ŽIVOT

Mjesec baranjske kuhinje

Otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

Objavljeno 07.04.2021
Darija Kovačić

“Svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela” poručili su iz TZ OBŽ.

U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremamo za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi! Prvog dana Mjeseca baranjske kuhinje, u subotu, 10. travnja ćete neke od njih i sami moći izraditi i to kod Filipa Golubova Cara, posljednjeg baranjskog gajdaša i čuvara šokačke tradicije. Trgat će se trganci, razvlačit će se lokšice, motat će se čikovi, dok se paralelno krčka paprikaš od domaćih pitlova koji osim u gastronomiji dominiraju i na šokačkim nošnjama. Ne treba zaboraviti da je posljednje registrirano hrvatsko kulturno nematerijalno dobro baranjski šokački vez koji također možete upoznati na ovoj radionici…

Dan poslije, 11. travnja, u starom ribarskom selu Kopačevu, na imanju Galić uz jedan od kopačevskih vodenih kanala tzv. fokova moći ćete otkriti tajnu izrade šarana na rašljama, jedinstvene riblje delicije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima. Bez brige, rašlje će vas čekati spremne, neće morati odabirati materijal za njihovu izradu, ali ćete naučiti razlikovati jasen od vrbe, rogoz od trske i slične tajne kopačevskih ribara.

Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!

PROGRAM:

PAPRIKAŠ OD PIJETLA S TRGANCIMA, LOKŠICAMA I ČIKOVIMA

10.4.2021. / 11:00-13:00 h / Filip Golubov Car, Planina Gajić

ŠARAN NA RAŠLJAMA

11.4.2021. / 11:00-13:00 h / Imanje Galić, Kopačevo

PERKELT OD SOMA

17.4.2021. / 11:00-13:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

GOLUBOVI S TRGANCIMA

18.4.2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić

FIŠ PAPRIKAŠ

24.4.2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac

GRAH U ĆUPU

25.4.2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza

GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA

1.5.2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje

GULAŠ OD DIVLJAČI

2.5.2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac

ŠTUKA U MUNDIRU

2.5.2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje

*Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti OBRAZAC prijave.

Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.

Foto: TZ OBŽ

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sportsko ljeto na Sokolu ljetni je kamp namijenjen djeci od 5 do 12 godina, a provodi se kroz petodnevni boravak u vrhunskom sportsko – rekreacijskom objektu Sokol Centar Osijek

Otvorene su prijave za sportsko ljeto na Sokolu

Ljetni praznici su pred vratima, a s njima stiže i naš tradicionalni ljetni kamp – Sportsko ljeto na Sokolu! Sportsko Više…

Očekuju vas zanimljivo predavanje i radionice koje ne želite propustiti :)

PTF obilježava Mjesec voća i povrća

Fakultet u sklopu PTF KALENDARA lipanj obilježava kao Mjesec voća i povrća! 5. lipnja 2025. (četvrtak) od 11 sati u Više…

Više od tri tisuće posjetitelja uživalo je u bogatom programu, kojim se još jednom istaknula tradicija i gostoljubivost Baranje

[FOTO] Rekordan broj posjetitelja na ovogodišnjem Vinatlonu uz Doris i vrhunska vina

Spektakularnim koncertom glazbene dive Doris Dragović završeno je ovogodišnje peto izdanje manifestacije Vinatlon, koje je i ove godine dokazalo da, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj mirni skup odgovor je na okupljanja pripadnika Marijine bojne, koji na trgovima diljem Hrvatske mole za očuvanje patrijarhata i "duhovnog autoriteta muškaraca u obitelji", kažu iz udruge Adela

Udruga Adela: Tiha misa – otpor patrijarhalnim porukama

Svjetski trendovi u medicinskoj i wellness industriji polako osvajaju i naše tržište. Najpopularniji pojam u prvoj polovici ove godine je definitivno 'longevity' o kojemu se sve više govori.

Da li je hipoksijski trening budući fitness trend?

Traže se doktori medicine, pravnici, ekonomisti, psiholozi, inženjeri i drugi stručnjaci — prijave otvorene do 18. srpnja ili 30 dana od objave

Ministarstvo obrane raspisalo natječaj za prijam 46 časnika u Oružane snage RH