OSJEČANI

Ministarstvo zdravstva reorganiziralo transfuzijske službe još prije 4 godine! Dijelom ukinuto terensko prikupljanje krvi!

Regionalni transfuzijski centar Osijek je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31.105 doza krvi) - veli ravnateljstvo KBC Osijek

Objavljeno 28.08.2018
Alan Srčnik

Dobrovoljno darivanje krvi iznimno je plemenita akcija svakog čovjeka koji ‘ispruži ruku prema drugom’. Niti jedna operacija ne može proći bez doza krvi.

Tako mjerodavne institucije svako toliko održavaju akcije i pozivaju dobrovoljne darivatelje na odaziv, a kako bi medicinski djelatnici bili u prilici pružiti odgovarajući pomoć ljudima u potrebi.

Ovo ljeto je nemali broj puta bila organizirana akcija u Osijeku, da bi se u ‘inbox’ redakcije OsijekNEWS, među ostalima javio i čitatelj tvrdnje kako KBC Osijek više ne prikuplja krv na terenu.

– Inače sam dobrovoljni darivatelj krvi. Dajem svaki puta krv u mom rodnom mjestu … svaka 3 do 4 mjeseca su iz Osječke bolnice dolazili i kupili  oko 15 do 20 doza krvi. Pošto smo manje mjesto, isti dan su rješavali i još koju općinu na ovom terenu. Obično davanje je trajalo oko 3 sata i kad god bih došao morao bih čekati na red. Iz nekog razloga više ne dolaze kod nas ni u susjedne općine. Ne mogu vjerovati da im se ne isplati – pitao je putem ‘inboxa’ redakcije OsijekNEWS čitatelj (podaci poznati redakciji) iz Čađavice, malo izvan granica Osječko-baranjske županije.

U kratkom roku odgovor je stigao iz ravnateljstva KBC Osijek, koji se prije svega strahovito zahvaljuju svim dobrovoljnim darivateljima krvi, a i gdje je razvidno da akcije nisu prestale, no da su iste racionalizrane, a sukladno reorganizaciji koju je naputkom tražilo Ministarstvo zdravstva, još između ’11. i ’14. godine.

Odgovor ravnateljstva prenosimo u cijelosti …

– Klinički zavod za transfuzijsku medicinu (KZTM) KBC Osijek izvršio je reorganizaciju transfuzijske službe u razdoblju 1.8.2011. do 1.1.2014.  prema naputku Ministarstva zdravstva RH i prema zahtjevnostima struke.

– U navedenom je razdoblju  KZTM preuzeo poslove prikupljanja, testiranja, čuvanja i distribucije krvnih pripravaka za 7 zdravstvenih ustanova (KBC Osijek, OB Vukovar, Vinkovci, Našice, Virovitica, Slavonski Brod i Nova Gradiška) u 4 županije (Osječko – baranjska, Vukovarsko – srijemska, Brodsko – posavska i Virovitičko – podravska županija).

– Budući KZTM za poslove prikupljanja krvi izvan Ustanove (terenske akcije) ima na raspolaganju jednu ekipu te obzirom na 428 izlazaka u godini dana, napravljena je racionalizacija poslova u smislu okrupnjavanja terenskih akcija.

– Na području Gradskog društva Crvenog križa Osijek u 2017. i 2018. godini ukinuto je 7 terenskih akcija, CK Našice 3 i Donji Miholjac 4 terenske akcije. Sve ukinute terenske akcije imale su manje od 20 prikupljenih doza.

– Napominjem da svi davatelji krvi imaju mogućnost darivanja krvi obzirom da se terenske akcije i dalje održavaju na njihovom području,  a imaju i mogućnost dolaska u KZTM gdje je radno vrijeme prilagođeno za davatelje krvi (ponedjeljak i petak 7:30h-18:30h, utorak i četvrtak 12:00h-18:30h i srijeda od 7:30h-18:30h) te subotom prema dogovoru s Crvenim križem.

– KZTM (Regionalni transfuzijski centar Osijek) je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31 105 doza krvi).

– Samodostatnost u opskrbi krvi i krvnim pripravcima 7 bolnica možemo objasniti izuzetno dobrom suradnjom s Crvenim križevima iz svih županija i dobrom komunikacijom s dobrovoljnim davateljima krvi u čemu nam izuzetno pomažu mediji, stoga Vam se ovom prigodom zahvaljujem na interesu za temu dobrovoljnog davalaštva – zaključuje se u odgovoru uz veliku zahvalu svim darivateljima krvi.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovog su vikenda Osječani pokazali kako i dalje mogu odvojiti malo vremena i volje (i krvi) kako bi pomogli drugome

Preko vikenda odličan odaziv na akciju darivanja krvi

Situacija se u Osijeku svakako polako vraća u normalu, ali daleko smo još od opuštanja kao prije pojave koronavirusa i Više…

Iako je situacija u Hrvatskoj svakim danom sve lakša bolnice su i dalje opterećene, a prisutna je i veća potreba za krvi...

I ovog vikenda dobrovoljno darivanje krvi

Više nema nikakve dvojbe da se situacija u Osijeku polako vraća u normalu, ali daleko smo još od opuštanja kakvog Više…

Crveni križ: "Još jednom molimo sve građane krvne grupe 0 da se odazovu na ovu akciju kako bi smo nastavili spašavati živote"

Ponovno hitno potrebne zalihe krvi grupe 0

Zbog smanjenih zaliha krvne grupe 0 (bez obzira na Rh faktor) Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Klijenti Auro Domusa se redovito iznenade činjenicom da su u zamjenu za lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava da zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli

NAJBOLJA CIJENA U GRADU Otkup zlata koji nudi besplatnu procjenu i isplatu odmah u gotovini

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, a nitko u Osijeku, iako su imali priliku prijaviti se i ovdje...

Potomci iseljenih Hrvata dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj

"Oni koji su mogli učiniti najviše, u ključnim trenucima, svjesno su odlučili baciti klipove pod noge klubu"

Piližota: Treba li Šuker i dalje biti počasni građanin našeg grada?