ŽIVOT

Ministar Fuchs: Zatvaranje škola i online nastava je zadnja opcija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da je zatvaranje škola i online nastava zadnja opcija Vlade i da za sada ne razmišlja o toj mjeri.

    Objavljeno 29.10.2020
    Darija Kovačić

    Tako dugo dok smatramo da je u školama situacija u redu, na ovakvoj razini, preporučujemo da se ne zatvaraju škole i ne prelazi na online nastavu, rekao je Fuchs uoči Vladine sjednice.

    Pritom se pozvao na istraživanje provedeno u 133 zemlje, po kojem škole izrazito malo pridonose širenju zaraze.

    U obrazovnom sustavu je statistički 0.2 posto pozitivne djece, a najmanje onih do sedam godina. Jučer je u Zagrebu bilo pozitivno 27 djece iz vrtića, a više od 70 odgojiteljica i odgojitelja, pa su se vrtići zatvarali uglavnom zbog osoblja, kazao je.

    Njemačka ide u svojevrsni lockdown, ali ne zatvara škole, napomenuo je Fuchs dodavši kako se kod nas trenutno razmišlja o donošenju novih uputa.

    Razmišljamo o tome u smislu da osoblje stalno nosi maske i da se vidi može li se nešto poboljšati u prijevozu, što bi se moglo bolje odraziti na broj oboljelih nego prelazak na online nastavu. Ni pojačano testiranje ne bi u ovom trenutku bitno pomoglo, rekao je.

    “Najlakše je reći – hajdemo sve zatvoriti, ali to je loše za djecu, gospodarstvo i roditelje. To je zadnja opcija. Pomno pratimo situaciju i apsolutno najbolja opcija je da škole ostaju otvorene koliko je god moguće”.

    Imamo relativno povoljnu epidemiološku situaciju i nemojmo zatvarati škole, jer je učinak te mjere na ukupnu epidemiološku situaciju vrlo mali, gotovo beznačajan, poručio je Fuchs.

    Odgovarajući na pitanje o odluci Ustavnog suda od 10. ožujka, kojom su ukinute odredbe Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije, Fuch je najavio da je u pripremi novi zakon koji će uvažiti odluku Ustavnog suda.

    No, kazao je, diplome stručnih studija donesene su po drugim važećim zakonima, a ne po Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, izdala su ih akreditirana visoka učilišta na osnovu akreditiranih programa, a vrijednost tih diploma nije niti će biti upitna.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini

    Učenici se od sutra u Osijeku i okolnim mjestima vraćaju u školske klupe, kvaliteta zraka se popravlja

    U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare Više…

    U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

    Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

    “Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S Više…

    Osječki gradonačelnik Radić izvijestio je kako je Grad Osijek osnivač 20 osnovnih škola, od čega dvije sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a 10 ih već radi u jednoj smjeni

    Gradonačelnik Radić najavio izgradnju centralne školske kuhinje. Obrocima će opskrbljivati sve gradske škole i vrtiće

    Nova nastavna godina počela je u ponedjeljak za 7291 učenika osječkih osnovnih škola. Tim su povodom gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša