ŽIVOT

Mlada nada osječke scene ekstremnog sporta razvija se u BMX školici Pannonian Challengea

Maksim Getoš je već s 12 godina svladao zahtjevni salto

Objavljeno 08.07.2021
Ivona Amidžić

Dok njegovi vršnjaci većinom trče za loptom i sanjaju o karijeri u jednom od komercijalnijih sportova, dvanaestogodišnji Maksim Getoš odlučio je svoje vještine brusiti u osječkom skate parku – izvodeći vratolomije na BMX-u.

Ovaj bicikl, namijenjen za trikove i adrenalinske skokove, Maksim je počeo voziti još u dobi od 8 godina, a sada kad je već stasao, koristi ga poput profesionalca. Tako je već svladao i jedan od zahtjevnijih trikova u ekstremnim sportovima – salto unazad, odnosno backflip, pa se danas neslužbeno smatra najmlađim vozačem BMX-a kojemu je to pošlo za rukom na ovim prostorima.

Za sve je kriv Pannonian Challenge, osječki festival ekstremnog sporta, uz kojega je Maksim odrastao i zavolio BMX, pa sada već smišlja trikove kojima bi mogao oduševiti suce i publiku sredinom kolovoza, na 22. izdanju ovog prestižnog natjecanja na svjetskoj razini.

Tajna je u usredotočenosti i samopouzdanju

“Oduvijek sam pratio Pannonian Challenge, pa sam se lako odlučio baviti BMX-om. U početku sam se samo vozikao po skate parku dok nisam shvatio kako se rade neki trikovi i kako dobar osjećaj bude u meni. Od malena volim adrenalin, akrobacije i rotacije, pa sam prvo radio backflip u spužve, zatim na madrace, a potom i “bez osiguranja“ na rampi, sve dok ga nisam usavršio“ – priča mladi Maksim Getoš, koji uživa u adrenalinu dobivenom iz salta, a kao tajnu izvođenja tog trika ističe usredotočenost i samopouzdanje.

Međutim, mlada osječka nada BMX-a ne prepušta sve talentu, pa naporno trenira pet puta tjedno po tri sata u skate parku na lijevoj obali Drave, kojega iskorištava do maksimuma. Ondje uz backflip radi i na drugim trikovima s kojima je već dva puta nastupio na Pannonian Challengeu, a dok se priprema za novi spektakl od 11. do 15. kolovoza, već je krajem svibnja zasluženo slavio u kategoriji amatera na Challenge Touru u Slavonskom Brodu.

Cilj je nastupati na najvećim svjetskim natjecanjima

“Bude manjih ozljeda na skoro svakom treningu, a iako mi je najbolnije bilo pasti na trticu, lakat ili kuk, srećom još sam bez lomova. U tome mi je posebno pomogla BMX školica Pannonian Challengea, na kojoj mi je trener Poki svojim savjetima daje više odlučnosti, samopouzdanja i podrške. Stoga u narednih nekoliko godina želim još više napredovati i raditi bolje trikove, pa upoznati mnoge vozače i sudjelovati na raznim natjecanjima po svijetu“ – otkriva Maksim, kojemu su uzori Marin Ranteš, prvi hrvatski svjetski prvak u BMX Freestyle disciplini, te Kevin Peraza, višestruki FISE i X Games pobjednik.

“BMX školicu smo započeli u rujnu 2020. i to je zaista prva takva inicijativa na ovim prostorima. Jedva sam čekao da se tako nešto pokrene, jer znam da u osječkom skate parku ima stvarno puno klinaca kojima bi dobro došla pomoć u prvim koracima sporta kojeg simpatiziraju. Oduševljen sam sa svime, jer nam se za BMX školicu prijavilo preko 30 klinaca u dobi od 3 do 12 godina, a njihova energija i želja za učenjem su neopisivi“ – ukazuje voditelj školice Pannonian Challengea, Igor Vukadinović – Poki, koji je u ulozi suca nedavno sudjelovao i na BMX Freestyle Svjetskom prvenstvu u Montpellieru, pa i sam zna koliki podvig predstavlja Maksimov salto, za kojega vjeruje kako je samo početak blistave karijere koja je počela upravo na Pannonian Challengeu.

Foto: Samir Kurtagić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ide se u smjeru da će posjetitelji moći biti prisutni samo ako posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu...

Na 22. izdanje Pannonian Challengea vraća se publika – pokretačka snaga cijelog festivala

Adrenalinsko uzbuđenje, probijanje vlastitih granica, dobra zabava, sinergija sporta i kulture, sve je to Pannonian Challenge koji će od 11. do 15. Više…

Osječanke i Osječane očekuje niz koncerata glasovitih imena urbane glazbene scene...

Samo dobre vijesti iz Osijeka: Novi uzlet turizma i kulturnog života

Da Osijeku predstoji aktivno ljeto – bogato lepezom kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, potvrdili su danas gradonačelnik Osijeka Ivan Radić Više…

"Nakon ove teške godine malo smo se rekuperirali i skupili snage da opet krenemo u organizaciju. Bilo je izazovno, ali već tri mjeseca traju pripreme i imamo puno novosti"

Spektakl u kolovozu: 5 dana i 5 noći ekstremnog sporta i urbane kulture

Od 11. do 15. kolovoza 2021. u Osijeku se održava 22. izdanje „Pannonian Challengea“, najvećeg regionalnog festivala ekstremnog sporta, koji Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Neke zemlje su to već počele, kao što su, primjerice, Turska i Mađarska..."

Capak: Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom

Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a, ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvodi restrikcije

Božinović objavio nove mjere za Jadran: uvodi se niz ograničenja za okupljanja

Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, kulturne, odgojne, obrazovne, humanitarne i druge sadržaje

Početak izgradnje Islamskog centra u Osijeku do kraja godine