ŽIVOT

Mjesec baranjske kuhinje

Otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

Objavljeno 07.04.2021
Darija Kovačić

“Svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela” poručili su iz TZ OBŽ.

U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremamo za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi! Prvog dana Mjeseca baranjske kuhinje, u subotu, 10. travnja ćete neke od njih i sami moći izraditi i to kod Filipa Golubova Cara, posljednjeg baranjskog gajdaša i čuvara šokačke tradicije. Trgat će se trganci, razvlačit će se lokšice, motat će se čikovi, dok se paralelno krčka paprikaš od domaćih pitlova koji osim u gastronomiji dominiraju i na šokačkim nošnjama. Ne treba zaboraviti da je posljednje registrirano hrvatsko kulturno nematerijalno dobro baranjski šokački vez koji također možete upoznati na ovoj radionici…

Dan poslije, 11. travnja, u starom ribarskom selu Kopačevu, na imanju Galić uz jedan od kopačevskih vodenih kanala tzv. fokova moći ćete otkriti tajnu izrade šarana na rašljama, jedinstvene riblje delicije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima. Bez brige, rašlje će vas čekati spremne, neće morati odabirati materijal za njihovu izradu, ali ćete naučiti razlikovati jasen od vrbe, rogoz od trske i slične tajne kopačevskih ribara.

Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!

PROGRAM:

PAPRIKAŠ OD PIJETLA S TRGANCIMA, LOKŠICAMA I ČIKOVIMA

10.4.2021. / 11:00-13:00 h / Filip Golubov Car, Planina Gajić

ŠARAN NA RAŠLJAMA

11.4.2021. / 11:00-13:00 h / Imanje Galić, Kopačevo

PERKELT OD SOMA

17.4.2021. / 11:00-13:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

GOLUBOVI S TRGANCIMA

18.4.2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić

FIŠ PAPRIKAŠ

24.4.2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac

GRAH U ĆUPU

25.4.2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza

GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA

1.5.2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje

GULAŠ OD DIVLJAČI

2.5.2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac

ŠTUKA U MUNDIRU

2.5.2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje

*Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti OBRAZAC prijave.

Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.

Foto: TZ OBŽ

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Upisi u tijeku

Sportsko proljeće na Sokolu 2021.

Sportsko – rekreativne aktivnosti, uz dodatak različitih kreativnih radionica, boravka na otvorenom i igranje timskih igara, najbolji je recept za Više…

Radionice su namijenjene nezaposlenim ženama

DKolektiv organizira novi ciklus radionica socijalnih vještina

Kroz program podrške nezaposlenim osobama, DKolektiv organizira novi ciklus radionica socijalnih vještina na koje pozivaju nezaposlene žene koje žele dobiti Više…

Na području Županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 2.198 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba

Osječko-baransjka županija: 180 novozaraženih, umrle četiri osobe

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 180 je novozaraženih osoba koronavirusom, a od posljedica zaraze umrle su četiri osobe, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe