na zbrinjavanju otpada što je značajan iznos koji će kompanija reinvestirati u daljnje recikliranje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Od sada vaši omiljeni hamburgeri, krumpirići, sladoledi, wrapovi ili nešto drugo, mogu doći direktno na vaša kućna vrata

McDonald’s od danas ima dostavu i u Osijeku!

McDonald’s od danas ima dostavu, tj. McDelivery! Da, dobro ste pročitali, najveći i najpoznatiji lanac brze hrane uvodi ovu novinu Više…

Imate li i Vi svoju najdražu vrećicu za kupovinu koju uvijek svuda "furate" sa sobom? ;)

Stara navika koja se vraća – platnene vrećice i “cekeri”!

Društvene mreže u današnje vrijeme imaju veliku ulogu u promoviranju i populariziranju određenih mišljenja, stavova i pokreta. U vrijeme kada Više…

Plastični lampioni su problematični za recikliranje zbog parafina - Korištenje staklenih lampiona jeftinije je i bolje za okoliš!

Ukop uvodi 50% popusta na staklene lampione radi očuvanja okoliša

Cijeli naš planet zagađen velikim količinama plastike koje stvaraju sve veći problem iz dana u dan. Što se tiče lampiona na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok su istovremeno police socijalnih samoposluga poluprazne ili prazne.

Radionica “Srdačno, hrana”

Pronađena je prisutnost tvari koja zagađuje okoliš, izaziva tumore u testiranju na laboratorijskim životinjama, a smatra se da je kancerogena i za ljude

Peptoran i Gastrobel se povlače iz prodaje zbog nedozvoljenih sastojaka

Svi će vrlo brzo ponovno moći posjetiti svoje omiljeno ledeno odredište...

Klizalište na Sokolu uskoro otvara svoja vrata klizačima!