ŽIVOT

Medijski vikend u Vinkovcima i Vukovaru

Centar za kulturu medija iz Vinkovaca ovaj vikend održava 3. izdanje novinarskog festivala Media in Time koji će biti u Vinkovcima i Vukovaru...

Objavljeno 01.09.2022
Iven Jurić

3. izdanje novinarskog festivala Media in Time održat će se sutra i u subotu u Vinkovcima i Vukovaru u organizaciji Centra za kulturu medija iz Vinkovaca i novog partnera Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Središnja tema je posvećena lokalnom novinarstvu i dvojbama i problemima koji postoje u lokalnim medijima prilikom otvaranja pojedinih tema, od problema s izvorima do pokušaja političkih i inih pritisaka i ometanja, a koja ponekad znaju doći i od strane vlastitog poslodavca i uredništva.

Media In Time započet će 2. rujna u Vinkovcima panel-raspravom na temu „’Mali’ mediji, velike teme”, posvećenoj stvaranju novinarskih priča u lokalnim medijima od kojih one ponajbolje znaju i prerasti lokalne okvire i pretvoriti se u teme nacionalnog značaja. O tome kako nastaju velike priče u „malim” medijima razgovarat ćemo s novinarima koji ih stvaraju, a među kojima će biti i ovogodišnji dobitnici nagrada Hrvatskog novinarskog društva za najbolje lokalne novinarske radove, koje nose imena dvojice iznimnih hrvatskih novinara, Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića.

Riječ je o novoustanovljenim nagradama Hrvatskog novinarskog društva kojima se želi odati priznanje novinarima koji samoprijegorno i profesionalno rade novinarski posao u lokalnim medijima, a znaju ostati u sjeni kolega koji se bave temama nacionalnog predznaka. Nagrade „Anđelko Erceg” i „Siniša Glavašević” bit će dodijeljene na svečanosti nakon panel-rasprave „’Mali’ mediji, velike teme”, a Media In Time festival novinarstva bit će stalno mjesto njihovih dodjela i u budućnosti.

Nakon što se dodijele nagrade za najbolje lokalne novinarske radove, slijedi svečanost otvorenja izložbe „Franjo Fuis: od stripa do kazališta i filma i natrag” Veljka Krulčića, koja će u Vinkovcima biti postavljena u sklopu suradnje Media In Time festivala i Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera koji će se ove godine, u osmom izdanju, održati od 7. do 9. listopada u Daruvaru.

Drugog festivalskog dana, 3. rujna, s programom nastavljamo u Vukovaru, a započet ćemo ga s predavanjem komunikacijskog i medijskog stručnjaka Tomislava Levaka, mag. cult., predavača na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka na temu „Kako i zašto se produciraju i šire dezinformacije i lažne vijesti?”. Nakon predavanja Tomislava Levaka slijedi panel-rasprava „Lažne vijesti – kako se boriti protiv?”, koju ćemo uvodno otvoriti prezentacijom mladog vinkovačkog informatičara Davida Budaya, stručnjaka za OSINT (podatke otvorenog koda) odnosno pronalaženje informacija iz javno dostupnih izvora.

Panel-raspravom „Lažne vijesti – kako se boriti protiv” i završit ćemo 3. Media In Time festival novinarstva.

Pored hrvatskih novinarki i novinara, sudionici 3. Media In Time festivala bit će i predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko te naše kolegice i kolege iz Bosne i Hercegovine i Srbije s kojima ćemo također razgovarati o navedenim temama i stanju u tamošnjim medijima. Posebice nas veseli što će nam se pridružiti i studenti s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka s kojom je Centar za kulturu medija nedavno potpisao Sporazum o suradnji.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Za vukovarske heroje osječki osnovnoškolci su zapalili 4.000 lampiona, a naša Vukovarska ulica u Osijeku neka s tisućama lampiona obasja put prema slobodnom i herojskom Vukovaru

FOTO Ponos i tuga – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje članovi izaslanstava Osječko-baranjske županije na Više…

Ministar Banožić pripadnicima 3. gardijske brigade: "Vi ste osigurali da danas živimo u cjelovitoj i sigurnoj državi"

(FOTO) U Vukovaru obilježena 31. obljetnica 3. gardijske brigade Kune

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak, 29. travnja 2022. godine u Više…

27. studenoga 2020. palimo prvu adventsku svijeću i započinjemo adventsko vrijeme

Vinkovci od subote u božićnom raspoloženju

Još samo nekoliko dana ostalo je do početka ovogodišnjeg Adventa u Vinkovcima. Epidemiološka situacija ne jenjava, no organizatori su optimistični Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša