ŽIVOT

Ministarstvo: Svi prijavljeni dobit će svoj termin za cijepljenje

Ministar zdravstva Vili Beroš kategorički je odbacio sve javno iznesene optužbe o bilo kakvom pogodovanju tvrtkama ili osobama

    Objavljeno 25.04.2021
    Darija Kovačić

    Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu da je platforma za prijavu cijepljenja građana protiv koronavirusa dosad pokazala određene manjkavosti ali se na njihovom otklanjanju žurno radi pa će svi prijavljeni u sustav CijepiSe dobiti svoje termine za cijepljenje.

    Napominju pritom da su svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi na svim kanalima koje taj sustav objedinjuje i uključuje obiteljske liječnike, internetsku stranicu cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijske zavode za javno zdravstvo

    Ministarstvo poručuje da je jednokratna tehnička pogreška u sustavu, zbog koje su na cijepljenje pozvani građani mlađe životne dobi umjesto starijih odmah otklonjena, kao što se radi i na uparivanju podataka za oko 200 građana koji u testnoj fazi nisu uključeni.

    U priopćenju se podsjeća da je izradu same platforme cijepise.zdravlje.hr pokrenulo Ministarstvo krajem prošle godine kada je bilo izvjesno da će biti dostupno cjepivo.

    Ministar zdravstva Vili Beroš kategorički je odbacio sve javno iznesene optužbe o bilo kakvom pogodovanju tvrtkama ili osobama jer je, kaže, cijeli postupak proveden u skladu s propisima.

    Napominje da je stručne službe Ministarstva, na traženje epidemiološke struke, zadužio da provedu postupak definiranja i nabave, ističući da su izradu platforme dobile tvrtke koje po već postojećim ugovorima imaju ugovoreni zadatak unapređenja i prilagodbe sustava novim potrebama, kao što je stvaranje platforme za registraciju interesa za cijepljenje.

    Platforma je do sada pokazala određene manjkavosti za koje je ministarstvo zdravstva kao naručitelj od ugovornih izvođača zatražilo njihovo žurno i učinkovito otklanjanje kako bi se program cijepljenja učinkovito odvijao, navodi se u priopćenju.

    Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe.

    “Sve to doprinijelo je da za sada platforma ne ispunjava u potpunosti tražene zadatke i očekivanja. Ministarstvo zdravstva kao naručitelj i ugovaratelj izrade platforme inzistira na poštivanju ugovorenih obveza od strane tvrtki izvođača”, kaže se u priopćenju.

    Poručuju da, uz otklanjanje poteškoća i mobiliziranje svih službi nastavljaju trend rekordnog porasta cijepljenih koji trenutačno bilježi preko 23.000 cijepljenih u jednom danu.

    Taj je broj, smatraju najbolji je pokazatelj dosadašnjeg procesa cijepljenja koji ne opravdava spomenute manjkavosti, ali uvjerljivo ih nadilazi i bliži nas cilju preko 50 posto procijepljenosti građana u lipnju ove godine.

    (Hina)

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Helikopter će s radom krenuti početkom travnja ove godine, a uz pilota, članovi tima bit će liječnik, medicinska sestra ili tehničar, koji su prošli posebnu vrstu obuke.

    [FOTO] U Osijeku uspostavljena Hitna helikopterska medicinska služba. Zbrinjavat će životno ugrožene pacijente iz pet slavonskih županija

    U osječku Zračnu luku u nedjelju je sletio helikopter novouspostavljene Hitne helikopterske medicinske službe koja će zbrinjavati hitne i životno Više…

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

    Posh store – svibanjsko izdanje!

    Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

    Cipelcugom po Osijeku u svibnju

    Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

    [FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića