GOSPODARSTVO

Ministarstvo RRFEU odobrilo još 11 milijuna kuna za EU projekte Osječko-baranjske županije

Župan Ivan Anušić naglasio je da je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku već i cijelom istoku Hrvatske

    Objavljeno 07.09.2021
    Ivona Amidžić

    Osječko-baranjska županija podnijela je šest prijava na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je 10.945.972,98 kuna kao bespovratna sredstva namijenjena za sufinanciranje provedbe tih EU projekata.

    Jučer, 6. rujna 2021. godine, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je županu Ivanu Anušiću šest navedenih ugovora, i to na gradilištu Gospodarskog centra na tzv. S cesti u Osijeku. Uručenju je nazočio i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

    Ukupna vrijednost odobrenih sredstava za danas dodijeljene ugovore iznosi 10.945.972,98 kuna, od čega se 9.382.986,31 kuna odnosi na projekt izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku. Ostatak sredstava raspodijeljen je na projekte energetske obnove zgrada Osnovne škole Petrijevci, OŠ Milka Cepelića Vuka – PŠ Beketinci, OŠ Matija Gubec Piškorevci, OŠ Josipa Kozarca Semeljci – PŠ Koritna te OŠ  “Matija Gubec” Magadenovac.

    – Danas smo dodijelili šest ugovora vrijednih gotovo 11 milijuna kuna u projektima u kojima je Osječko-baranjska županija nositelj i korisnik ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava. Dodjelu provodimo na gradilištu Gospodarskog centra jer se najvrjedniji ugovor (9,38 milijuna kuna) odnosi upravo na pomoć iz državnog proračuna u sufinanciranju izgradnje ovog Centra, odnosno dodijeljeno je Osječko-baranjskoj županiji kako bi pomogli u njihovom udjelu u sufinanciranju projekta. Nadam se da će ova financijska injekcija pomoći u brzoj realizaciji Gospodarskog centra te da ćemo ga u narednih godinu dana vidjeti izgrađenog i potom u punoj funkciji i namjeni, a to je održavanje sajamskih i svih drugih manifestacija Grada Osijeka, povećanje broja sajamskih manifestacija te omogućavanje kvalitetnijeg sajamskog prostora malim i srednjih poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima, a ujedno ćemo dati jednu novu vizuru Osijeku u ovom dijelu grada – kazala je ministrica Nataša Tramišak.

    Najavila je kako će Ministarstvo uskoro podijeliti i druge ugovore za sufinanciranje EU projekata za područje Osječko-baranjske županije, odnosno još 49 ugovora čija je ukupna vrijednost više od 78 milijuna kuna, čime će se značajno podržati općine i gradove te njihova komunalna društva da brže i bolje realiziraju europske projekte.

    – Gospodarski centar je projekt Osječko-baranjske županije na području grada Osijeka, a Grad je partner na ovom projektu jer smo osigurali zemljište za izgradnju čija je vrijednost oko 26 milijuna kuna. Zajedničkom suradnjom Županije, Grada Osijeka i Vlade Republike Hrvatske konačno ćemo dobiti primjereno mjesto za razvoj i unaprjeđenje gospodarskih i sajamskih aktivnosti kojeg do sada nismo imali – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te zahvalio županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji što niz važnih i velikih županijskih projekata provode na području Grada Osijeka.

    Župan Ivan Anušić naglasio je da je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku već i cijelom istoku Hrvatske.

    – Uz danas uručene ugovore za izgradnju Zgrade 1. Gospodarskog centra, nastavljamo s radom i na projektima energetske obnove osnovnih škola. Projekt energetske obnove započeli još na početku prošloga mandata te smo obnavljali sve objekte kojima smo osnivač, dakle osnovne i srednje škole, domove za stare i nemoćne, domove zdravlja i đačke domove, a danas nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uručilo i ugovore za energetsku obnovu zgrade pet osnovnih i područnih škola. Iako neki kritičari vole reći da je ovdje riječ o hladnim investicijama u infrastrukturu, Gospodarski centar je upravo suprotno. Centar bi trebao generirati nove gospodarske i sajamske aktivnosti cijelog istoka Hrvatske, a svi pokazatelji ukazuju na trend rasta u Osječko-baranjskoj županiji i kad je riječ o broju zaposlenih, gospodarskim aktivnostima te konsolidiranoj dobiti čime je Županija došla na drugo mjesto u Hrvatskoj upravo po tom skoku – zaključio je župan. Dodao je kako je konačno suradnja s Gradom Osijekom odlična i na zadovoljstvo svih žitelja grada.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

    Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

    Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

    Fond će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani

    Veliki Interes – 11 926 građana zatražilo poticaje za energetsku obnovu svojih domova

    Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je danas u 12 sati privremeno zatvorio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih Više…

    Javni natječaj raspisan je za dva područja financiranja, a udruga na Javni natječaj može prijaviti najviše jedan projekt ili program.

    Za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2024. osigurano 195.000 eura

    Gradonačelnik Grada Osijeka 21. veljače 2024. raspisao je Javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ