GOSPODARSTVO

Most NL: ”Sad je trenutak biti ili ne biti”

Tomislav Panenić i Sonja Čikotić danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o Uputi ministra Tomislava Tolušića za potpisivanje aneksa na ugovore o korištenju državnog zemljišta od strane Agrokora plus.

    Objavljeno 17.01.2019
    Antonela Verković

    Saborski zastupnici Mosta NL, Tomislav Panenić i Sonja Čikotić danas su u Osijeku održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o Uputi ministra Tomislava Tolušića za potpisivanje aneksa na ugovore o korištenju državnog zemljišta od strane Agrokora plus.

    Most nezavisnih lista ovom je prilikom htio upozoriti na neprihvatljivo postupanje Ministarstva poljoprivrede i ortačko pogodovanje korporacijama na štetu lokalnog stanovništva.

    Stigla je uputa kako bi trebali načelnici i gradonačelnici Slavonije, Baranje i Srijema pristupiti aneksu ugovora sa tvrtkama iz novoosnovanog Agrokora plus. To ne bi bio nikakav problem, da oni znaju što potpisuju. Ne znaju koji su planovi tvrtki i zato, naveo je Panenić, još jednom poziva načelnike, gradonačelnike i poljoprivrednike, proizvođače da shvate da je sada trenutak u kojem se može i mora donositi odluka o tome što želimo u budućnosti.

    Moramo se i možemo zauzeti za budućnost!

    Nije to samo odluka o poljoprivrednom zemljištu, hoće li pripasti jednom ili više OPG-a, nego je to odluka o tome kakve će biti tvrtke sustava Agrokora koje djeluju na našem području. Hoće li među njima biti direktori koji su s naših područja, hoće li biti zaposleno onoliko ili manje radnika kao što je sad… Sve to mogu donijeti jedino kroz programe koje trebaju te tvrtke priložiti upravo onima koji su zakonom ovlašteni da raspolažu tom zemljom. U ovom trenu to su gradonačelnici i načelnici – istaknuo je Panenić i dodao kako se nada da će oni shvatiti da to nije samo administrativni i formalni potpis nego je to potpis koji trebaju zajedno sa svojim vijećima analizirati i vidjeti ostvaruju li se gospodarski programi tih tvrtki.

    Danas je trenutak u kojem se moramo i možemo zauzeti da stvorimo bolje okvire, da ugovori koji budu sklapani s bilo kojom tvrtkom osiguraju da zemljište služi za budući razvoj, a ne kao sirovinska baza koja će zapošljavati minimalan broj ljudi i služiti kao sredstvo kojim kapital Slavonije, Baranje i Srijema seli prema nekim drugim zemljama i da se time obezvrjeđuje naše najvrjednije resurse – istaknuo je Panenić.

    ”Ova situacija je prilika, ali i prijetnja”

    Saborska zastupnica Sonja Čikotić istaknula je da ovaj trenutak može biti ogromna prijetnja, ali isto tako i ogromna prilika da upravljamo poljoprivrednim zemljištem, svojim najvrjednijim resursom. Slavonija, Baranja i Srijem nemaju plaže, bogate koncesije ni pomorska dobra, već zemlju, šume i vode koje se treba štititi kao najvrjedniji potencijal.

    FOTO: Osijek NEWS (Dubravka Krmpota)

    most tomislav panenić

    sonja čikotić

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Isto kao što  zemlju može preuzeti sin od oca, žena od supruga - objasnio je ministar kako je zemlja s Belja prešla na Belje plus

    Tolušić za OsijekNEWS.hr: Omogućili smo Zakonom da sve pravne osobe sa sljednicima mogu preuzeti zemlju

    Proteklog je vikenda održan još jedan Farm Show koji je privukao veliki broj posjetitelja koji su imali prilike uživati u Više…

    Tolušić: "U Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara"

    Proizvođačima industrijske konoplje olakšan uzgoj i omogućeno korištenje cijele biljke

    Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga stupio je na snagu 25. travnja 2019. čime je poljoprivrednicima Više…

    ''Netko tko je rekao da će se baviti stočarstvom pa je na temelju toga dobio 50 hektara zemlje, a nije imao kravu svih 10 ili 15 godina, taj definitivno nije dosadašnji zakupac'' - istaknuo je Tolušić.

    Do sad su potpore dobivali oni koji nemaju ni kravu, a bavili bi se stočarstvom?!

    Čak 163 mladih poljoprivrednika s područja istočne Hrvatske jučer, 11. veljače 2019. godine, potpisalo je ugovore o financiranju za mjere 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja