GOSPODARSTVO

Međunarodni dan piva – praznik ‘pivoljubaca’

Pivoljubci - sretan Vam međunarodni dan piva!

  Objavljeno 02.08.2019
  Alan Srčnik

  Niste znali da se međunarodni dan piva obilježava svake godine? Onda ste jedan od rijetkih koji ne vole ovaj zlatni napitak. Međunarodni praznik piva mnogi povezuju s Oktoberfestom, ali se on tradicionalno diljem svijeta slavi svaki prvi petak u kolovozu. E, pa danas je taj dan.

  Pivo je najstarije alkoholno piće, a prve zapise u kojima se spominje pivo napravili su još drveni Babilonci. Egipćani su pivom plaćali radnike koji su zidali piramide.

  Onog trenutka kada je čovjek počeo koristiti žito u prehrani, počela je i priprema piva. Budući da su sastojci isti kao za kruh – voda, žitarice i kvasac, pivo se ponekad naziva i ‘tekućim kruhom’. Pivo se može dobiti od bilo koje žitarice, ali se najviše pravi od ječma koji sadrži najviše šečera. Gorčinu pivu daje hmelj koji je ujedno i prirodni konzervans.
  Najnovija istraživanja pokazala su da je konzumiranje piva u umjerenim količinama dobro za zdravlje.

  Pivo, posebno ono tamno, izvor je topivih vlakana koji snižavaju razinu ‘lošeg’ kolesterola a podižu razinu ‘dobrog’ što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Hmelj koji daje pivu gorčinu ujedno je i antioksidans, ali pripazite jer je upravo hmelj sastojak koji će Vam podariti ‘pivski trbuh’. Pivo je bogat izvor vitamina i minerala kao što su kalcij, magnezij i selen koji nas štite od sezonskih bolesti. Pivo sadrži i značjne količine bio razgradivog silicija koji jača kosti pa se posebno preporuča ženama u menopauzi.

  Kao odličan izvor kompleksa B vitamina, proljepšava kožu i kosu. Kompleks B vitamina zaslužan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa se nekad u Irskoj djeci davalo crno pivo na žličicu, kao lijek. Osim što je odlično ljetno osvježenje, pivo dokazano uklanja ‘proljetni umor’.

  Vrsta piva je doslovno bezbroj, a svaka pivovara ima svoj tajni recept. Piva možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije; lageri, aleovi, pilsevi i porter.

  Lager je najpopularnije i najdostupnije pivo zbog industrijske masovne proizvodnje. Lager piva su bistra i čistog okusa, mogu stajati mjesecima, a služe se na temperaturi od 5°C do 9°C.

  Aleovi se dobijaju procesom gornjeg vrenja, imaju manje pjene i teži okus. Mogu se održati svega nekoliko tjedana, a idealna temperature za konzumiranje je 7°C do 11°C.

  Pilsevi su podvrsta svijetlog lagera nazvani po češkom gradu Plzenu, a najbolja temperatura za konumiranje je 2°C.
  Porter je podvrsta alea koji nastaje iz tamnog slada. Stout je sličan, jedino što često sadrži i neprovreli slad, zbog čega je okus teži, nalik kavi, a služi se na temperaturi od 8°C do 13°C. Općenito vrijedi pravilo da što je pivo jačeg okusa, služi se na većoj temperaturi.

  Pivo se danas poslužuje na razne načine, sve češće u raznim ‘fensi’ čašama, što je pogrešno. Da bi pivo što duže održalo kvalitetu, najpogodnije su čaše od debelog stakla. Posluživanje u kriglama je najpogodnije jer je bitno da stane cijelo pivo skupa s pjenom. Iako mnogi ne vole pjenu, ona utječe na opći dojam o pivu, onemogućuje njegovo zagrijavanje, te daje pivu neophodnu gorčinu, okusi i miris.

  Pravi ljubitelji piva vjerojatno sve ovo već znaju. A što se tiće onih ‘drugih’, nadamo se da smo Vas bar malo ‘zagolicali’. Okupite ekipu i nazdravite ovim dragocjenim zlatnim napitkom uz MojuAkciju.hr.

  Foto: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ime je osnovno obilježje tvrtke, ali zaposlenici su oni koji jamče njen uspješan rast" - izjavio je predsjednik Uprave Peveca, Jurica Lovrinčević

  Nema više Peveca – odsada idemo u Pevex!

  Neka Vas ne brine ovaj bombastični naslov jer iako više nema Peveca pod okriljem starog imena, dolazi nam Pevex! Zbog Više…

  Što ćete kupiti svojoj ‘polovici’ za Valentinovo?

  Valentinovo – dan zaljubljenih

  Valentinovo slavi ljubav,  sadašnju ili onu za koju se nadamo da će biti uzvraćena…  Svako od nas iskazuje emocije na Više…

  Donosimo savjete koji hladnjak izabrati te koje su njegove karakteristike najbitnije za vaše kućanstvo

  Kada hladnjak trese, brunda, curi… vrijeme je za novi!

  Znate li onaj grozan osjećaj kad Vas usred noći probudi hladnjak koji brunda kao stari traktor? I još k tome Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na Trgu Ante Starčevića, predstaviti će se Xiaomi 5G pametni telefon na testnoj 5G mreži

  Tvrtka Bijelić Co predstavlja Xiaomi 5G pametni telefon na testnoj 5G mreži u Osijeku

  Na skupu su govorile žene koje rade i koje su iznimno uspješne u ICT sektoru i svojim su iskustvom podsjećale da to nije posao samo za muškarce.

  Digitalna ekonomija – “Postani i TI, djevojka IT”

  Klinika za ginekologiju i opstetriciju je jedna od najvećih ustrojstvenih jedinica Kliničkog bolničkog centra Osijek, nastavna baza Medicinskog fakulteta Osijek pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera od 2004...

  Grad Osijek sa 100 tisuća kuna pomogao Kliniku za ginekologiju i opstetriciju