ŽIVOT

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije

"Postoje egzaktni epidemiološki kriteriji kada se proglašava kraj epidemije - to je broj novooboljelih, broj hospitaliziranih, zatim period od zadnje pojave novooboljelih"

Objavljeno 08.06.2020
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije koronoavirusa jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan, a dodao je i kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala.

“Postoje egzaktni epidemiološki kriteriji kada se proglašava kraj epidemije – to je broj novooboljelih, broj hospitaliziranih, zatim period od zadnje pojave novooboljelih”, izjavio je Beroš na marginama konferencije projekta opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb.

Beroš: Razlog zatvaranja bio je oprez, a ne strah

Ponovio je kako je COVID-19 nova bolest, novi virus i da se ne znaju sve okolnosti njegovog ispoljavanja te hoće li doći do drugog vala.

„Moramo biti spremni i oprezni, a dodatni razlog tog opreza je taj što životne tokove ne možemo zatvoriti – i zato smo se otvorili turizmu. Dolaze strani građani, dolaze iz zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi u Hrvatskoj. Dakle, tu smo oprezni, ali opreza nikada dosta”, kazao je Beroš.

“I tog razloga – otvaranja i nepoznate budućnosti – još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, dodao je.

Zamoljen za komentar nedavne izjave šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić kako je zbog straha prvi put sve zatvoreno, a da drugi put neće biti tako, Beroš je rekao da je to izvučeno iz konteksta i poručio da nikakav strah nije bio razlog mjera već oprez i odgovor na realnu epidemiološku situaciju, a nikako panika ili strah.

“Od prvog dana ove ugroze Nacionalni stožer Civilne zaštite komunicira s javnošću smireno, egzaktno, transparantno i točno, navodi predviđanja i usporedbe i sve što smo znali mi znali ste i vi. Vjerujem da niste primijetili da je bilo bilo kakvog straha kada smo donosili mjere”, rekao je Beroš.

Rješenje problema velikih dugova prema veledrogerijama

Komentirao je i probleme u sustavu zdravstva kazavši kako se sustav prilagođava listama čekanja, uvedene su nove smjene i rad nedjeljom, a ponovio je i da svi prekovremeni moraju biti plaćeni.

Također je kazao da se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama.

“U razgovorima s veledrogerijama nadam se da se približavamo načinu kako ćemo u budućnosti regulirati te probleme – adekvatnijom kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kada i kako se neki lijek može i mora dobiti i još s nizom elemenata”, istaknuo je.

(Hina)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznata je i od korisnika Booking.com platforme pa je Osječko-baranjska županija 2023. godine proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

Osječko-baranjska županija kao hedonistička destinacija ponovo bilježi rekordne turističke rezultate

Osječko-baranjska županija u turističkom smislu iz godine u godinu postavlja nove rekorde, 2023. godina ponovo je najuspješnija turistička godina, a Više…

U Zagrebu predstavljano kreativno vizualno rješenje kojim će se na turističkom tržištu prezentirati sve atraktivnija Slavonija

Nema joj ravne, Slavonija predstavila novi vizualni identitet i slogan

Nema joj ravne, novi je atraktivan slogan s kojim će se od sada predstavljati pet županijskih turističkih zajednica udruženih u Više…

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša