ŽIVOT

Ministar Ćorić: Nastavljaju se projekti RCGO Orlovnjak i korištenja geotermalnih izvora

"Osijek je već prepoznat kao predvodnik među velikim gradovima u području zbrinjavanja otpada, a kada završi izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak - sanirat ćemo i jedino aktivno odlagalište otpada u Osijeku - Lončaricu Veliku"

Objavljeno 11.10.2021
Ivona Amidžić

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i župan Ivan Anušić sa suradnicima 8. listopada 2021. godine u Osijeku su održali radni sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislavom Ćorićem.

Uz njega su bili glavna savjetnica ministra Anja Bagarić, tajnik Kabineta ministra Marin Vuković, ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Marko Markić te predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Razgovarali su o zajedničkim projektima na području Osječko-baranjske županije, prije svega o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Orlovnjak i geotermalnim izvorima.

– Na sva pitanja i nedoumice koje smo imali oko projekata koje gradimo i namjeravamo graditi dobili smo jasne smjernice kako ih dalje razvijati. Regionalni centar za gospodarenje otpadom ide planiranom dinamikom i nadamo se da će u što skorijem vremenu biti na raspolaganju Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji koje će ga koristiti prema europskim standardima, a oni su na višoj razini nego ih imamo danas iako i sada velikim dijelom razdvajamo otpad. Završili smo studiju o geotermalnim potencijalima Osječko-baranjske županije, što je financirano iz sredstava Ministarstva i fondova EU, a sada idemo dalje prema smjernicama i strategiji EU da su geotermalni izvori nešto na što EU računa i što će se intenzivno razvijati i podupirati od strane fondova. I na tom planu nastavljamo komunikaciju s Ministarstvom, kao i izradu strategije i definiranje namjene svakog od predloženih geotermalnih izvora. Kada se dovrši kompletno ispitivanje, znat će se je li geotermalni izvor namijenjen za toplinarstvo, poljoprivredu, plastenike i staklenike, zdravstveni turizam ili nešto treće. To ovisi o potencijalu pojedinog geotermalnog izvora i njegovoj temperaturi. Tada krećemo u eksploataciju kako smo to najavili u korist žitelja Osječko-baranjske županije Geotermalni potencijali postoje diljem Hrvatske, a potvrdilo se da je naša studija bila u dobrom smjeru te očekujem dobar daljnji razvoj – izjavio je župan Ivan Anušić nakon sastanka.

Za Grad Osijek kao najveću jedinicu lokalne samouprave na području županije najvažnija je bila tema o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom jer bi se njegovom izgradnjom riješio problem Lončarice Velike.

– Kada govorimo o održivom gospodarenju otpadom po načelima kružne ekonomije, možemo biti ponosni jer je Osijek u nacionalnom vrhu. Provodimo i veliki projekt sanacije odlagališta otpada u Sarvašu vrijedan 73 milijuna kuna, većinom financiran europskim sredstvima, a uspješno smo priveli kraju sanaciju odlagališta u Nemetinu čija je vrijednost bila 37 milijuna kuna. Uskoro kreće podjela 31.000 spremnika, 16.000 za biootpad i 15.000 za plastiku, čime se zatvara prikupljanje otpada „od vrata do vrata“ u individualnom stanovanju – rekao je gradonačelnik Radić.

– U skladu s našom politikom gospodarenja otpadom, Republika Hrvatska u potpunosti stoji iza projekta „Orlovnjak“, i u tom kontekstu današnji sastanak je samo potvrdio usmjerenost Županije i Grada Osijeka na realizaciju izgradnje Centra. Veselimo se činjenici da paralelno s tim jedinice lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije čine značajne iskorake u smjeru izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, ali i informiranja i edukacije građana. Rezultati takvog smjera bili su vidljivi jučer kad smo predstavili izvješće o komunalnom otpadu za 2020. godinu koju smo završili s 41% odvajanja na razini cijele Hrvatske. U odnosu na 2017. godinu, kad sam preuzeo dužnost ministra to je povećanje od 13 postotnih bodova – kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te dodao da bi RCGO Orlovnjak trebao biti izgrađen za četiri godine.

– Što se tiče geotermalnih izvora, Osječko-baranjska županija je u proteklom razdoblju učinila značajan iskorak, prije svega u analizi potencijala na svom području. Agencija za ugljikovodike paralelno s tim radi na procjeni potencijalnih potentnih točaka na razini cijele Hrvatske u kojoj ih ima 40-ak. Naša ideja je da sljedeće godine, nakon što se odrade prvi razgovori s jedinicama lokalne samouprave, u kojima se nalaze te lokacije, krene u ispitivanje njihovog potencijala i kreiranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda u Republici Hrvatskoj. Oni mogu ići u nekoliko smjerova – toplinarstvo, poljoprivreda, proizvodnja električne energije, ali i zdravstveni turizam. Mi ćemo sljedećih nekoliko godina ići u smjeru proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu je geotermalna energija najčišći izvor za proizvodnju električne energije – ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bila je to ujedno i prigoda za podsjetiti na uspješnost Grada Osijeka u gospodarenju otpadom te na činjenicu da je upravo Osijek u tom području predvodnik među velikim gradovima u Hrvatskoj

Zbrinjavanje biootpada s tržnice novi je iskorak u sustavu gospodarenja otpadom

Velike količine biootpada koje svakodnevno nastaju na glavnoj tržnici u Osijeku od danas će se izravno prevoziti u osječku kompostanu. Više…

"Sve pozivamo u šetnje, a po povratku pripremili smo tombole koje su sve dobitne i jednu malu Čil-zonu gdje ćete moći sjesti, podružiti se, popiti kavu, sokić, pojesti sendvič i sebi i našim kerovcima uljepšati dan”

Na Svjetski dan zaštite životinja počeo “Povratak otpisanima”

Cijeli ovaj tjedan (do 10. listopada) u Azilu za pse u Nemetinu trajat će drugi po redu „Povratak otpisanima”. Iz Više…

Da bi se što više šetali, lukavi kerovci smislili su da će baš svi koji dođu šetati ih biti nagrađeni za svaku šetnju u koju ih povedu...

U osječkom Azilu priprema se još jedno veliko druženje

Azilska (dvonožna i četveronožna) ekipa poziva na drugi po redu “Povratak otpisanima”, događaj koji je prošle godine u Azilu okupio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U odnosu na protekle dane radi se o velikom porastu...

Danas imamo 3162 nova slučaja, gotovo 30 posto testiranih je pozitivno

Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama...

Osječko-baranjska županija odabrana za pilot područje projekta socijalnih usluga

Ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj...

Treći HeadOnEast odgođen još jednom: Novi termin pred Silvestrovo