Arhiva

Ministarstvo poljoprivrede moglo bi se preseliti u Osijek

    Objavljeno 15.01.2016
    OsijekNews redakcija

    Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je iz Vukovara kako je Hrvatsku potrebno decentralizirati i ojačati njezine gospodarske aktivnosti, istaknuvši da se u potrebi jačanja gospodarske i investicijske klime suglasila i s mandatarom Tihomirom Oreškovićem za njihova jučerašnjeg susreta na Pantovčaku.

    ‘Ušli smo u EU i NATO i onda smo u jednom trenutku prestali razmišljati o tome gdje vidimo Hrvatsku za pet, deset, petnaest ili dvadeset godina, što je neophodno ukoliko želimo napredovati i razvijati se’, kazala je predsjednica u svom novom privremenom uredu u Vukovaru, gdje je razgovarala s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije te njezinih gradova i općina.

    ‘Zaustavljeni projekti’

    Dodala je kako ju je iznenadilo koliko je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina zaustavljeno razvojnih projekata, a bez kojih, naglasila je, nema otvaranja novih radnih mjesta niti napretka.

    Ne smijemo se u potpunosti oslanjati na EU i europske fondove, istaknula je Grabar Kitarović i dodala da EU fondove treba što je moguće bolje iskoristiti, ali da Hrvatska mora aktivirati vlastite resurse kako bi potaknula razvoj.

    Zauzela se za izmještanje pojedinih državnih institucija izvan Zagreba, spomenuvši za primjer Ministarstvo poljoprivrede koje bi, ili barem jedan njegov dio, moglo biti izmješteno u Osijek. ‘Držim da se to, dakako, ne može učiniti preko noći, ali tomu moramo težiti jer moramo decentralizirati Hrvatsku kako bismo je doveli do ravnomjernog razvoja’, rekla je predsjednica.

    Depopulacija i iseljavanje

    Kao jedan od ključnih problema s kojim se Hrvatska suočava navela je i depopulaciju te iseljavanje, posebice mladih u druge zemlje, iznoseći podatak da je samo u Njemačku u godinu dana iselilo 93.000 osoba.

    Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upozorio je na teško stanje u gospodarstvu na istoku Hrvatske, istaknuvši da se županijske i lokalne vlaste trude načiniti pomake, ali da je to teško učiniti u situaciji kada se s razine državne vlasti blokiraju brojni projekti koji dolaze iz te županije. Izrazio je nadu da će nova Vlada prepoznati interese i potrebe razvoja Slavonije.

    Nakon susreta s predstavnicima lokalne samouprave i uprave, koji su nakon uvodnih govora predsjednice i župana bili zatvoreni za novinare, Grabar Kitarović razgovarala je i s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom o projektu obnove vukovarskog Vodotornja, jednog od simbola stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

    Penava je nakon sastanka novinare izvijestio da je pedsjednica prihvatila pokroviteljstvo nad projektom obnove Vodotornja, rekavši kako je Vodotoranj simbol otpora agresiji 1991., ne samo Vukovara nego i cijele Hrvatske. ‘Moramo misliti na prošlost, ali se i hrabro suočiti s izazovima budućnosti’, rekao je Penava i ocijenio kako je Vukovar nakon procesa mirne reintegracije ostao prepušten sam sebi.

    Autor Hina

    Izvor Index.hr

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

    Program 2. Osječke ljetne noći

    Iako vrijeme možda neće tijekom dana biti obečavajuće za boravak na otvorenom, večer bi trebala biti suha i ugodna za Više…

    Istok Hrvatske danas će na kratko uživati u sunčevim zrakama, zato planirajte danas što više aktivnosti na otvorenom!

    Nije žuti smajlić, stiglo nam je sunce :)

    Slavoniji i Baranji nasmijalo se i sunce, iako postoji mogućnost još uvijek za kratkotrajne pljuskove popraćene grmljavinom danas ćemo većinu Više…

    Dobro djelo za potrebe sugrađana pojedinci mogu učiniti ove subote!

    Akcija dobrovoljnog darivanja krvi – PORTANOVA

    Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organiziraju redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Portanovi od Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!