GOSPODARSTVO

Most NL: Ministarstvo poljoprivrede, Agrokor i DORH zajedno pritišću načelnike i gradonačelnike na prepuštanje državnog zemljišta

''Ministru Tomislavu Tolušiću, kojem su puna usta malih poljoprivrednih proizvođača, sada ne odgovara njegov vlastiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu'' - rekao je Panenić.

  Objavljeno 07.01.2019
  Antonela Verković

  Most nezavisnih lista je izrazio nezadovoljstvo pozivom na sastanak i pritiskom kojim ministar Tolušić, Agrokor i DORH pokušavaju utjecati na načelnike i gradonačelnike gradova i općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije na državno zemljište, kako bi se pravo na 32.000 hektara državnog zemljišta koje koristi Agrokor prenijelo nekom budućem vlasniku mimo općeprihvaćenih pravila o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i ispod cijena koje vrijede za sve ostale zakupnike – piše Nacionalniportal.hr

  „Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Ministarstvo poljoprivrede i Vlada su pribjegli provizornim rješenjima prilagođavajući zakone kontaminiranom procesu izvanredne uprave u koncernu Agrokor. Najvećem populistu u Vladi, ministru Tomislavu Tolušiću, kojem su puna usta malih poljoprivrednih proizvođača, sada ne odgovara njegov vlastiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Upozoravamo ga da ne izvrće članak 41. Zakona koji jasno kaže da čelnici lokalnih samouprava prava zakupnika mogu, ali ne moraju prenijeti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, kao i odredbu koja određuje da takav aneks ugovora isključivo sklapaju jedinice lokalne samouprave s novim zakupcem. Da se ministar Tolušić drži svog zakona, morao bi znati da su uvjeti aneksa na koncesije isključivo dio dogovora lokalnih samouprava i novih tvrtki gdje će utvrditi prihvatljive okvire koji osiguravaju korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta sukladno gospodarskom programu, uredno plaćanje pravedne cijene i osiguranje maksimalnih koristi za zajednicu na čijem se području zemljište nalazi. Na ovaj način ministar i Vlada pokušavaju političkim pritiscima pogodovati novom Plus Agrokoru, štiteći sve ono što se događalo u Agrokoru, umjesto da štite hrvatske građane. Ako mu ne odgovara ovakav Zakon neka preuzme odgovornost i izmjeni onako kako on i Agrokor žele, a ne da vrši represiju nad lokalnim čelnicima.“  – izjavio je saborski zastupnik Tomislav Panenić.

  „Bojim se da će HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici popustiti pod stranačkom stegom te jasno u ime malih poljoprivrednih proizvođača tražimo da ne potpisuju produženje ugovora koji nisu u interesu lokalnog stanovništva.“ – rekao je Zvonko Jelić, poljoprivredni proizvođač iz grada Otoka i županijski vijećnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

  Saborska zastupnica Sonja Čikotić istaknula je da je, za mjeru koja se odnosi na povećanje konkurentnosti, isplaćen novac za svega 19 korisnika, u vrijednosti 28 milijuna kuna, a prijave za mlade i ruralni turizam su u obradi već preko 240 dana, što govori dovoljno o investicijama u sektoru poljoprivrede i Slavoniji i Baranji, gdje u mandatu aktualnog ministra nije raspisan niti jedan natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta .

  „Briga za velike i podobne jedini je projekt koji resorno ministarstvo i Vlada nude Slavoniji, Baranji i Srijemu, iako su kod usvajanja Zakona o poljoprivredi promovirali prednost mladih, a sada im nude dvostruke cijene i javne natječaje bez konkretnog datuma. Već smo u 2019. godini, 2020. je referentna godina za upis poljoprivrednog zemljišta i ostvarenja prava na plaćanje na hektare, a za vrijeme ministra Tolušića nema pomaka u povećanju korištenja dodatnih površina!“ – upozorila je Sonja Čikotić.

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  ''Netko tko je rekao da će se baviti stočarstvom pa je na temelju toga dobio 50 hektara zemlje, a nije imao kravu svih 10 ili 15 godina, taj definitivno nije dosadašnji zakupac'' - istaknuo je Tolušić.

  Do sad su potpore dobivali oni koji nemaju ni kravu, a bavili bi se stočarstvom?!

  Čak 163 mladih poljoprivrednika s područja istočne Hrvatske jučer, 11. veljače 2019. godine, potpisalo je ugovore o financiranju za mjere 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ i Više…

  „Time je i zadnji vrijedni resurs kojim Slavonija raspolaže odlukom ministra Tolušića ostavljen na milost i nemilost nekih budućih vlasnika Agrokora.” – zaključio je Panenić.

  Most NL: Vlada odustaje od Projekta Slavonija, a time i od borbe za nju?!

  Saborski zastupnik Tomislav Panenić izrazio je žaljenje vezano za izjavu ministrice Žalac tijekom rasprave o novoj statističkoj podjeli koja je Više…

  Tomislav Panenić i Sonja Čikotić danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o Uputi ministra Tomislava Tolušića za potpisivanje aneksa na ugovore o korištenju državnog zemljišta od strane Agrokora plus.

  Most NL: ”Sad je trenutak biti ili ne biti”

  Saborski zastupnici Mosta NL, Tomislav Panenić i Sonja Čikotić danas su u Osijeku održali konferenciju za novinare na kojoj su Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Za svakih 5.000 prikupljenih 'lajkova' MojaAkcija.hr daje donaciju hrane Azilu u vrijednosti 1.000 kuna. Još jedna donacija je isporučena...

  MojaAkcija.hr nahranila i malenu Kanicu na mjesec dana!

  Vaš psić je poseban, mezimac, svog osobnog imena i svoje vjerne osobnosti? Zašto ne bi imao ogrlicu – i to personaliziranu!? Ili hranilicu!?

  Kada Vas slatki maleni psić gleda svojim nevinim okicama, kako mu ne baciti lopticu :)

  Gradsko poduzeće odlučilo se u zakup od 25 000 kn mjesečno dati hotel

  U ponedjeljak u 12 znat ćemo kome Unikom daje ZOO hotel u zakup