GOSPODARSTVO

Međunarodni dan piva – praznik ‘pivoljubaca’

Pivoljubci - sretan Vam međunarodni dan piva!

  Objavljeno 02.08.2019
  Alan Srčnik

  Niste znali da se međunarodni dan piva obilježava svake godine? Onda ste jedan od rijetkih koji ne vole ovaj zlatni napitak. Međunarodni praznik piva mnogi povezuju s Oktoberfestom, ali se on tradicionalno diljem svijeta slavi svaki prvi petak u kolovozu. E, pa danas je taj dan.

  Pivo je najstarije alkoholno piće, a prve zapise u kojima se spominje pivo napravili su još drveni Babilonci. Egipćani su pivom plaćali radnike koji su zidali piramide.

  Onog trenutka kada je čovjek počeo koristiti žito u prehrani, počela je i priprema piva. Budući da su sastojci isti kao za kruh – voda, žitarice i kvasac, pivo se ponekad naziva i ‘tekućim kruhom’. Pivo se može dobiti od bilo koje žitarice, ali se najviše pravi od ječma koji sadrži najviše šečera. Gorčinu pivu daje hmelj koji je ujedno i prirodni konzervans.
  Najnovija istraživanja pokazala su da je konzumiranje piva u umjerenim količinama dobro za zdravlje.

  Pivo, posebno ono tamno, izvor je topivih vlakana koji snižavaju razinu ‘lošeg’ kolesterola a podižu razinu ‘dobrog’ što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Hmelj koji daje pivu gorčinu ujedno je i antioksidans, ali pripazite jer je upravo hmelj sastojak koji će Vam podariti ‘pivski trbuh’. Pivo je bogat izvor vitamina i minerala kao što su kalcij, magnezij i selen koji nas štite od sezonskih bolesti. Pivo sadrži i značjne količine bio razgradivog silicija koji jača kosti pa se posebno preporuča ženama u menopauzi.

  Kao odličan izvor kompleksa B vitamina, proljepšava kožu i kosu. Kompleks B vitamina zaslužan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa se nekad u Irskoj djeci davalo crno pivo na žličicu, kao lijek. Osim što je odlično ljetno osvježenje, pivo dokazano uklanja ‘proljetni umor’.

  Vrsta piva je doslovno bezbroj, a svaka pivovara ima svoj tajni recept. Piva možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije; lageri, aleovi, pilsevi i porter.

  Lager je najpopularnije i najdostupnije pivo zbog industrijske masovne proizvodnje. Lager piva su bistra i čistog okusa, mogu stajati mjesecima, a služe se na temperaturi od 5°C do 9°C.

  Aleovi se dobijaju procesom gornjeg vrenja, imaju manje pjene i teži okus. Mogu se održati svega nekoliko tjedana, a idealna temperature za konzumiranje je 7°C do 11°C.

  Pilsevi su podvrsta svijetlog lagera nazvani po češkom gradu Plzenu, a najbolja temperatura za konumiranje je 2°C.
  Porter je podvrsta alea koji nastaje iz tamnog slada. Stout je sličan, jedino što često sadrži i neprovreli slad, zbog čega je okus teži, nalik kavi, a služi se na temperaturi od 8°C do 13°C. Općenito vrijedi pravilo da što je pivo jačeg okusa, služi se na većoj temperaturi.

  Pivo se danas poslužuje na razne načine, sve češće u raznim ‘fensi’ čašama, što je pogrešno. Da bi pivo što duže održalo kvalitetu, najpogodnije su čaše od debelog stakla. Posluživanje u kriglama je najpogodnije jer je bitno da stane cijelo pivo skupa s pjenom. Iako mnogi ne vole pjenu, ona utječe na opći dojam o pivu, onemogućuje njegovo zagrijavanje, te daje pivu neophodnu gorčinu, okusi i miris.

  Pravi ljubitelji piva vjerojatno sve ovo već znaju. A što se tiće onih ‘drugih’, nadamo se da smo Vas bar malo ‘zagolicali’. Okupite ekipu i nazdravite ovim dragocjenim zlatnim napitkom uz MojuAkciju.hr.

  Foto: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Kada hladnjak trese, brunda, curi... vrijeme je za novi!

  Budi li Vas noću Vaš hladnjak?

  Znate li onaj grozan osjećaj kad Vas usred noći probudi hladnjak koji brunda kao stari traktor? I još k tome Više…

  Fotografirala Dubravka Krmpota! Obzirom da su 'fotke' u fokusu, zacjelo nije probala pivo :)

  Foto: Održan Festival kućnog pivarstva

  Udruga Panonski pivarski sindikat iz Osijeka organizirala je prvi osječki festival kućnog pivarstva pod imenom Hombre. Uz primarni cilj druženja Više…

  Madrac je najvažniji za kvalitetan san, ali ništa manje nisu bitni ni podnica, kvalitetan jastuk, posteljina ...

  Trećinu dana spavamo! Činimo li to kako valja?

  Jeste li ikada izračunali koliko vremena spavamo? Znanstvenici tvrde da trećinu života provodimo spavajući. San se svrstava među najvažnije ljudske Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – Posao.hr-a

  Poslovi, poslovi: Tražite posao? Donosimo novitete iz Posao.hr ‘kuhinje’

  Niža cijena zakupnine svakako je stimulativna ordinacijama za obavljanje zdravstvene djelatnosti u slabije razvijenim, ruralnim područjima

  Zakup ordinacija za liječnike na području Osječko-baranjske županije već od 1 kune