GOSPODARSTVO

Mono počinje graditi prvi poslovni objekt u IT parku Osijek!

"Naši su planovi da kostur zgrade bude završen već u ljeto sljedeće godine kada zgradu planiramo i ostakliti"

  Objavljeno 27.12.2019
  Ivona Amidžić

  Kao predvodnici priče o IT parku u Osijeku i njegovi prvi budući stanari, tvrtka Mono objavljuje kako napokon imaju zeleno svjetlo za početak izgradnje novog doma u Gackoj ulici.

  Gradilište je prijavljeno, a izvođač građevinskih radova odabran. Sve je spremno za dolazak bagera i radnika, koji će uskoro najpoznatiju osječku livadu poslati u povijest. Vjeruju kako će sve ići prema planu te da će iz sadašnja četiri objekta u novi poslovni prostor useliti već tijekom 2021. godine.

  Pet je godina prošlo od pokretanja inicijative Osijek Software City o formiranju IT parka kao regionalnog IT središta. Ovaj će prostor, između ostaloga, uz povoljnije uvjete izgradnje objekata i poslovanja doprinijeti jačanju i rastu cjelokupne industrije i gospodarstva. Tri godine trajali su pregovori. Ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja potpisan je u ožujku.

  Građevinska dozvola ishođena je 12. prosinca 2019. godine, a gradilište je prijavljeno već sljedećeg dana, kako bi se moglo krenuti s radovima što prije. Propisani rok, tj. osam dana od prijave, istekao je 23. prosinca i kreće se s pripremnim radnjama vezanima uz operativne poslove i komunalnu infrastrukturu (priprema gradilišta, ishođenje priključka električne energije i vode…).

  Ovisno o vremenu i određenim manjim infrastrukturnim problemima koje Grad mora riješiti, još tijekom zime namjeravaju započeti s pravim radovima. U 2020. godini radovi će biti u punom jeku.

  “Naši su planovi da kostur zgrade bude završen već u ljeto sljedeće godine kada zgradu planiramo i ostakliti. Nakon toga kreće opremanje. Cilj je da u prvoj polovici 2021. godine uselimo u novi objekt”, pojašnjava direktor Denis Sušac.

  Kapacitet objekta

  IT park u spomenutoj Gackoj ulici prostire se na oko 25.000 kvadratnih metara i deset parcela. Devet je ponuđeno poduzetnicima za gradnju, a središnja parcela namijenjena je centralnoj zgradi Grada Osijeka – za akceleratorske programe i IT akademiju. Izgradnju objekata u IT parku u potpunosti financiraju same tvrtke.

  Nova poslovna zgrada investicija je vrijedna oko dva milijuna eura. Parcela iznosi 1.900 kvadratnih metara, neto površina zgrade je 1.800 kvadratnih metara, a maksimalni projektirani kapacitet 150 zaposlenika.

  Navedena kvadratura bit će dovoljna za sadašnje projekcije rasta tvrtke, a koje su u posljednjim mjesecima snažne. Trenutačno je zaposleno 85 osoba, od čega je oko 30 zaposleno samo u protekloj godini, uz napomenu da su kontinuirano otvoreni natječaji za nekoliko tehničkih pozicija.

  „Za nekakve srednjoročne projekcije, ovaj je kapacitet dovoljan. Ukoliko to premašimo, onda ćemo graditi još jednu zgradu u IT parku“, uz smijeh kaže Sušac.

  Dodaje kako ovim projektom ulaze u program po Zakonu o poticanju ulaganja, a koji je namijenjen upravo za ovakve veće investicije – ulaganje u zgradu i opremu te zapošljavanje.

  Zgrada se sastoji od četiri etaže – prizemlja i tri kata.

  U prizemlju će se nalaziti nekoliko ureda sa servisnim prostorima, kuhinjom i blagovaonicom te prostorijom za sastanke.

  Na prvom i drugom katu smještene su prostorije za zaposlenike te uredi Uprave.

  Posljednja etaža sadrži konferencijsku dvoranu, edukativni prostor i prostor za odmor.

  Karakteristike zgrade

  Idejno rješenje zgrade rad je dugogodišnjeg suradnika tvrtke, osječkog arhitekta Zlatka Paića iz ReForm Studia, i rezultat je dugotrajnog planiranja i komunikacije. Cilj je bio postići racionalno, ali prepoznatljivo te energetski učinkovito i funkcionalno rješenje. Mislimo da smo u tome uspjeli.

  “Našim zaposlenicima želimo pružiti komfor i radno okruženje kakvo zaslužuju, na svjetskom nivou. Inzistiralo se na energetskoj učinkovitosti, na obilju svjetla, prostora, prozračnosti i vizualnoj povezanosti prostora u postizanju osjećaja zajedništva”, kaže Sušac.

  Zgrada prati obrise parcele, a prostor “radi za ljude”. Završno uređenje fasade još je predmet odluke, i vjerojatno će doživjeti manje izmjene.

  „Riječ je o samostojećoj zgradi kompaktnog oblika – jednostavnog, ali nepravilno oblikovanog kubusa, koji smo dobili zahvaljujući obliku parcele. Tlocrt je koncipiran tako da u zadanim gabaritima omogućava što povoljniju orijentaciju prostorija, prirodno osvjetljenje i ventilaciju. Svjetlo dolazi izvana i iznutra te preko krovišta (osvijetljena galerija). Iako je zgrada kompaktnog oblika, svi unutrašnji prostori vizualno su povezani, a u sredini zgrade formirali smo i središnji prostor. Posebna pažnja posvetila se mikroklimi svakoga od ureda i ugodi zaposlenika“, pojašnjava arhitekt Paić.

  Značenje IT parka – za zajednicu i grad Osijek

  “Mono je mogao graditi objekt na drugim pozicijama u gradu, ali željeli smo napraviti koncept provjeren u cijelome svijetu – jer mislimo da će imati veće značenje za pojedinačne tvrtke, zajednicu i grad Osijek.”

  Ovakvi su tehnološki parkovi uobičajen koncept u svim razvijenim sredinama. Lokacija zemljišta je izvrsna, u sredini je grada, u blizini sveučilišnog kampusa, prometnica i svega u pogledu infrastrukture bitnoga za kvalitetno funkcioniranje, ali i daljnje širenje.

  IT park će biti okupljalište čitave stručne zajednice – od studentske populacije sve do privrede. Njegova vrijednost kao takvoga, kada zaživi, nemjerljiva je za prepoznatljivost grada Osijeka, koji se želi pozicionirati kao regionalno IT središte. Konačno ćemo imati nešto opipljivo u velikoj priči o jakoj osječkoj IT zajednici.

  Uz devet ponuđenih parcela za izgradnju poslovnih prostora, IT park će riješiti probleme infrastrukture za mnoge lokalne poduzetnike, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, privući druge domaće i inozemne tvrtke da svoje poslovanje dovedu u Osijek te zadržati velik broj mladih talenata u Hrvatskoj. S druge strane, otvara se mogućnost za povlačenje sredstava iz europskih fondova, a uz nove izvore prihoda blagodati će itekako osjetiti i gradska blagajna.

  “Iznimno nam je važno da Grad realizira svoju središnju zgradu, koja će biti jezgra IT parka i kojom će se kroz najam prostora pružati mogućnost dolaska i nekim drugim tvrtkama, koje još nisu dovoljno jake da same grade vlastiti veći objekt. Naravno, mi riskiramo s početnim problemima. Bez obzira na to, vjerujemo da će se vrlo brzo u priču uključivati i druge tvrtke, kada vide kako smo prebrodili ‘dječje bolesti’, te se nadamo da ćemo uskoro dobiti prve susjede“, zaključuje Sušac.

  (Jasenka Pejaković – Mono)

  foto: Mono

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Lončarić: "Uvijek se ide na onu varijantu koja je za suvlasnike najisplativija"

  Dimovodne instalacije na pročeljima samo u iznimnim situacijama i u boji pročelja

  Grad Osijek u lipnju ove godine propisao je nova pravila o postavljanju dimovodnih instalacija na pročeljima višestambenih zgrada te više Više…

  Četverostruki su dobitnici nagrade Zlatne kuna kao najbolja mala tvrtka u regiji, a nagrađivani su i kao jedna od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Centralne Europe.

  Osječka tvrtka Mono stipendira studente Mathos-a s 3000 kn i posao nakon završetka studiranja

  Dobra informacija danas dolazi iz tvrtke Mono Software Ltd. i ove akademske godine tvrtka Mono dodjeljuje stipendije studentima MATHOSa u Više…

  Kremacijska peć bit će instalirana u postojeći objekt na Centralnom groblju

  Do kraja godine u Osijeku ćemo imati novi krematorij

  Projekt građevinske prilagodbe prostora, kupnje i instalacije kremacijske peći financirat će Grad Osijek, a vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Dodjela priznanja „Inspiriramo poljoprivredu“ održavat će se svake godine, kako se ne bi zaboravili pojedinci koji doprinose pozitivnoj percepciji poljoprivrede.

  Nacionalna poljoprivredna konferencija “Slavonika” (3.3.) PROGRAM

  Dovršenje radova prognozira se na jesen ove godine, a kako bi spremno dočekali sve goste Čingi Lingi čarda traži veliko pojačanje

  Čingi Lingi čarda traži radnike

  Ako želite znati više o radu reciklažnog dvorišta, odvajanju otpada, važnosti kružnog gospodarstva te ostalim sličnim pitanjima pridružite se

  Grad Osijek poziva građane na besplatne radionice – Reciklažna dvorišta