GOSPODARSTVO

Mihajlović: Radovi na energetskoj obnovi triju vrtića gotovi do studenog!?

Važnost uvjeta, u kojima mali Osječani rastu i razvijaju se, prepoznata je i u pogledu potrebe za energetskom obnovom jaslica i vrtića ...

    Objavljeno 27.01.2019
    Lucija Tokić

    Kada se radi o kvaliteti života naših najmlađih sugrađana, gotovo da ne postoji stvar koja se ne bi našla na vrhu prioriteta. To uključuje i kvalitetu njihovog boravka u predškolskim ustanovama u kojima provedu većinu svoga dana. Važnost uvjeta, u kojima mali Osječani rastu i razvijaju se, prepoznata je i u pogledu potrebe za energetskom obnovom jaslica i vrtića.

    Povećanje energetske učinkovitosti objekata nije samo ekonomski značajno i isplativo u kontekstu uštede, već je i pokazatelj stupnja osjetljivosti društva na potrebe najranjivijih dionika. Pored toga, riječ je i o pravu djece da se igraju, uče i istražuju u objektima koji su ugodni i koji, prije svega, osiguravaju zdravo okruženje.

    – Nakon detaljnog pregleda i analize objekata DV Osijek ustanovili smo da se velika većina objekata nalaze u stanju gdje je potrebno smanjiti potrošnju energije i vode. Kako nismo u mogućnosti odmah krenuti sa svim objektima, napravili smo procjenu gdje je to najpotrebnije odnosno poslagali smo objekte po prioritetima. Uz veliku pomoć našeg osnivača grada Osijeka dobili smo sredstva i logistiku za izradu projektne dokumentacije energetske obnove i  do sada u potpunosti završili s projektnom dokumentacijom za tri vrtića (DV Potočnica, DV Radost i DV Latica). Trenutno smo u fazi završavanja natječaja za izvođača radova , a radovi bi trebali završiti do kraja 2019.g. Očekujemo uštedu toplinske energije u navedenim vrtićima od 65% do 72% – rekao je Aleksandar Mihajlović, predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Osijek.

    Za Dječji vrtić Latica, sa 150 jasličara i vrtićaraca s područja Retfale, Višnjevca i Josipovca predviđen je projekt u vrijednosti 1 793 489,38 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu od 1 587 101,88 kn, a dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 972 350,49 kn. Udio Grada u provedbi projekta 60%. Od mjera EnObn projektom je planirana zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena starog kotla za grijanje, ugradnja sustava ventilacije. Predviđeno je trajanje projekta 24 mjeseca. Za element projekta Radovi na EnObnovi planirana je provedba nabave veljača/travanj 2019., planirani početak radova svibanj 2019., a završetak studeni 2019. godine.

    Nadalje, za podcentar Potočnica, jedinom u sustavu Dječjeg vrtića Osijek u kojemu je trenutačno organiziran dvosmjenski rad i koji trenutačno ima upisano 175 mališana koji redovne vrtićke i jasličke programe pohađaju u sedam skupina predviđen je  projekt u iznosu 2 705 904,11 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu od 2 695 410,36 kuna, a dodijeljena su nepovratna sredstva u iznosu od 1 637 810,58 kuna. Udio Grada u provedbi projekta iznosi 1 068 093,53 kuna, a osigurava se iz vlastitih sredstava ili s pomoću Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta, u iznosu od 60 posto udjela, odnosno 640 856,11 kuna. Za osiguravanje vlastitih sredstava Gradu na raspolaganju stoji i ESIF kreditna linija HBOR-a namijenjena sufinanciranju provedbe ovoga Poziva po vrlo povoljnim uvjetima – bez naknada, s kamatom od 0,1 do 0,4 posto, s maksimalnim rokom otplate od 14 godina. Od mjera EnObn projektom je planirana zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete novom, temeljene na LED tehnologiji, zamjena starog kotla za grijanje, ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnje sustava ventilacije zgrada, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE. Ušteda je toplinske energije provedbom navedenoga 72 posto.

    Dječji vrtić Radost velikim se dijelom nalazi u starijoj zgradi naslonjenoj na susjednu, bez mnogo mogućnosti za proširenje. Radost trenutačno pohađa 95 mališana. Ukupna vrijednost projekta za energetsku obnovu ovoga vrtića iznosi 1 917 417,37 kuna s PDV-om, od čega odobreni ukupni prihvatljivi troškovi iznose 1 913 542,37 kn, a dodijeljena su nepovratna sredstva u iznosu 1 167 307,91 kuna. Udjel Grada u provedbi iznosi 747 109,46 kn i osigurava se iz vlastitih sredstava, ili uz pomoć Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta u iznosu od 60 posto udjela, odnosno 448 265,68 kuna. Za osiguravanje vlastitih sredstava Gradu na raspolaganju stoji i navedena ESIF kreditna linija HBOR-a, kako je ranije već opisano. Od mjera EnObn projektom planirana je zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova s unutarnje strane, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, zamjena toplinske podstanice novom indirektnog tipa, ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnja sustava ventilacije zgrade, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE. Ušteda toplinske energije provedbom navedenog je 63,70 posto. Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca. Za projekt Radovi na EnObnovi planirana je provedba nabave veljača/travanj 2019., planirani početak radova svibanj 2019., a završetak studeni 2019. godine.

    Isto tako, na 10 objekata postavljeni su sustavi daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, toplinske energije, prirodnog plina i vode. Navedeni sustavi su od iznimne važnosti za praćenje  i usklađivanje potrošnje energenata. Trenutno je u postupku (pri samom kraju) proces izrade projektne dokumentacije energetske obnove za još 4 objekta i to: DV Pčelica, DV Tratinčica, Centralna kuhinja DV Osijek i DV Krijesnica, ističu iz Dječjeg vrtića Osijek.

    – Namjeravamo nastaviti rad zajedno s osnivačem Gradom Osijek na izradi projektnih dokumentacija i za ostale objekte Dječjeg vrtića Osijek kako bi ostvarili što veće uštede u potrošnji energije i vode i tako smanjili troškove za održavanje objekata na minimum – zaključuje Mihajlović.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Fond će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani

    Veliki Interes – 11 926 građana zatražilo poticaje za energetsku obnovu svojih domova

    Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je danas u 12 sati privremeno zatvorio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih Više…

    Znate li da za obnovu vaše kuće možete dobiti bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost?

    Poziv Fonda za zaštitu okoliša na informativno-edukativnu radionicu: Kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća?

    Energetskom obnovom obiteljskih kuća moguće je uštedjeti na režijama od 30 do 60%, povećati udobnost stanovanja, ali i očuvati okoliš. Više…

    Bespovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo kulture i medija putem Poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je stopi financiranja od 100 posto.

    Osijeku odobreno 1,7 milijuna eura za energetsku obnovu zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice i Barutane

    Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u četvrtak, 4. siječnja 2024. odobreno je više od 1,7 milijuna eura za energetsku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!