OSJEČANI

Ministarstvo zdravstva reorganiziralo transfuzijske službe još prije 4 godine! Dijelom ukinuto terensko prikupljanje krvi!

Regionalni transfuzijski centar Osijek je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31.105 doza krvi) - veli ravnateljstvo KBC Osijek

Objavljeno 28.08.2018
Alan Srčnik

Dobrovoljno darivanje krvi iznimno je plemenita akcija svakog čovjeka koji ‘ispruži ruku prema drugom’. Niti jedna operacija ne može proći bez doza krvi.

Tako mjerodavne institucije svako toliko održavaju akcije i pozivaju dobrovoljne darivatelje na odaziv, a kako bi medicinski djelatnici bili u prilici pružiti odgovarajući pomoć ljudima u potrebi.

Ovo ljeto je nemali broj puta bila organizirana akcija u Osijeku, da bi se u ‘inbox’ redakcije OsijekNEWS, među ostalima javio i čitatelj tvrdnje kako KBC Osijek više ne prikuplja krv na terenu.

– Inače sam dobrovoljni darivatelj krvi. Dajem svaki puta krv u mom rodnom mjestu … svaka 3 do 4 mjeseca su iz Osječke bolnice dolazili i kupili  oko 15 do 20 doza krvi. Pošto smo manje mjesto, isti dan su rješavali i još koju općinu na ovom terenu. Obično davanje je trajalo oko 3 sata i kad god bih došao morao bih čekati na red. Iz nekog razloga više ne dolaze kod nas ni u susjedne općine. Ne mogu vjerovati da im se ne isplati – pitao je putem ‘inboxa’ redakcije OsijekNEWS čitatelj (podaci poznati redakciji) iz Čađavice, malo izvan granica Osječko-baranjske županije.

U kratkom roku odgovor je stigao iz ravnateljstva KBC Osijek, koji se prije svega strahovito zahvaljuju svim dobrovoljnim darivateljima krvi, a i gdje je razvidno da akcije nisu prestale, no da su iste racionalizrane, a sukladno reorganizaciji koju je naputkom tražilo Ministarstvo zdravstva, još između ’11. i ’14. godine.

Odgovor ravnateljstva prenosimo u cijelosti …

– Klinički zavod za transfuzijsku medicinu (KZTM) KBC Osijek izvršio je reorganizaciju transfuzijske službe u razdoblju 1.8.2011. do 1.1.2014.  prema naputku Ministarstva zdravstva RH i prema zahtjevnostima struke.

– U navedenom je razdoblju  KZTM preuzeo poslove prikupljanja, testiranja, čuvanja i distribucije krvnih pripravaka za 7 zdravstvenih ustanova (KBC Osijek, OB Vukovar, Vinkovci, Našice, Virovitica, Slavonski Brod i Nova Gradiška) u 4 županije (Osječko – baranjska, Vukovarsko – srijemska, Brodsko – posavska i Virovitičko – podravska županija).

– Budući KZTM za poslove prikupljanja krvi izvan Ustanove (terenske akcije) ima na raspolaganju jednu ekipu te obzirom na 428 izlazaka u godini dana, napravljena je racionalizacija poslova u smislu okrupnjavanja terenskih akcija.

– Na području Gradskog društva Crvenog križa Osijek u 2017. i 2018. godini ukinuto je 7 terenskih akcija, CK Našice 3 i Donji Miholjac 4 terenske akcije. Sve ukinute terenske akcije imale su manje od 20 prikupljenih doza.

– Napominjem da svi davatelji krvi imaju mogućnost darivanja krvi obzirom da se terenske akcije i dalje održavaju na njihovom području,  a imaju i mogućnost dolaska u KZTM gdje je radno vrijeme prilagođeno za davatelje krvi (ponedjeljak i petak 7:30h-18:30h, utorak i četvrtak 12:00h-18:30h i srijeda od 7:30h-18:30h) te subotom prema dogovoru s Crvenim križem.

– KZTM (Regionalni transfuzijski centar Osijek) je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31 105 doza krvi).

– Samodostatnost u opskrbi krvi i krvnim pripravcima 7 bolnica možemo objasniti izuzetno dobrom suradnjom s Crvenim križevima iz svih županija i dobrom komunikacijom s dobrovoljnim davateljima krvi u čemu nam izuzetno pomažu mediji, stoga Vam se ovom prigodom zahvaljujem na interesu za temu dobrovoljnog davalaštva – zaključuje se u odgovoru uz veliku zahvalu svim darivateljima krvi.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iz Gradskog društva Crvenog križa javljaju kako su u protekla dva dana ostvarili izniman uspjeh u zadovoljavanju potreba zdravstvenih ustanova za krvlju

Nevjerojatan odaziv: U dva sata prikupljeno 60 doza krvi, a u srijedu tijekom dana čak 276 doza

Iz Gradskog društva Crvenog križa javljaju kako su u protekla dva dana ostvarili izniman uspjeh u zadovoljavanju potreba zdravstvenih ustanova Više…

Sad je najvažnije osigurati dovoljne količine svježe krvi za potrebe liječenja osoba kojima je sada krv kao lijek neophodno potrebna...

Apel Gradskog društva Crvenog križa: “Molimo sve one koji žele i mogu pomoći”

Zbog potresa koji je pogodio petrinjsko područje povećane su potrebe za svježom krvi i krvnim pripravcima zdravstvenih ustanova na području Više…

Iz Crvenog križa Osijek pozivaju na činjenje lijepih stvari svaki dan

Adventski kalendar humanosti – Svake subote humanitarno davanje krvi

Došlo nam je najljepše doba godine. Doba kada više vremena provodimo sa svojim najmilijima, kada su ljudi na ulici sretni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pozivamo bračne parove s područja grada Osijeka koji su vjenčani tijekom 1970. godine da se prijave do 31. siječnja 2021.

Prijave za obilježavanje 50. godišnjice braka

Festivali su po prvi puta, zbog panedmije virusa Covid-19, održani online i imali su preko 300 sudionika i gledatelja

Plesni studio Shine organizirao dječje plesne festivale „Zaplešimo zajedno” i „Legaples“

Glasanje je održano elektronskim putem za sve članove s područja grada Osijeka i okolice.

Most izabrao koordinatora i članove koordinacije za grad Osijek