GOSPODARSTVO

Ministarstvo poljoprivrede započinje predstavljanje strategija poljoprivrede i akvakulture

Nacrt strategija prvo će u utorak biti predstavljen u Vukovaru, u četvrtak i petak će uslijediti predstavljanje u Metkoviću i Splitu, a u slijedećim tjednima i u brojnim drugim hrvatskim gradovima

    Objavljeno 14.06.2020
    Ivona Amidžić

    Ministarstvo poljoprivrede od sljedećeg tjedna započinje seriju predstavljanja nacrta budućih hrvatskih strategija poljoprivrede i strateškog razvoja akvakulture stručnoj javnosti u gradovima diljem Hrvatske, priopćeno je iz tog ministarstva.

    Nacrt strategija prvo će u utorak biti predstavljen u Vukovaru, u četvrtak i petak će uslijediti predstavljanje u Metkoviću i Splitu, a u slijedećim tjednima i u brojnim drugim hrvatskim gradovima, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

    Strategija poljoprivrede definira ciljeve hrvatske poljoprivredne politike za razdoblje od 2020. do 2030. godine i navodi aktivnosti koje će doprinijeti ostvarenju tih ciljeva, uz opis načina na koji će se pratiti ostvarenje planiranih ciljeva te okvir za financiranje.

    Njome se uvažavaju specifične potrebe hrvatskih poljoprivrednika, ali je istovremeno uklopljena u širi europski kontekst kojega određuju zajednička poljoprivredna politika Europske unije te nedavno objavljeni Europski zeleni plan, strategija “Od polja do stola” te Strategija bioraznolikosti EU-a, navode iz Ministarstva.

    Strategija razvoja akvakulture za razdoblje 2020 – 2030 ima za cilj unaprjeđenja gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, koji će uzgajivačima omogućiti ciljane intervencije za stratešku transformaciju sektora akvakulture u sljedećem razdoblju.

    Uzimajući u obzir prirodne blagodati Hrvatske, kvalitetu vode te komparativne prednosti zbog geografskog položaja i blizinu velikih i različitih tržišta EU-a, kroz transformaciju proizvodnih procesa i unaprjeđenje proizvodnje cilj je postići veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i na domaćem tržištu, kažu iz Ministarstva.

    Pri ostvarivanju tih ciljeva u akvakulturi poticat će se integrirani teritorijalni razvoj ruralnih i obalnih područja u kojem će se voditi briga o prirodnim resursima i gospodarskim ulaganjima koja doprinose unaprjeđenju proizvodnje i modernizaciji gospodarstva te povećanju zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanju životnog standarda u tim područjima, napominje se.

    Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da su okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 osvijestile važnost samodostatnosti u proizvodnji hranom i dodatne potvrdile ispravnost ciljeva definiranih u strategijama.

    “Bez rasta produktivnosti, učinkovitog korištenja resursa, oslanjanja na tehnologiju, a ne na slučajnost kod suočavanja s klimatskim promjenama i neprilikama, te pravog povezivanja primarne proizvodnje s prerađivačkom industrijom ne možemo očekivati trajni uspjeh. Zato tijekom cijelog ovog razdoblja intenzivno radimo na zadaćama koje smatramo strateškim – izmjenama zakona, smanjivanju birokratskih prepreka, razvojnom planu, digitalizaciji, uz konstruktivne sektorske dijaloge koji su nam izuzetno važni“, izjavila je Vučković.

    Iz Ministarstva dodaju da su strategije poljoprivrede i akvakulture rezultat rada domaćih i stranih stručnjaka te konzultacija s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti obavljenih na nizu radionica organiziranih prošle godine. U suradnji s predstavnicima sektora utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije moraju ponuditi rješenje.

    (Hina)

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U 10 godina u Hrvatskoj propali su nam mali proizvođači, a sad su na red došle veće mliječne farme...

    MLJEKARI: Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj upitna! Troškovi su ogromni, proizvodnja se gasi…

    Predstavnici mljekarskog sektora Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićem, ministricom poljoprivrede Više…

    SDP: "Apelirali smo nekoliko puta da se analizira stanje i utvrde potrebe poljoprivrednih gospodarstva te pripremi plan obnove"

    SDP: Ministarstvo poljoprivrede se probudilo – zar doista?

    SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu je, blago rečeno, šokiran nastupom ministrice poljoprivrede Marije Vučković u posljednjoj emisiji „Plodovi zemlje“. Više…

    Proizvodi nisu u skladu s europskom odredbama o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla

    Milka sladoledi se povlače iz trgovina

    Ministarstvo poljoprivrede danas je obavijestilo potrošače o opozivu proizvoda Milka classic štapić 4×100 ml, lješnjak štapić 100 ml i classic Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ