POLITIKA

Ministar Damir Božinović sudjelovao u spaljivanju droge u Našicama

Jučer je u prostorijama tvornice Nexe d.d. u Našicama održano 18. splajivanje opjnih sredstava koja su oduzeta provedenim kriminalističkim istaživanjima...

  Objavljeno 18.10.2022
  Iven Jurić

  Jučer, 17. listopada u prostorijama tvornice NEXE d.d. u Našicama održano je 18. po redu spaljivanje opojnih droga zaplijenjenih i oduzetih u nizu ranije provedenih kriminalističkih istraživanja u Republici Hrvatskoj.

  Uništavanju droga prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić sa suradnicama, voditelj Službe kriminaliteta droga Ravnateljstva policije Dražen Rastović, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece s načelnikom Policijske postaje Našice Ivicom Bukvićem te pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković. Ispred tvrtke NEXE d.d. prisustvovao je predsjednik Uprave Ivan Ergović s članovima Uprave Josipom Ergovićem i Velimirom Vilovićem.

  Tijekom jučerašnjeg postupka uništavanja spaljeno je oko 2.060 kg droge i više od 152 tisuća komada različitih tableta odnosno: 10.11 kilograma heroina, 86.85 kg kokaina, 1.836,67 kg marihuane i hašiša; 3.25 kg i 1566 komada MDMA i derivata, 33.87 kg amfetamina, 462 komada LSD (markice), 152.886 komada, 0.80 kilograma i 1.26 litara tvorničkih tableta i pripravaka te 50.76 kilograma punila.

  Potpredsjednik Vlade i ministar dr. sc. Davor Božinović istaknuo da je uspostavljen nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga, a Ministarstvo unutarnjih poslova je, uz carinu, najznačajniji nositelj aktivnosti suzbijanja ponude droga na ilegalnom narko tržištu u RH.

  “Zlouporaba droga globalni je, transnacionalni i transkulturalni problem, što kriminalitet droga čini istaknutim narušiteljem stabilnosti društvene zajednice, koji posredno i neposredno utječe na same temelje društva. Jedino zajedničkim pristupom i interakcijom između institucija možemo doći do povoljnijih rezultata jer zaustaviti ovo tržite je jako teško budući da se radi o brojnim skupinama organiziranog kriminala.”

  Napomenuo je i kako hrvatska policija ima razvijenu suradnju s regionalnim, europskim i ostalim svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga te da je jedan od vidova naše borbe protiv zlouporabe droge u širem smislu upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u kriminalističkim istraživanjima.

  Spaljivanje droge, Damir Božinović

  Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić istaknula je da Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kontinuirano aktivno pridonosi rasvjetljavanju djela iz područja kriminaliteta droga, razvijajući i usavršavajući nove metode vještačenja vezano uz proizvodnju i profiliranje opojnih droga, a značajan iskorak u vještačenjima droge napravljen je nabavom različitih analitičkih instrumenata, razvijanjem i uvođenjem u svakodnevni rad novih metoda.

  Pomoćnik ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković iskazao je zadovoljstvo radom policije koja, kao dio jedinstvenog nacionalnog sustava za borbu protiv ovisnosti o drogama, ima nezaobilaznu ulogu u otkrivanju počinitelja i organiziranih kriminalnih skupina, presijecanju krijumčarskih lanaca, zapljenama droga te prikupljanju relevantnih dokaza za vođenje kaznenih postupaka. Istaknuo je da u zadnjih deset godina u ovom postrojenju postupkom spaljivanja uništeno oko 20 tona različitih vrsta droge i prekursora, ali će se i u narednom razdoblju nastaviti s kontinuiranim postupcima uništavanja, a s obzirom na značajne količine droga koje se zapljenjuju.

  U daljnjem obraćanju istaknuo je kako je izrađen prijedlog nove Nacionale strategije koja će po prvi puta, pored droga, obuhvatiti i ostale vrste ovisnosti, uključujući alkohol, duhan, kocku i ostala ovisnička ponašanja.

  Ovaj događaj ukazuje na dobar rad policije i drugih institucija, kao i da će se nastaviti kontinuirana borba u suzbijaju svih vrsta s drogom povezanih nelegalnih radnji koje su u današnje vrijeme fenomen kako na području Hrvatske, tako i na području Europe.

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Politika je dužna napraviti prvi korak u osiguranju jednakosti mogućnosti za osobe s invaliditetom"

  SDP poziva na osnivanje zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom

  Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

  Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

  Nasilje nad ženama duboko je ukorijenjeno u patrijarhalnim društvima u kojima žene nisu nikada tretirane ravnopravno, a osim na žene žrtve, nasilje ima razoran utjecaj i na društvo u cjelini čija je obaveza stvaranje okruženja koje ne tolerira nasilje, a nasilnike kažnjava

  Bježančević: Zadaća države u suzbijanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj je sustavna edukacija od najranije dobi s ciljem uklanjanja predrasuda i stereotipa