ŽIVOT

McDonald’s uvodi papirnate slamke – Do 2025. godine koristit će isključivo recikliranu ambalažu

McDonald's Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled...

Objavljeno 08.11.2019
Ivona Amidžić

McDonald’s Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled kao prvi korak inicijative za smanjenje korištenja plastike u restoranima.

Novi, prihvatljiviji materijali, testiraju se u McDonald’su Avenue Mall u Zagrebu, a postepeno će se uvoditi i u ostale restorane u Hrvatskoj.

“U McDonald’su smatramo da je naša i odgovornost i prilika predvoditi aktivnosti koje smanjuju korištenje plastike”, izjavio je Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska i predstavio ciljeve: “Plan nam je do 2025. godine za pakiranja koristiti isključivo ambalažu koja je izrađena iz održivih, recikliranih i certificiranih izvora te reciklirati 100% ambalaže za goste u svim našim restoranima.”

Koji su materijali trenutno u upotrebi?

McDonald’s trenutno koristi materijale na bazi papirnih vlakana u oko 80% svojih pakiranja. To se prvenstveno odnosi na ambalažu od oblikovanog papirnog vlakna sa stopostotnom sposobnošću recikliranja – biorazgradiva ambalaža. Od 2016. godine 64% papirnatog pakiranja dolazi iz certificiranih ili recikliranih izvora, a s početkom 2020. godine 10o% papirnate ambalaže za goste dolazit će iz obnovljivih ili certificiranih izvora.

Gledajući globalno, problematična ambalaža (poklopci, pribor za jelo, slamke i plastični pribor) čini oko 20% ukupne ambalaže koja se u McDonalds’u koristi za posluživanje hrane gostima. Od toga, gledano po komadu, najveći dio čine upravo plastične slamke – 21%.

McDonald’sova inicijativa za smanjenje plastike fokusirana je na smanjenje zagađenja plastikom i na promoviranje odgovornog korištenja plastike te eliminiranje one plastike koja u najvećoj mjeri negativno utječe na okoliš.

Koji su budući planovi?

“Određeni dio plastične ambalaže je neophodan u poslovanju s hranom zbog očuvanja kvalitete i sigurnosti hrane, ali i kako bi se smanjilo bacanje hrane i zadržala svježina. Zato smo fokusirani na inovacije u pogledu materijala koje koristimo, na smanjenje ambalaže koja se teško reciklira, povećanje uporabe recikliranih materijala i investicije koje će povećati količinu reciklirane ambalaže. Također, naša globalna politika izravno podržava ciljeve postavljene paketom Europske unije za kružno gospodarstvo o povećanju reciklirane ambalaže i sprječavanju nastanka otpada”, izjavio je Robert Švigir, voditelj odjela nabave i kontrole kvalitete u McDonald’su.

Optimiziranje pakiranja i recikliranje, očekuje se, rezultirat će uštedama od 10% godišnje na zbrinjavanju otpada što je značajan iznos koji će kompanija reinvestirati u daljnje recikliranje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Europski parlament je vetom spriječio donošenje regulative kojom bi se dopustilo recikliranje PVC plastike koja sadrži olovo

Borzan: Recikliranje plastike s otrovnim olovom je opasno za ljudsko zdravlje

Europski parlament je vetom spriječio donošenje regulative kojom bi se dopustilo recikliranje PVC plastike koja sadrži olovo. Takvu regulativu je Više…

Kaufland Hrvatska prvi je trgovački lanac koji je odlučio ukloniti lagane plastične vrećice iz prodaje od 1. siječnja 2020.

U Kauflandu u prodaji više nema plastičnih vrećica

S novom godinom, trgovački lanac Kaufland u svim svojim trgovinama ukinuo je prodaju laganih plastičnih vrećica. Podsjetimo, prema Pravilniku o Više…

Od sada vaši omiljeni hamburgeri, krumpirići, sladoledi, wrapovi ili nešto drugo, mogu doći direktno na vaša kućna vrata

McDonald’s od danas ima dostavu i u Osijeku!

McDonald’s od danas ima dostavu, tj. McDelivery! Da, dobro ste pročitali, najveći i najpoznatiji lanac brze hrane uvodi ovu novinu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prolazeći putem pored Batine, Aljmaša, Erduta i Dalja brod je prešao više od 150 riječnih kilometara

Riječni ophodni brod „Šokadija” plovidbom od Osijeka do Vukovara obilježio obljetnicu VRO Oluja

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 633

Nove informacije Stožera: Još 58 novih slučajeva u Hrvatskoj

Trenutno se na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 214 osoba

STOŽER OBŽ: Osam novopozitivnih na koronavirus