OSJEČANI

Ministarstvo zdravstva reorganiziralo transfuzijske službe još prije 4 godine! Dijelom ukinuto terensko prikupljanje krvi!

Regionalni transfuzijski centar Osijek je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31.105 doza krvi) - veli ravnateljstvo KBC Osijek

Objavljeno 28.08.2018
Alan Srčnik

Dobrovoljno darivanje krvi iznimno je plemenita akcija svakog čovjeka koji ‘ispruži ruku prema drugom’. Niti jedna operacija ne može proći bez doza krvi.

Tako mjerodavne institucije svako toliko održavaju akcije i pozivaju dobrovoljne darivatelje na odaziv, a kako bi medicinski djelatnici bili u prilici pružiti odgovarajući pomoć ljudima u potrebi.

Ovo ljeto je nemali broj puta bila organizirana akcija u Osijeku, da bi se u ‘inbox’ redakcije OsijekNEWS, među ostalima javio i čitatelj tvrdnje kako KBC Osijek više ne prikuplja krv na terenu.

– Inače sam dobrovoljni darivatelj krvi. Dajem svaki puta krv u mom rodnom mjestu … svaka 3 do 4 mjeseca su iz Osječke bolnice dolazili i kupili  oko 15 do 20 doza krvi. Pošto smo manje mjesto, isti dan su rješavali i još koju općinu na ovom terenu. Obično davanje je trajalo oko 3 sata i kad god bih došao morao bih čekati na red. Iz nekog razloga više ne dolaze kod nas ni u susjedne općine. Ne mogu vjerovati da im se ne isplati – pitao je putem ‘inboxa’ redakcije OsijekNEWS čitatelj (podaci poznati redakciji) iz Čađavice, malo izvan granica Osječko-baranjske županije.

U kratkom roku odgovor je stigao iz ravnateljstva KBC Osijek, koji se prije svega strahovito zahvaljuju svim dobrovoljnim darivateljima krvi, a i gdje je razvidno da akcije nisu prestale, no da su iste racionalizrane, a sukladno reorganizaciji koju je naputkom tražilo Ministarstvo zdravstva, još između ’11. i ’14. godine.

Odgovor ravnateljstva prenosimo u cijelosti …

– Klinički zavod za transfuzijsku medicinu (KZTM) KBC Osijek izvršio je reorganizaciju transfuzijske službe u razdoblju 1.8.2011. do 1.1.2014.  prema naputku Ministarstva zdravstva RH i prema zahtjevnostima struke.

– U navedenom je razdoblju  KZTM preuzeo poslove prikupljanja, testiranja, čuvanja i distribucije krvnih pripravaka za 7 zdravstvenih ustanova (KBC Osijek, OB Vukovar, Vinkovci, Našice, Virovitica, Slavonski Brod i Nova Gradiška) u 4 županije (Osječko – baranjska, Vukovarsko – srijemska, Brodsko – posavska i Virovitičko – podravska županija).

– Budući KZTM za poslove prikupljanja krvi izvan Ustanove (terenske akcije) ima na raspolaganju jednu ekipu te obzirom na 428 izlazaka u godini dana, napravljena je racionalizacija poslova u smislu okrupnjavanja terenskih akcija.

– Na području Gradskog društva Crvenog križa Osijek u 2017. i 2018. godini ukinuto je 7 terenskih akcija, CK Našice 3 i Donji Miholjac 4 terenske akcije. Sve ukinute terenske akcije imale su manje od 20 prikupljenih doza.

– Napominjem da svi davatelji krvi imaju mogućnost darivanja krvi obzirom da se terenske akcije i dalje održavaju na njihovom području,  a imaju i mogućnost dolaska u KZTM gdje je radno vrijeme prilagođeno za davatelje krvi (ponedjeljak i petak 7:30h-18:30h, utorak i četvrtak 12:00h-18:30h i srijeda od 7:30h-18:30h) te subotom prema dogovoru s Crvenim križem.

– KZTM (Regionalni transfuzijski centar Osijek) je druga po veličini banka krvi u Republici Hrvatskoj koja bilježi neprestani porast broja prikupljenih donacija (u 2017. godini prikupljeno 31 105 doza krvi).

– Samodostatnost u opskrbi krvi i krvnim pripravcima 7 bolnica možemo objasniti izuzetno dobrom suradnjom s Crvenim križevima iz svih županija i dobrom komunikacijom s dobrovoljnim davateljima krvi u čemu nam izuzetno pomažu mediji, stoga Vam se ovom prigodom zahvaljujem na interesu za temu dobrovoljnog davalaštva – zaključuje se u odgovoru uz veliku zahvalu svim darivateljima krvi.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iz GD Crvenog križa napominju kako su svima koji daruju krv priredili mali prigodni znak pažnje...

Adventske akcije dobrovoljnog darivanja krvi

U ovo radosno vrijeme darivanja, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Više…

Akcije će se provoditi 4., 11., i 18.12., od 16 do 19 sati na 2. katu TC Portanova

Crveni križ Osijek organizira adventske akcije dobrovoljnog davanja krvi svake subote do Božića

Došlo nam je najljepše doba godine.  Vrijeme ljubavi, radosti i darivanja. I ove godine, zbog prevencije nestašice krvnih zaliha u Kliničkom Više…

Osobe koje su preboljele virus COVID-19 mogu darivati krv ako je prošlo više od 30 dana od dana prestanka izolacije

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u PU osječko-baranjskoj  

Regionalni klub IPA osječko-baranjska poziva na sudjelovanje u akciji dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati 9. rujna od 11.00 do Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku