ŽIVOT

Mjesec baranjske kuhinje

Otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

Objavljeno 07.04.2021
Darija Kovačić

“Svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela” poručili su iz TZ OBŽ.

U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremamo za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi! Prvog dana Mjeseca baranjske kuhinje, u subotu, 10. travnja ćete neke od njih i sami moći izraditi i to kod Filipa Golubova Cara, posljednjeg baranjskog gajdaša i čuvara šokačke tradicije. Trgat će se trganci, razvlačit će se lokšice, motat će se čikovi, dok se paralelno krčka paprikaš od domaćih pitlova koji osim u gastronomiji dominiraju i na šokačkim nošnjama. Ne treba zaboraviti da je posljednje registrirano hrvatsko kulturno nematerijalno dobro baranjski šokački vez koji također možete upoznati na ovoj radionici…

Dan poslije, 11. travnja, u starom ribarskom selu Kopačevu, na imanju Galić uz jedan od kopačevskih vodenih kanala tzv. fokova moći ćete otkriti tajnu izrade šarana na rašljama, jedinstvene riblje delicije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima. Bez brige, rašlje će vas čekati spremne, neće morati odabirati materijal za njihovu izradu, ali ćete naučiti razlikovati jasen od vrbe, rogoz od trske i slične tajne kopačevskih ribara.

Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!

PROGRAM:

PAPRIKAŠ OD PIJETLA S TRGANCIMA, LOKŠICAMA I ČIKOVIMA

10.4.2021. / 11:00-13:00 h / Filip Golubov Car, Planina Gajić

ŠARAN NA RAŠLJAMA

11.4.2021. / 11:00-13:00 h / Imanje Galić, Kopačevo

PERKELT OD SOMA

17.4.2021. / 11:00-13:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

GOLUBOVI S TRGANCIMA

18.4.2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić

FIŠ PAPRIKAŠ

24.4.2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac

GRAH U ĆUPU

25.4.2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza

GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA

1.5.2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje

GULAŠ OD DIVLJAČI

2.5.2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac

ŠTUKA U MUNDIRU

2.5.2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje

*Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti OBRAZAC prijave.

Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.

Foto: TZ OBŽ

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje Više…

Više od 15 000 ljudi iz cijele Hrvatske, Mađarske te ostalih europskih zemalja tijekom proteklog je vikenda posjetilo Zmajevac i uživalo u ovom jedinstvenom eno gastro turističkom doživljaju u baranjskim surducima

[FOTO] U baranjskom Zmajevcu održan Vinski maraton

Proteklog je vikenda kroz malo baranjsko mjesto Zmajevac prošlo više od 15 000 ljubitelja vina, dobre hrane i zabave. Vinski Više…

Ovogodišnji Vinatlon je okupio više od dvije tisuće posjetitelja, što ovu manifestaciju, čije je treće izdanje održano ovog vikenda, čini jednom od najperspektivnijih vinskih manifestacija istoka Hrvatske

[FOTO] Vinatlon 2023 – rekordan broj posjetitelja u Zmajevcu na festivalu vina

Iz godine u godinu sve je bolji – baš kao i vino – Vinatlon je ove godine oduševio posjetitelje. Nakon Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku