POLITIKA

Među 25 izabranih škola – čak 4 iz Slavonije

Predstavljeni su centri kompetentnosti u Hrvatskoj koji će spojiti učenike, veleučilišta i poslodavce

  Objavljeno 25.07.2018
  Tea Pakšec

  Hrvatska će zahvaljujući novcu iz fondova Europske unije, od jeseni, točnije od rujna započeti s pretvaranjem 25 srednjih škola u regionalne centre kompetentnosti! S ovim činom pridonijet će se povećanju kvalitete strukovnog srednjoškolskog obrazovanja te uz to pridodati važnost gospodarskom rastu.

  Gotovo milijarda kuna povučeno je iz operativnih programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020 i Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. od kojih će odabranim školama biti dodijeljena nova oprema, povećan kapacitet za učenike i učitelje, omogućiti se praksa za učenike, ali i upoznati učenike sa svijetom rada.

  DVIJE OSJEČKE SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE, U SLAVONIJI UKUPNO ČETIRI

  Osječka Elektrotehnička i prometna škola i Ugostiteljsko-turistička škola pronašle su svoje mjesto među izabranim školama. Osim ove dvije osječke škole, na popisu su Tehnička škola Slavonski Brod, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega i Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci, zahvaljujući kojima se Slavonija može “pohvaliti” s 4 odabrane škole s našeg područja.

  Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljka u MZO je istaknula da su imenovanja regionalnih centara ulaznice u dva fonda za opremanje, osuvremenjivanje i razvoj regionalnih centara u pet prioritetnih područja, odnosno u turizmu i ugostiteljstvu, strojarstvu, elektrotehnici i računalstvu, zdravstvu i poljoprivredi.

  – Sigurna sam da će se uz našu pomoć i pomoć ostalih ministarstava kvalitetno pripremiti prijedloge za povlačenje tih europskih sredstava, a u radu s resornim ministarstvima prepoznat će se koji su to dodatni programi i cjeloživotni programi koji trebaju određenom sektoru – , naglasila je ministrica, a prenosi Poslovni dnevnik. 

  Kroz ovu aktivnost povezati će se škole, veleučilišta i poslodavci. Ukupno je bilo prijavljeno 42 škole, a na osnovu kvalitete odabrali su 25 škola. Potrudili su se da svaka županija u Hrvatskoj dobije po jedan centar kompetentnosti.

  Upravo objavljujemo 25 strukovnih škola koje su imenovane centrima kompetentnosti za koje smo osigurali milijardu kuna iz EU fondova. To znači novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više prakse u nastavi i tijesnu suradnju škola s poslodavcima. 🙂

  Objavljuje Blaženka Divjak u Ponedjeljak, 23. srpnja 2018.

  IZVOR: facebook profil Blaženka Divjak 

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Čikotić: Napravljen je bez ijednog dokumenta, ne zna se koji je cilj, koji su mu prioriteti, u kojem vremenskom roku ...

  Čikotić: Projekt Slavonija ne postoji, to je PR balon

  Saborska zastupnica Mosta NL Sonja Čikotić u jučerašnjoj stanci u Hrvatskom saboru osvrnula se na nezaposlenost, iseljavanje i nisku gospodarsku Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava ...

  Velebit u Gašincima: ‘Tresu’ tenkovi, haubice, dronovi …

  Predstavnici hrvatske vlasti molimo Vas ovom prigodom: Ne tražite krivce za učinjene pogrješke - napisao je ...

  Marijan Gubina progovorio na Face-u o prosvjedu u Vukovaru: Glas naroda i glas razuma stavlja se u politički kontekst

  Pek ne razumije zašto niti jedna Vlada još nije donijela odluku o naknadi ratne štete, a Vrkić zaključio kako „podržava rješavanje svega onog što je bitno za život građana na tim područjima“.

  Konferencija osječko-baranjske Zajednice povratnika: Treba tražiti naknadu ratne štete