KULTURA

Ministarstvo kulture: Odgađaju se kulturni skupovi s više od 100 ljudi

Prije početka kulturnog događaja organizatori trebaju dobiti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo

    Objavljeno 13.03.2020
    Ivona Amidžić

    Ministarstvo kulture u četvrtak je odlučilo da se do daljnjega odgađaju svi kulturni skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.

    Pomno prateći razvoj situacije na nacionalnoj i europskoj razini vezano uz epidemiju bolesti COVID-19, koronavirusa te posljedice i utjecaj na cijeli sektor, Ministarstvo kulture preporuča svim umjetnicima i kulturnim djelatnicima da prate i provode mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva. Danas je usvojena mjera da se do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, koja će u području kulture utjecati na organizaciju kulturnih događanja.

    Kako bi se pomoglo smanjenju rizika širenja bolesti i jačanja nadzora, Ministarstvo kulture upućuje ravnatelje ustanova i organizatore kulturnih događanja da slijede mjere Stožera civilne zaštite RH, vezane uz odgodu ili ograničavanje kulturnih događanja, ističe se u priopćenju.

    Ministarstvo kulture je, u sklopu pripreme mjera Vlade za ublažavanje posljedica epidemije, prije nekoliko dana počelo s konzultacijama s pojedinim sudionicima u području kulture i umjetnosti te s relevantnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora, koji će zbog otkazivanja kulturnih događanja prvi osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja.

    Preporuke Stožera civilne zaštite RH za preventivno djelovanje i jačanje nadzora

    Zbog ograničavanja putovanja očekuje se odgađanje ili otkazivanje programa financiranih sredstvima međunarodne kulturne suradnje. Stoga će Ministarstvo kulture idućih dana izdati upute vezane uz realizaciju financijskih sredstava već odobrenih za programe, koji se zbog posljedica novonastale situacije neće moći realizirati te se moraju odgoditi ili otkazati.

    Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH za preventivno djelovanje i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa, Ministarstvo kulture preporučuje mjere vezane uz odgodu ili ograničavanje kulturnih događanja.

    “Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kulturnim događanjima u kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Svi organizatori okupljanja na kulturnim događajima ispod 100 ljudi dužni su osigurati najviše higijenske standarde. Organizatori trebaju dati uputu svim sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koji uključuje rukovanje i da izbjegavaju bliži socijalni kontakt. Organizatori trebaju dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 C) da ne dolaze na kulturni događaj. Također, organizatori trebaju prije početka kulturnog događaja dobiti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane uvjete”, preporuke su Ministarstva kulture.

    Podsjećaju da sve navedene mjere proizlaze iz mjera Stožera civile zaštite RH, i da Stožer kontinuirano prati daljnji razvoj situacije vezano za koronavirus te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

    (Hina)

    foto: pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Fotografije su iz operativnih aktivnosti sustava civilne zaštite, s vježbi ili nekih nesreća i katastrofa, uglavnom s našeg područja ili gdje su naši pripadnici bili na svojim zadacima"

    U Kulturnom centru izložba fotografija povodom Međunarodnog dana civilne zaštite

    Danas, 1. ožujka obilježavamo Međunarodni dan civilne zaštite. U Kulturnom centru u Osijeku tom je prigodom jutros otvorena izložba fotografija tematski Više…

    Prihod od 4 programa (2 predstave i 2 koncerta), koje ima u mjesecu siječnju, HNK će uplatiti za potresom pogođene stanovnike Sisačko-moslavačke županije.

    HNK u Osijeku za Sisačko-moslavačku županiju

    „Čovjek je nemoćan pred ljudskim stradanjima izazvanim elementarnim nepogodama. Ne postoji način da ih predvidimo ili spriječimo, ali zato postoji Više…

    U četvrtak, 19. studenoga u 19.30 sati

    U HNK prigodni program pod nazivom „Žene Vukovara – od priče do razgovora“

    Položaj žena u društvu kroz povijest nikada nije bio jednostavan i lak. Agresija. Rat. Vukovar. Kako je biti ženom u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

    Filmski kviz kao poklon za Uskrs

    Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

    Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

    Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

    Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!