ŽIVOT

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo kampanju „Poslušaj glas prirode!“ na 29. Proljetnom sajmu u Osijeku

"Poslušaj glas prirode!" nacionalna je kampanja koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, a u posljednjih godinu dana promovirana je diljem Hrvatske

Objavljeno 21.04.2023
Darija Kovačić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) predstavilo je danas u sklopu 29. Proljetnog sajma u Osijeku aktivnosti kampanje „Poslušaj glas prirode!“.

Sajam se održava u novom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, čijem otvorenju je nazočio i ministar Davor Filipović, obišavši pri tom sajamski prostor MINGOR-a.

„Poslušaj glas prirode!“ nacionalna je kampanja koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, a u posljednjih godinu dana promovirana je diljem Hrvatske. Niz aktivnosti na temu zaštite prirode održano je do sada u Splitu, Gospiću, Varaždinu, Zagrebu i Bjelovaru.

Kroz kampanju „Poslušaj glas prirode!“ MINGOR želi skrenuti pozornost na značajan problem smanjenja bioraznolikosti te ujedno senzibilizirati javnost o važnosti individualnih promjena navika te odgovornog ponašanja u svakodnevnom životu.

Tijekom sajma, stručnjaci Uprave za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode informirali su posjetitelje o ekološkoj mreži Natura 2000, a posjetitelji su mogli, pomoću VR naočala, virtualno prošetati kroz 10 zaštićenih područja Hrvatske. Najhrabriji i oni s najvećim znanjem o prirodi i njenom očuvanju, nagrađeni su prigodnim poklonima.

Ujedno, za zainteresirane učenike Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek, dr.sc. Ana Ješovnik iz Zavoda za zaštitu prirode i okoliša, održala je predavanje “Priče o divljim oprašivačima”.

MINGOR nastavlja i u narednom periodu s aktivnostima iz kampanje, kako bi potaknuo pojedince na aktivno uključivanje i djelovanje, s ciljem zaštite prirode i bioraznolikosti u vlastitom okruženju.

***

Poslušaj glas prirode

Kampanja Poslušaj glas prirode, koja poziva na aktivno uključivanje stanovništva u zaštiti prirode, usmjerena je na opću populaciju, a posebice na stanovnike Hrvatske koji žive i gospodarski djeluju na području unutar ekološke mreže Natura 2000. Kampanja je jedna od ključnih komunikacijskih elemenata projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi 24.752.425 €, a Europska unija ga sufinancira s 85 % sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Više o kampanji Poslušaj glas prirode!:

Web: https://glasprirode.hr/

FB: Glas prirode HR

IG: @glasprirodehr 

Ekološka mreža Natura 2000

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji. Ova mreža u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima je u EU i obuhvaća 25.956 km2. Pokriva 36,8 % kopnenog teritorija te 9,3 % mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice. Natura 2000 podržava načelo održivog razvoja i cilj joj nije zaustaviti sveukupne razvojne aktivnosti, nego postaviti mjerila prema kojima će se one moći odvijati, a da pritom očuvaju bioraznolikost. Ova ekološka mreža ima i izuzetno važnu ulogu u očuvanju ribljeg fonda jer su zaštićena morska područja ekosustavi koji su utočište ugroženim i rijetkim vrstama, čuvaju ugrožena staništa i potiču obnavljanje ribljih zaliha.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

WineOS je privukao najviše izlagača do sada. Tijekom dva sajamska dana, 12. i 13. siječnja, na 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u maloj dvorani te na sajamskoj pozornici predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija te drugih proizvoda i usluga iz sedam zemalja.

[FOTO] Velika fotogalerija – WineOs nastavio rušiti vlastite rekorde

Iza nas je deveto izdanje WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Selidba u novi prostor, a riječ Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

Autohtoni proizvodi našeg područja, poljoprivreda, prehrana, graditeljstvo i stanovanje najznačajniji su dio programa izlaganja i prodaje najvećeg broja izlagača Jesenskog sajma

[NAJAVA] Jesenski sajam od 6. do 8. listopada u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije

U prostoru Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, uskoro će se održati Jesenski sajam koji će trajati od petka 6. listopada do Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša