ŽIVOT

Mislite da su kod nas testiranja na Covid skupa? Ovo su neke od cijena u drugim državama…

Raspon cijena testiranja na Covid-19 u europskim zemljama varira od nula do 300 eura

  Objavljeno 09.08.2021
  Ivona Amidžić

  Većina turista koji putuju Europu moraju predočiti potvrdu da su se cijepili, oporavili od covida-19 ili imati negativan test na koronavirus, koji ovisno o zemlji u koju se putuje mogu biti besplatni ili stajati čak par stotina eura.

  Od najskuplje Finske do Danske koja nudi besplatno testiranje, u nastavku je raspon cijena testiranja na covid-19 u europskim zemljama.

  Obvezno testiranje na covid-19 (PCR ili antigenski test) za putnike znači dodatni napor i obično skuplji odmor.

  Testovi na koronavirus za turiste su besplatni u tek nekoliko zemalja u Europi, prema podacima Europskog potrošačkog centra (ECC).

  Osim što antigenski test može koštati više od 100 eura po osobi, cijene se razlikuju po zemljama ili se stalno mijenjaju pa se putnicima preporuča da dvaput provjere cijene testova prije putovanja.

  Cijene testova na koronavirus u Europi 

  Hrvatska – PCR test naplaćuje se 65 eura, a antigenski 20 eura.

  Belgija – Turisti za redovni PCR test plaćaju najviše 55 eura, a do 120 eura ako žele brzi nalaz. Cijena antigenskog testa također se penje do 120 eura. Međutim, ti testovi su obično jeftiniji i koštaju 55 eura u briselskoj zračnoj luci.

  Bugarska – Turisti testiranje prosječno plaćaju između 50 i 60 eura.

  Danska – Putnici se mogu besplatno testirati na koronavirus.

  Finska – U zračnoj luci Helsinki brzi antigenski testovi koštaju 179 eura. Za dvoje do četvero ljudi u grupi plaća se 149 eura po osobi, za petero i više cijena je 135 eura po osobi. Redovni PCR test košta 265 eura u zračnoj luci, a ubrzani je 300 eura. U blizini zračne luke privatnici turistima nude testove za naknadu, ali ni u tom slučaju testovi nisu jeftini.

  Francuska – Turisti plaćaju 43,89 eura za PCR test, a 25 eura za antigenski test.

  Grčka – Cijena antigenskih testova kreće se između 15 i 40 eura, a PCR testova između 40 i 70 eura.

  Irska – Centar za testiranje u zračnoj luci u Dublinu nudi antigenske testove za 49 eura i PCR testove za 95 eura (149 eura za brže nalaze).

  Island – Testiranje je besplatno pri dolasku, ali pri izlasku iz zemlje testiranje se naplaćuje oko 96 eura.

  Italija – Cijene se razlikuju po regijama. Antigenski test košta između 20 i 50 eura, a PCR test između 50 i 120 eura.

  Latvija – U zračnoj luci u Rigi, PCR test se plaća 25 do 37 eura, ovisno o vrsti testa. Antigenski testovi koštaju 24 eura. Cijene u centrima za testiranje izvan zračne luke kreću se od 35 do 80 eura.

  Litva – PCR testovi koštaju 75 eura, a antigenski 35 eura.

  Luksemburg – Putnici u zračnoj luci plaćaju 79 eura za antigenski test, a 119 eura za PCR test. Ekspresni PCR test naplaćuje se 169 eura.

  Malta – Antigenski testovi dostupni su u međunarodnoj zračnoj luci po cijeni od 35 do 40 eura. Potrebno je naručiti se na testiranje.

  Nizozemska – Turisti se trenutačno mogu besplatno testirati na koronavirus.

  Norveška – Oni koji doputuju avioprijevoznikom mogu se besplatno testirati. U suprotnom, moraju platiti testiranje, ali ECC ne navodi cijenu testova.

  Austrija – Antigenski testovi u ljekarnama ne naplaćuju se turistima. PCR testovi na dobrovoljnoj bazi plaćaju se iz vlastitog džepa. U bečkoj zračnoj luci takav test košta 69 eura, a antigenski je 25 eura.

  Poljska – U zračnoj luci u Varšavi PCR test naplaćuje se oko 53 eura. Cijene su jeftinije izvan zračne luke.

  Portugal – Cijene se razlikuju ovisno o laboratoriju i klinici. Prosječna cijena antigenskog testa je 25 do 40 eura te 100 do 120 eura za PCR test.

  Rumunjska – PCR test naplaćuje se 38 do 50 eura, antigenski testovi 10 do 15 eura. Testovi su skuplji u zračnoj luci.

  Švedska – Antigenski testovi dostupni su u ljekarnama, ali ECC ne navodi cijene istih. Švedske klinike nude PCR i antigenske testove online po cijeni od 48 do 166 eura.

  Slovačka – Antigenski testovi koštaju oko 15 eura, a PCR testovi 50 do 80 eura.

  Slovenija – Cijene testova prilično variraju, navodi ECC.

  Španjolska – Antigenski test prosječno se naplaćuje manje od 50 eura, a PCR test obično manje od 100 eura. Avioprijevoznik Vueling nudi antigenske testove za 35 eura i PCR testove za 85 eura.

  Češka Republika – Ministarstvo zdravstva odredilo je maksimalne cijene za testove: antigenski koštaju najviše 7,81 euro, a PCR testovi 23.99 eura. Uzimanje uzorka dodatno se naplaćuje oko 7,85 eura.

  Mađarska – Najviša cijena propisana zakonom za PCR test je oko 55 eura. Antigenski testovi nude se za 25 do 41 eura.

  Cipar – PCR testovi u laboratorijima ministarstva zdravstva ne smiju se naplaćivati više od 50 eura, a antigenski više od 20 eura.

  Informacije ECC-a nisu potpune. Svi putnici prije putovanja uvijek trebaju provjeriti preporuke za putovanja i pravila ulaska u neku zemlju na mrežnoj stranici ministarstva vanjskih poslova svoje matične zemlje.

  (Hina)

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  HZJZ se oglasio o omikronu: Više zaobilazi imunitet, većinom pronađen kod mlađih...

  Diljem Europe strože mjere, lockdowni, zabrane letova… Omikron izaziva uzbunu

  U svega nekoliko dana nakon što je potvrđen novi južnoafrički soj korone, omikron, svijetom je zavladala panika, prenosi Index. Dosad Više…

  Cijepljenje se provodi cjepivom Moderna i Janssen...

  Cijepljenje I. dozom protiv bolesti COVID-19 20. i 21. studenoga u dvorani Gradski vrt u Osijeku

  Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Dom zdravlja Osječko-baranjske županije pozivaju sve zainteresirane stanovnike Osječko-baranjske županije na cijepljenje I. Više…

  "Mislim da je u Hrvatskoj u zadnja dva ili tri mjeseca sigurno prodano milijun komada covid-testova za samokontrolu. Tu govorimo o kolovozu, rujnu, listopadu i nekoliko dana studenoga"

  Ogromna navala na kućne testove na koronu: “Prodaju se u sekundi”

  Oko milijun komada kućnih covid-testova za prodano je u hrvatskim ljekarnama u posljednja tri mjeseca i nekoliko dana studenoga, a Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije poboljšan je sa sedam novih vozila za sanitetski prijevoz

  Još sedam novih vozila za sanitetski prijevoz pacijenata u OBŽ

  Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima

  Novi mamograf u Đakovu donosi bolju dijagnostiku i smanjenje lista čekanja

  Kroz projekt E-mobilnost uspostavljen je sustav dijeljenja javnih bicikala – 50 električnih i 125 mehaničkih

  Osječani jedini u Hrvatskoj mogu birati između javnih električnih automobila i bicikala