POLITIKA

Merkel o “korona-paketu”: Pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena

Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita...

  Objavljeno 15.07.2020
  Ivona Amidžić

  Angela Merkel priželjkuje brzo rješenje oko korona-paketa Europske unije ali smatra da su pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena, priopćeno je uoči sastanka njemačke kancelarke i španjolskog premijera Pedra Sancheza u utorak u Berlinu.

  “Postoje različite predodžbe zemalja-članica oko konačnog rješenja ali njemačka delegacija u Bruxelles putuje sa solidnom količinom spremnosti na kompromis”, rekla je Merkel uoči sastanka sa španjolskim premijerom Sanchezom.

  Ona je rekla kako zbog toga još ne može reći sa sigurnošću hoće li kompromis biti postignut već na ovom sastanku.

  Na ovom sastanku bi, između ostalog, trebali biti pripremljeni i temelji za ovotjedni EU samit na kojem bi trebalo biti pronađeno kompromisno rješenje oko prijedloga Europske komisije o fondu pomoći za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

  Španjolski premijer apelirao je na predsjednike država i vlada EU-a da ovog tjedna postignu dogovor oko paketa pomoći.

  “Ako odgodimo dogovor odgađamo i obnovu. A ako odgodimo obnovu, kriza će se još više produbiti”, rekao je Sanchez te je dodao kako dogovor mora biti postignut “još u srpnju”.

  “Španjolska će učiniti sve da dogovor bude postignut ovog tjedna na samitu u Bruxellesu”, rekao je Sanchez u Berlinu.

  On je svjestan da su pozicije još prilično udaljene ali da je važno da dogovor bude postignut kako po pitanju dugoročnog proračuna EU-a tako i oko korona-paketa jer su, kako je rekao španjolski premijer, “ove dvije stvari povezane”.

  Kancelarka Merkel, koje od početka mjeseca predsjeda Vijećem EU-a, jučer se u Berlinu susrela s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom koji također ustraje na što bržem dogovoru oko pomoći.

  Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita. Ovakvom rješenju se najviše protive tzv. štedljiva četvorka koju čine Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

  Merkel je još prošlog tjedna razgovarala i s nizozemskim premijerom Markom Rutteom koji je danas ponovno izrazio skepsu glede brzog dogovora oko korona-paketa. Nizozemska se zalaže za strože uvjete pod kojima bi se isplaćivala direktna financijska pomoć.

  (Hina)

  foto: pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

  Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

  Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih covidom-19, piše Više…

  Donesene su Odluke o tehničkoj provedbi izbora u novonastaloj situaciji glede koronavirusa i o čemu bi trebalo voditi računa...

  DIP se oglasio o organizaciji glasanja na izborni dan

  Državno izborno povjerenstvo (DIP) održalo je konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru s temom organizacija glasanja na izborni dan. Predsjednik Više…

  Nemogućnost održavanja fizičkih sastanaka dovela je u pitanje i samo funkcioniranje Vijeća EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, koje je u proteklih šest mjeseci uspjelo osigurati redovito funkcioniranje te Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Dr. Ivan Bekavac: Zdravstvena zaštita zajamčena je ustavom i građani na nju imaju pravo, a na Vladi RH je zadatak da osigura dostupnu zdravstvenu zaštitu i da zdravstveni sustav dovede u solventno stanje!

  Most: Vlada je trebala davno početi s provođenjem reformi, to je jedino trajno rješenje

  U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu.

  Djeca Osijeka će biti mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

  Božo Petrov: "Mi smo ovdje zbog vas jer je došlo vaše vrijeme i Hrvatska treba biti zemlja krojena za vas"

  Sinoć u zagrebačkom uredu Most predstavio nacionalnog koordinatora za mlade