POLITIKA

Mostovi Petrov i Grmoja o štetnim izmjenama Zakona o doprinosima

“Vlada mora hitno u izmjene Zakona o doprinosima uvesti iznimke za najugroženije skupine poduzetnika, što je Most napisao prije dvije godine!”

  Objavljeno 12.11.2020
  Darija Kovačić

  Predsjednik Mosta Božo Petrov i politički tajnik Nikola Grmoja danas su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru još jednom upozorili na štetnost Zakona o doprinosima čije izmjene su štetne za male i mikro poduzetnike, početnike i žene poduzetnice.

  Prema tom zakonu koji je u primjeni od 2019., za obračun doprinosa direktora i članova uprava trgovačkih društava primjenjuje se puna minimalna osnovica koja danas iznosi gotovo 5700 kuna, i to neovisno o tome jesu li radili puno radno vrijeme ili na pola radnog vremena, neovisno o prihodima njihovih poduzeća, a ta se osnovica primjenjuje i na poduzetnike početnike i žene poduzetnice.

  “Ovih dana na vrhuncu epidemije, kad se mnogi naši poduzetnici, posebno oni najmanji, mikro-poduzetnici, bore kako bi opstali, porezna uprava šalje im rješenja i naplaćuje razliku doprinosa za 2019. godinu. Most je upozoravao na štetnost ovakvih izmjena Zakona o doprinosima još 2018., predložili smo amandmane kojima bi bili propisani izuzeci za mikro-poduzetnike, posebno i za poduzetnike početnike te žene poduzetnice jer smo predvidjeli da će za sve njih povećanje osnovice biti preveliki trošak kojeg neće preživjeti ni u redovnim uvjetima, a kamoli u okolnostima koronakrize”, rekao je Grmoja.

  Grmoja je istaknuo kako je naplaćivanje razlike doprinosa ovim najugroženijim skupinama poduzetnika, najmanji mikropoduzetnicima, ženama poduzetnicama i poduzetnicima početnicima usred koronakrize je pokazatelj koliko su Porezna uprava, Ministarstvo financija i Vlada RH uistinu odcijepljeni od stvarnosti i poduzetničke  svakodnevice.

  “Tražimo stoga da Vlada hitno uz paket poreznih zakona do drugog čitanja uputi i izmjene Zakona o doprinosima i uvede iznimke u sustav obračuna i naplate doprinosa za ove najugroženije skupine poduzetnika. Prijedlozi Mosta su napisani, dostupni na stranicama Sabora od 2018., Vlada ih treba samo prepisati”, rekao je Grmoja.

  Petrov je naglasio kako je nedopustivo da je Ministarstvo financija pustilo zakon, koji toliko nekritički ide na štetu onih poduzetnika koji omogućuju gospodarski rast zemlje. 

  “Niti je korektno, niti pošteno, a ni pravedno, da se ljude bez obzira koliko rade, oguli porezom, jer je tako Ministarstvu financija najjednostavnije, kako ne bi morali detektirati one za koje misle da nešto nezakonito rade. Toliko  malih i mikro poduzetnika želi raditi i umjesto da ih se stimulira, njih se kažnjava i nekorektno globi. A zaboravljaju i u ministarstvu i Vladi i pustim agencijama, on ne želi istražna povjerenstva da im ti ljudi omogućuju njihove plaće i zato kažemo da su oni odcijepljeni od stvarnosti”, rekao je Petrov.

  Osvrnuo se Petrov na premijera Plenkovića koji odbacuje svaku kritiku.

  Plenković je navikao da mu u HDZ-u plješću i da mu se klanjaju. Taj film u saboru neće gledati!  On ne želi istražna povjerenstva za korupciju, ne želi raspravljati o interpelacijama zbog afera i loših politika… A što bismo svi trebali šutjeti, dok je Hrvatska po svim parametrima na začelju Europe, osim po korupciji, tu smo u samom vrhu. Od predsjednika Vlade očekujemo da prestane tolerirati kriminal i korupciju u državi, to ćemo ponavljati, a ne o tome šutjeti!”, rekao je Petrov.

  Foto: arhiv

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Velik dio zlostavljanja na radnom mjestu preselio se online

  SSSH: Pandemija koronavirusa dovela do porasta nasilja nad ženama na radnom mjestu

  Covid-19 doveo je do porasta nasilja u obitelji i na radnome mjestu. Napadima i nasilju najizloženiji su radnici koji rade Više…

  Kopunović Legetin: Kad dođe opet vrijeme najezde komaraca, dragi sugrađani neka vam ovo bude podsjetnik na igrokaz

  Odbijen amandman Mosta za rješavanje problema komaraca!

  Tijekom jučerašnje, maratonske, rasprave o najvažnijem dokumentu proračunu RH Mostovi saborski zastupnici branili su 150 amandmana na proračun koje je Više…

  Zbog nedostatka zdravstvenih djelatnika, vozači saniteta u mnogim županijama, obavljaju posao vozača Hitne pomoći

  Most traži da se ujednače plaće svih vozača i medicinskih tehničara

  Na konferenciji za novinare održanoj u subotu, 14. studenog 2020. voditelj Savjeta za zdravstvo Mosta dr. Ivan Bekavac upozorio je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze

  Fuchs: Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

  „Svatko zna koliko frustrira kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu"

  Tijesna pobjeda Biljane Borzan: Zabrana ugrađenih kvarova prošla za dva glasa

  Nagradni natječaj za srednjoškolce i studente održava se u sklopu projekta edukacije o lažnim vijestima koji je zastupnik organizirao uz podršku svoje političke grupacije

  Picula pokrenuo natječaj “Kidalicu lažnih vijesti” za srednjoškolce i studente