ŽIVOT

Mjesec baranjske kuhinje

Otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

Objavljeno 07.04.2021
Darija Kovačić

“Svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela” poručili su iz TZ OBŽ.

U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremamo za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi! Prvog dana Mjeseca baranjske kuhinje, u subotu, 10. travnja ćete neke od njih i sami moći izraditi i to kod Filipa Golubova Cara, posljednjeg baranjskog gajdaša i čuvara šokačke tradicije. Trgat će se trganci, razvlačit će se lokšice, motat će se čikovi, dok se paralelno krčka paprikaš od domaćih pitlova koji osim u gastronomiji dominiraju i na šokačkim nošnjama. Ne treba zaboraviti da je posljednje registrirano hrvatsko kulturno nematerijalno dobro baranjski šokački vez koji također možete upoznati na ovoj radionici…

Dan poslije, 11. travnja, u starom ribarskom selu Kopačevu, na imanju Galić uz jedan od kopačevskih vodenih kanala tzv. fokova moći ćete otkriti tajnu izrade šarana na rašljama, jedinstvene riblje delicije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima. Bez brige, rašlje će vas čekati spremne, neće morati odabirati materijal za njihovu izradu, ali ćete naučiti razlikovati jasen od vrbe, rogoz od trske i slične tajne kopačevskih ribara.

Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!

PROGRAM:

PAPRIKAŠ OD PIJETLA S TRGANCIMA, LOKŠICAMA I ČIKOVIMA

10.4.2021. / 11:00-13:00 h / Filip Golubov Car, Planina Gajić

ŠARAN NA RAŠLJAMA

11.4.2021. / 11:00-13:00 h / Imanje Galić, Kopačevo

PERKELT OD SOMA

17.4.2021. / 11:00-13:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

GOLUBOVI S TRGANCIMA

18.4.2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić

FIŠ PAPRIKAŠ

24.4.2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac

GRAH U ĆUPU

25.4.2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza

GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA

1.5.2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje

GULAŠ OD DIVLJAČI

2.5.2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac

ŠTUKA U MUNDIRU

2.5.2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje

*Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti OBRAZAC prijave.

Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.

Foto: TZ OBŽ

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Organiziraju se STEM tehničke radionice za učenike osnovnih škola pod nazivom 10. PROLJEĆE u Domu tehnike

10. Proljeće u Domu tehnike – najava događanja

Za vrijeme proljetnih školskih praznika od 17. travnja do 19. travnja 2025. godine u Domu tehnike, Trg Jurja Križanića 1, Više…

Ove godine je plan dobar dio biciklijade provesti u podunavskim šumama, južno i sjeverno od baranjske Planine, od Draža preko Batine do Zmajevca, vozeći se nasipom i prtenim šumskim putevima.

[FOTO/NAJAVA] 9. DEER & BIKE – Od Draža prema Liberlandu

Za tri tjedna u Dražu se održava najdugovječnija baranjska biciklijada – 9. Deer & Bike koji će i ove godine Više…

bloomiranje & workshop 03 je 22. druženje po redu i treće ove godine, a posebno je zato ćeš kroz interaktivnu radionicu naučiti kako aktivirati svoju lidersku karizmu iznutra

bloomiranje & workshop 03 – aktiviraj lidersku karizmu iznutra

Radionica i druženje za poduzetnice i žene koje žele pokrenuti vlastiti posao – 28. ožujka 2025. godine u 18 sati, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Sajam je bio prilika za predstavljanje bogatstva uskrsnih običaja, a posebnu pažnju posjetitelja privukla su šarena, ručno ukrašena jaja – simboli Uskrsa i proljetnog buđenja

Uskrsni sajam na Trgu Ante Starčevića: Slavlje tradicije i zajedništva u Osijeku

Od dubokog duhovnog značenja do šarenih pisanica i blagoslova hrane – kako Hrvati obilježavaju Uskrs

Uskrs – najveći kršćanski blagdan i bogata tradicija Hrvatske

Policija će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti

Policija savjetuje – Oprezno u prometu tijekom uskrsnih blagdana