ŽIVOT

Montessori Global Education Awards 2023: Udruzi Breza iz Osijeka posebno priznanje za inovativni razvoj

Čak četiri priznanja u sklopu međunarodnih godišnjih nagrada organizacije Montessori Global Education stiglo je u Hrvatsku. Priznanje je Brezi stiglo za festival “Zemlja bez granica"

Objavljeno 24.05.2023
Darija Kovačić

Organizacija Montessori Global Education proglasila je dobitnike u sklopu svojih godišnjih nagrada Montessori Global Education Awards koje dodjeljuje pojedincima i organizacijama za promicanje izvrsnosti u obrazovanju s ciljem postizanja društvenih promjena.

Inspirativne prijave pristigle su iz svih krajeva svijeta, a stručni žiri sastavljen od Montessori podržavatelja i povjerenika, sve redom renomiranih stručnjaka u području obrazovanja, nagradio je organizacije koje se u svom djelovanju vode Montessori vrijednostima i pristupom ili koriste Montessori kao inspiraciju za rad koji pozitivno utječe na njihove zajednice. Najviše priznanja stiglo je upravo organizacijama koje djeluju u Hrvatskoj, a nagradu Impact and Change dobilo je zagrebačko Tajno šumsko društvo.

Tajno šumsko društvo nagrađeno je za poticanje rasta i razvoja djece predškolske i školske dobi kroz brojne aktivnosti kojima istražuju prirodu, a provode ih još od 2001. godine.

„Sve aktivnosti koje su za djecu osmišljene kroz holističku igru jačaju njihovo samopouzdanje, uče ih rješavati razne izazove i potiču njihovu kreativnost, dok istovremeno okruženje u kojemu se nalaze pozitivno utječe na fokus i nošenje sa stresom, regulaciju osjećaja te djeluje na jačanje imunološkog sustava. Radionice su nastale s ciljem obnavljanja i učvršćivanja veza između djece i prirode i popularizacije održive igre. Sve materijale koje koristimo kroz naše aktivnosti pronalazimo u prirodi ili su obnovljivi. Neopisivo mi je drago da je ova metoda prepoznata i priznata kroz ovu nagradu i istaknuta kao primjer dobre prakse vođenja Montessori principima“, izjavila je Ana Zubak, voditeljica projekta.

Uz nagrađeno Tajno šumsko društvo, posebna priznanja za inovativni razvoj stigla su u Zakladu Solidarna, udrugu Breza te u Osnovnu školu Iver.

Zaklada Solidarna prepoznata je za svoj projekt KRIK – kriza i kreativa, projekt kojim od 2021. godine podržavaju inicijative koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja kroz umjetnički sadržaj. Karla Pudar, glavna tajnica Solidarne i inicijatorica projekta ističe ovo priznanje kao izvrsnu potvrdu da idu u dobrom smjeru kad je riječ o utjecaju na kolektivni oporavak društva.

„Projekt je rezultat praćenja realne potrebe u društvu, svijesti o benefitima koje kreativno izražavanje donosi za mentalno zdravlje i svijesti o snazi umjetnosti. Iako znamo od početka da je takav pristup u skladu s Montessori principima, ovakvo priznanje važan nam je pokazatelj da je smjer u kojemu idemo dobar“, istaknula je Pudar.

Udruga koja je, također, dobila posebno priznanje je osječka Breza, organizacija koja djeluje s primarnim ciljem integracije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Priznanje je Brezi stiglo za festival “Zemlja bez granica” kroz koji čitav niz godina potiču djecu na kreativno izražavanje i uključivanje u umjetnost.

“Zemlja bez granica projekt je na koji smo posebno ponosni jer gotovo 20 godina raste s nama. Festival se temelji na Montessori pedagogiji na motu: pomozi mi da to učinim sam. Festival kroz svoje programe i aktivnosti usmjerava djecu da samostalno rješavaju različite zadatke, potiče ih da budu zadovoljni te da rade s drugom djecom i da se kroz taj zajednički rad međusobno poštuju u svojoj različitosti. U Zemlji bez granica svako dijete je jedinstveno i posebno i ono može proživjeti svoju kreativnost i stvaralaštvo. Do sada smo u Festival uključili 23 zemlje iz Europe i svijeta, 279 umjetnika, 523 edukatora, 903 volontera i 16.000 djece i mladih. Iznimno nam je drago da je ovaj projekt prepoznat od organizacije Montessori Global Education”, istaknula je ovom prigodom Suzana Vargović, predsjednica udruge Breza.

Među udrugama dobitnicama našla se i Osnovna škola Iver u Sesvetama, škola koja se nerijetko nalazi među najinovativnijima u Hrvatskoj kad je riječ o pristupu obrazovanju. Projekt za koji su dobili posebno priznanje odnosi se na kulinarske radionice koje su provodili s učenicima u sklopu kojih su ih učili raditi tjesteninu i pripremati zdrave obroke. Iako je bio namijenjen svima, jedan od ciljeva bio je u radionice uključiti djecu s poteškoćama u ponašanju, a upravo je na njih ovakav pristup najbolje djelovao.

„Osnovna škola Iver teži svake godine poticati na pozitivne promjene u životima učenika. Trudimo se biti inovativni, a itekako nam je važno da aktivnosti koje provodimo budu djeci i zanimljive i korisne za život koji ih čeka. Kroz ovu aktivnost kod djece smo postigli osjećaj zajedništva, vrijednosti, potaknuli smo ih na stvaranje, a najvećim uspjehom smatramo prihvaćanje različitosti među djecom, bez obzira na činjenicu kako upravo razlike u današnje vrijeme nerijetko znače isključivanje“, osvrnula se na projekt Katarina Rajković, ravnateljica škole.

Uz kontinuirano širenje djelovanja organizacije Montessori Global Education, čiji je dio i otvaranje europskog ureda upravo u Zagrebu, velika količina prijavljenih organizacija iz Hrvatske rezultat je i sposobnosti i volje organizacija i pojedinaca u Hrvatskoj koji su u svom radu prigrlili inovativne načine edukacije.

„Iskorak organizacije da usko surađuje s malim lokalnim organizacijama ono je što nas vodi prema značajnim promjenama kad je riječ o pozitivnom utjecaju na društvo u cjelini. Broj prijavljenih i nagrađenih organizacija u Hrvatskoj te sadržaji projekata pokazatelji su da brojne udruge, škole i pojedinci promiču Montessori principe bez da su toga uopće svjesni. To je ono što me posebno veseli jer ih je do iniciranja ovih projekata dovelo promišljanje o okruženju i rad sa srcem, a ne vodiči i smjernice koji nešto od njih zahtijevaju“, zaključila je Leonor Diaz Alcantara, glavna izvršna direktorica organizacije Montessori Global Education.

O Montessori pristupu:

Montessori pristup više od 100 godina obogaćuje živote djece diljem svijeta. Ovaj održivi obrazovni pristup obuhvaća holistički svjetonazor i cjeloživotno učenje, kao i praćenje prirodnog razvoja djeteta na temelju pažljivog promatranja njegove okoline. Montessori edukatori stavljaju veći naglasak na važnost pripreme za učenje i prepoznavanje da svako okruženje nudi mogućnosti učenja. Oni su usmjereni na učenika, djeci daju poštovanje, povjerenje i slobodu, kao i vrijeme i prostor da rade ono što im je značajno. Ovaj pristup podržava neovisnost i uključivanje manje djece u rituale svakodnevnog života koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zemlja za… završava – smijehom!

Danas nas očekuje velika završnica Zemlje bez granica

Došlo vrijeme za prezentaciju naučenog, izrađenog i uvježbanog na radionicama i igraonicama Zemlje bez granica. Tradicionalno, u subotu poslijepodne, u Više…

Najveći međunarodni obiteljski kontinentalni festival u Hrvatskoj, koji se već 16 godina održava u Osijeku, ove godine nosi manifestacijski naziv Zemlja za…

Objavljen program zemlje bez granica – “Zemlja za…” [PROGRAM]

Udruga Breza objavila je program ovogodišnjeg festivala Zemlja bez granica – Zemlja za… koji će od 31. kolovoza do 3. Više…

Europska je godina mladih i Europska godina zelenih gradova i zato će program biti usmjeren na promociju zdravog načina života, važnosti zelenila, zelenog promišljanja i održivog razvoja.

Počele prijave za festival “Zemlja bez granica” – Zemlja za…

Obiteljski festival „Zemlja bez granica“ ove će godine biti održan od 31. kolovoza do 3. rujna, najvećim dijelom na lokaciji Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Do Festivala će svi posjetitelji moći najnormalnije doći bez obzira na strku oko nogometne utakmice u Gradskom vrtu :)

Predzadnji dan Panonskog festivala knjige u znaku književnosti i sporta

Hrvatski Crveni križ u sklopu projekta „POMOZI“ nastavlja s provedbom osposobljavanja pripadnika Županijskog interventnog tima

Projekt “POMOZI” Podrška i oblikovanje modaliteta odgovora na zajedničke izazove

Ovaj je projekt kroz infrastrukturne radove, zapošljavanje stručnog kadra i nabavku potrebne opreme osigurao izvaninstitucijsku podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, unaprijedio proces deinstitucionalizacije, razvoj socijalnih usluga, podršku u zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Centar Klasje – održana završna konferencija projekta “Zaslužujemo najbolje”