GOSPODARSTVO

Međunarodni dan piva – praznik ‘pivoljubaca’

Pivoljubci - sretan Vam međunarodni dan piva!

  Objavljeno 02.08.2019
  Alan Srčnik

  Niste znali da se međunarodni dan piva obilježava svake godine? Onda ste jedan od rijetkih koji ne vole ovaj zlatni napitak. Međunarodni praznik piva mnogi povezuju s Oktoberfestom, ali se on tradicionalno diljem svijeta slavi svaki prvi petak u kolovozu. E, pa danas je taj dan.

  Pivo je najstarije alkoholno piće, a prve zapise u kojima se spominje pivo napravili su još drveni Babilonci. Egipćani su pivom plaćali radnike koji su zidali piramide.

  Onog trenutka kada je čovjek počeo koristiti žito u prehrani, počela je i priprema piva. Budući da su sastojci isti kao za kruh – voda, žitarice i kvasac, pivo se ponekad naziva i ‘tekućim kruhom’. Pivo se može dobiti od bilo koje žitarice, ali se najviše pravi od ječma koji sadrži najviše šečera. Gorčinu pivu daje hmelj koji je ujedno i prirodni konzervans.
  Najnovija istraživanja pokazala su da je konzumiranje piva u umjerenim količinama dobro za zdravlje.

  Pivo, posebno ono tamno, izvor je topivih vlakana koji snižavaju razinu ‘lošeg’ kolesterola a podižu razinu ‘dobrog’ što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Hmelj koji daje pivu gorčinu ujedno je i antioksidans, ali pripazite jer je upravo hmelj sastojak koji će Vam podariti ‘pivski trbuh’. Pivo je bogat izvor vitamina i minerala kao što su kalcij, magnezij i selen koji nas štite od sezonskih bolesti. Pivo sadrži i značjne količine bio razgradivog silicija koji jača kosti pa se posebno preporuča ženama u menopauzi.

  Kao odličan izvor kompleksa B vitamina, proljepšava kožu i kosu. Kompleks B vitamina zaslužan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa se nekad u Irskoj djeci davalo crno pivo na žličicu, kao lijek. Osim što je odlično ljetno osvježenje, pivo dokazano uklanja ‘proljetni umor’.

  Vrsta piva je doslovno bezbroj, a svaka pivovara ima svoj tajni recept. Piva možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije; lageri, aleovi, pilsevi i porter.

  Lager je najpopularnije i najdostupnije pivo zbog industrijske masovne proizvodnje. Lager piva su bistra i čistog okusa, mogu stajati mjesecima, a služe se na temperaturi od 5°C do 9°C.

  Aleovi se dobijaju procesom gornjeg vrenja, imaju manje pjene i teži okus. Mogu se održati svega nekoliko tjedana, a idealna temperature za konzumiranje je 7°C do 11°C.

  Pilsevi su podvrsta svijetlog lagera nazvani po češkom gradu Plzenu, a najbolja temperatura za konumiranje je 2°C.
  Porter je podvrsta alea koji nastaje iz tamnog slada. Stout je sličan, jedino što često sadrži i neprovreli slad, zbog čega je okus teži, nalik kavi, a služi se na temperaturi od 8°C do 13°C. Općenito vrijedi pravilo da što je pivo jačeg okusa, služi se na većoj temperaturi.

  Pivo se danas poslužuje na razne načine, sve češće u raznim ‘fensi’ čašama, što je pogrešno. Da bi pivo što duže održalo kvalitetu, najpogodnije su čaše od debelog stakla. Posluživanje u kriglama je najpogodnije jer je bitno da stane cijelo pivo skupa s pjenom. Iako mnogi ne vole pjenu, ona utječe na opći dojam o pivu, onemogućuje njegovo zagrijavanje, te daje pivu neophodnu gorčinu, okusi i miris.

  Pravi ljubitelji piva vjerojatno sve ovo već znaju. A što se tiće onih ‘drugih’, nadamo se da smo Vas bar malo ‘zagolicali’. Okupite ekipu i nazdravite ovim dragocjenim zlatnim napitkom uz MojuAkciju.hr.

  Foto: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Došao je i taj vikend ludog shoppinga – “Black Friday” samo što nije započeo!

  “Black Friday” na MojaAkcija.hr – praznik za sve “shoppingholičare”

  Dobro bi Vam “sjela” nova odjeća, možda neka torbica ili novi parfem, a budžet vam je tanak? Pričekajte vikend i Više…

  Središnji događaj promocije bit će promocija nove osječke pivovare i novog piva Cincilator

  Promocija Zanatske pivovare “Mali Div” (16.11.)

  Sutra, u subotu 16. studenoga s početkom u 20.00 sati Mali Div Zanatska pivovara i GAJBA Kušaonica piva organiziraju promociju Više…

  Kada hladnjak trese, brunda, curi... vrijeme je za novi!

  Budi li Vas noću Vaš hladnjak?

  Znate li onaj grozan osjećaj kad Vas usred noći probudi hladnjak koji brunda kao stari traktor? I još k tome Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Oko 370 tisuća eura bit će uloženo, osim u Srednjoškolsko igralište, i u izgradnju fotonaponske elektrane snage 93 kW

  GReENERGY za Srednjoškolsko igralište i postavljanje zelenog krova

  Ovaj međunarodni znanstveni skup se održava 12. i 13. prosinca 2019. u prostorijama Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na Trgu Svetoga Trojstva 3 i u obnovljenoj Staroj pekari na Trgu Vatroslava Lisinskoga

  Započeo Četvrti međunarodni znanstveni skup “Europski realiteti”