ŽIVOT

„Međunarodna noć šišmiša“ u Kopačkom ritu

Tijekom večeri za najmlađe je prikazan igrokaz „Nove zgode šišmiša Eha“ u izvedbi igraonice Moltonko u kojemu su se najmlađi upoznali sa navikama šišmiša - piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u

Objavljeno 08.09.2018
Alan Srčnik

Više od 150 djece i roditelja s područja Baranje i Osijeka sudjelovalo je na ovogodišnjoj „Međunarodnoj noći šišmiša „ održanoj u petak navečer u Parku prirode Kopački rit, ove godine po deseti put – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Tijekom večeri za najmlađe je prikazan igrokaz „Nove zgode šišmiša Eha“ u izvedbi igraonice Moltonko u kojemu su se najmlađi upoznali sa navikama šišmiša, načinu ishrane ali i ugroženosti kojoj je ova vrsta izložena, rekla je Ružica Marušić, rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit.

„Za djecu su bile organizirane i edukativno-zabavne igraonice i potraga za šišmišima uz pomoć ‘bat detektora“.  Djeca su sa velikim zanimanjem sudjelovala na radionici na kojoj su izrađivali likovne maske i crtali crteže na temu šišmiša. Kad je pala noć uz pomoć ‘bat detektora’ su osluškivali šišmiše koji se glasaju visokim frekvencijama koje se bez detektora ne mogu čuti, ali i vizualno se uvjerili u veliki broj šišmiša koji nastanjuju Kopački rit jer je u tom staništu veliki izvor hrane za njih – ogromna populacija raznoraznih kukaca“,  dodala je  Marušić.

Izvijestila je kako JU Park prirode Kopački rit provodi projekt  „Danube parks“ sa mađarskim kolegama  i monitoringom je do sada utvrđeno da na području Kopačkog rita obitava najmanje 12 vrsta šišmiša. No, monitoring još traje, a točan broj jedinki je nemoguće utvrditi zbog velike šumske površine u kojoj šišmiši obitavaju.

Marušić ističe da su „šišmiši vrlo važna skupina sisavaca koja s više od 1.300 vrsta čini oko četvrtine ukupnog broja sisavaca na svijetu. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava – bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša. Jedna su od najviše proganjanih i najmanje proučenih skupina životinja, rekla je“.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

U nedjelju, 28. travnja 2024. održat će se tradicionalna FFOS-ova biciklijada na ruti Osijek – Kopački rit. Biciklijada se i ove godine Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

WWF priprema čišćenje kanala u Parku prirode Kopački rit

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje