OSJEČANI

Ministarstvo zdravstva reorganiziralo transfuzijske službe još prije 4 godine! Dijelom ukinuto terensko prikupljanje krvi!

Regionalni transfuzijski centar Osijek je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31.105 doza krvi) - veli ravnateljstvo KBC Osijek

Objavljeno 28.08.2018
Alan Srčnik

Dobrovoljno darivanje krvi iznimno je plemenita akcija svakog čovjeka koji ‘ispruži ruku prema drugom’. Niti jedna operacija ne može proći bez doza krvi.

Tako mjerodavne institucije svako toliko održavaju akcije i pozivaju dobrovoljne darivatelje na odaziv, a kako bi medicinski djelatnici bili u prilici pružiti odgovarajući pomoć ljudima u potrebi.

Ovo ljeto je nemali broj puta bila organizirana akcija u Osijeku, da bi se u ‘inbox’ redakcije OsijekNEWS, među ostalima javio i čitatelj tvrdnje kako KBC Osijek više ne prikuplja krv na terenu.

– Inače sam dobrovoljni darivatelj krvi. Dajem svaki puta krv u mom rodnom mjestu … svaka 3 do 4 mjeseca su iz Osječke bolnice dolazili i kupili  oko 15 do 20 doza krvi. Pošto smo manje mjesto, isti dan su rješavali i još koju općinu na ovom terenu. Obično davanje je trajalo oko 3 sata i kad god bih došao morao bih čekati na red. Iz nekog razloga više ne dolaze kod nas ni u susjedne općine. Ne mogu vjerovati da im se ne isplati – pitao je putem ‘inboxa’ redakcije OsijekNEWS čitatelj (podaci poznati redakciji) iz Čađavice, malo izvan granica Osječko-baranjske županije.

U kratkom roku odgovor je stigao iz ravnateljstva KBC Osijek, koji se prije svega strahovito zahvaljuju svim dobrovoljnim darivateljima krvi, a i gdje je razvidno da akcije nisu prestale, no da su iste racionalizrane, a sukladno reorganizaciji koju je naputkom tražilo Ministarstvo zdravstva, još između ’11. i ’14. godine.

Odgovor ravnateljstva prenosimo u cijelosti …

– Klinički zavod za transfuzijsku medicinu (KZTM) KBC Osijek izvršio je reorganizaciju transfuzijske službe u razdoblju 1.8.2011. do 1.1.2014.  prema naputku Ministarstva zdravstva RH i prema zahtjevnostima struke.

– U navedenom je razdoblju  KZTM preuzeo poslove prikupljanja, testiranja, čuvanja i distribucije krvnih pripravaka za 7 zdravstvenih ustanova (KBC Osijek, OB Vukovar, Vinkovci, Našice, Virovitica, Slavonski Brod i Nova Gradiška) u 4 županije (Osječko – baranjska, Vukovarsko – srijemska, Brodsko – posavska i Virovitičko – podravska županija).

– Budući KZTM za poslove prikupljanja krvi izvan Ustanove (terenske akcije) ima na raspolaganju jednu ekipu te obzirom na 428 izlazaka u godini dana, napravljena je racionalizacija poslova u smislu okrupnjavanja terenskih akcija.

– Na području Gradskog društva Crvenog križa Osijek u 2017. i 2018. godini ukinuto je 7 terenskih akcija, CK Našice 3 i Donji Miholjac 4 terenske akcije. Sve ukinute terenske akcije imale su manje od 20 prikupljenih doza.

– Napominjem da svi davatelji krvi imaju mogućnost darivanja krvi obzirom da se terenske akcije i dalje održavaju na njihovom području,  a imaju i mogućnost dolaska u KZTM gdje je radno vrijeme prilagođeno za davatelje krvi (ponedjeljak i petak 7:30h-18:30h, utorak i četvrtak 12:00h-18:30h i srijeda od 7:30h-18:30h) te subotom prema dogovoru s Crvenim križem.

– KZTM (Regionalni transfuzijski centar Osijek) je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31 105 doza krvi).

– Samodostatnost u opskrbi krvi i krvnim pripravcima 7 bolnica možemo objasniti izuzetno dobrom suradnjom s Crvenim križevima iz svih županija i dobrom komunikacijom s dobrovoljnim davateljima krvi u čemu nam izuzetno pomažu mediji, stoga Vam se ovom prigodom zahvaljujem na interesu za temu dobrovoljnog davalaštva – zaključuje se u odgovoru uz veliku zahvalu svim darivateljima krvi.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Akcija se održava danas od 15.30 do 19.00 sati u Hrvatskom domu u Čepinu

Velika akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Čepinu

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek u suradnji s Općinom Čepin i Udrugom Više…

Kažu da za doček Nove godine valja imati nešto crveno... Ovo crveno nekome može značiti život! Darujte krv i dobrim djelom dočekajte novu godinu :D

Dobrovoljno darivanje krvi za kraj godine

Ima li boljeg načina završiti staru, a dočekati novu godinu od spašavanja nečijeg života? Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Više…

Pozivu se odazvao veliki broj djelatnika policijske uprave, a sakupljeno je preko 45 doza krvi

Dobrovoljno darivanje krvi u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj

U organizaciji Regionalnog kluba IPA osječko-baranjska (Internacionalna policijska asocijacija Sekcija Hrvatska), jučer 17. prosinca 2019., uspješno je provedena akcija dobrovoljnog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Osječani su disciplinirani. Osim nekoliko izgreda, uglavnom, pravila se ne krše, zakon se poštuje jer se identitet građana ne otkriva niti se ugrožava sloboda kretanja

VIDEO Osijek dronovima nadzire javne površine i provođenje mjera socijalne distance

"Nema mjesta strahu. Mi smo svakodnevno u postrojbi, vježbamo s opremom i spremni smo izaći na svaku intervenciju koja je potrebna"

(VIDEO) Osječki vatrogasci pritekli u pomoć zagrebačkim

Turistička zajednica vas vodi na virtualnu šetnju osječkim znamenitostima

Škrinja s državnim blagom u gradskim zidinama Osijeka