GOSPODARSTVO

Može li se rješenje za probleme s komarcima primijeniti i za ambroziju?!

33 jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji nisu predvidjele novac u proračunu za tretiranje komaraca

    Objavljeno 28.06.2019
    Ivona Amidžić

    Očekivano i logično, problematika suzbijanja komaraca na području Osječko-baranjske županije nametnula se kao dodatna, a zapravo središnja točka dnevnog reda sjednice Županijske skupštine.

    Prije sjednice vijećnicima je dostavljena Informacija o provedbi izvanrednih tretmana dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije u kojoj su detaljno prikazani kronologija, razlozi i aktivnosti koje se poduzimaju po tom pitanju.

    “Tretiranje komaraca nije obveza Osječko-baranjske županije, no uključili smo se jer je to u ovom trenutku bio jedini način da se organizirano i sustavno počne rješavati ovaj problem. U skladu sa svojim ovlastima, Županija nema niti je planirala novac za tu namjenu, ali smo 5 milijuna kuna uspjeli dobiti od Vlade RH te tim sredstvima provodimo sadašnje aktivnosti. Koordiniranim i sinergijskim djelovanjem počeli smo rješavati problem, tako ćemo nastaviti i  nadam se uspjeti. U tim aktivnostima od 42 jedinice lokalne samouprave Grad Osijek je ključan zbog svoje veličine i značaja, no i on mora biti svjestan svoje uloge, odgovornosti i zadataka”, rekao je uvodno župan Anušić.

    Podsjetio je kako je zbog najezde poplavnih komaraca (koji kao dobri letači migriraju i do 35 kilometara, a na području Županije čak je 30.000 hektara poplavnog područja na komu se stvaraju generacije komaraca) u lipnju stanje postajalo neizdrživo te su građani s pravom negodovali.

    Istovremeno, Grad Osijek je za njihovo tretiranje osigurao 3 milijuna kuna, Đakovo 200.000 kuna, dok su gradovi Beli Manastir, Valpovo i Belišće, te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali od 15.000 do 50.000 kuna.

    Ostale 33 jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji nisu predvidjele novac za tu namjenu u svom proračunu, a time ni mjere kontrole komaraca na svome području.

    “Ovo je samo „gašenje vatre“ da se olakša život stanovnicima županije”, rekao je župan. Pojasnio je kako se iz sigurnosnih razloga aviotretiranje ne može obavljati iznad naseljenih dijelova gradova nego po rubnim područjima naselja te svim zelenim površinama. Tretiranje će trajati 20-ak dana, vjerojatno se potom nastaviti, kao što će se vjerojatno tražiti i dodatna sredstva od Vlade RH.

    Vijećnik Marko Bogatić naglasio je kako se u slučaju borbe s komarcima pokazalo nefunkcioniranje lokalne samouprave te da se ne smije ovisiti o gestama nego je potrebno sustavno rješenje i promjena zakona.

    Vijećnica Marija Čačić ističe da se uz dobru volju uvijek pronađu i sredstva, a upozorava na nužnu pravovremenu provedbu tretmana, a vijećnica Sanja Rogoz Šola kaže da i Grad Đakovo tretira komarace, bez čega ne bi bilo moguće održavanje Đakovačkih vezova.

    Temeljna zamisao župana je sustavan pristup koji će se provoditi preko javne ustanove u kojoj trebaju participirati i jedinice lokalne samouprave. Njen rad koštat će oko 10 milijuna kuna godišnje, no to je jedino kvalitetno rješenje.

    Vijećnica Zvjezdana Tuma Pavlov podsjeća da je Grad Osijek za borbu s komarcima u godinama njihovih najvećih najezda trošio oko 13 milijuna kuna, a ne slaže se s osnivanjem javne ustanove jer za tu namjenu već postoje ZJZZ i Odjel za biologiju.

    “Komarci nisu bezazleni, no za borbu protiv njih treba strategija s kvalitetnim metodama”, dodala je.

    Što s ambrozijom?

    Vijećnik Denis Ambruš ističe da je sustav jedinica lokalne samouprave „pukao“ pred prirodnim fenomenom te da za borbu s komarcima uz spomenutih 13 milijuna kuna treba još 2-3 puta toliko za cijelu županiju.

    Ujedno je predložio da se po uzoru na aktualne aktivnosti u vezi komaraca pokrene i rješavanje problema građana zbog alergena, poglavito ambrozije.

    “Ambrozija i komarci nisu samo zdravstveni nego i gospodarski i demografski problem. Zavod za javno zdravstvo radi analize i mjeri koncentracije alergena te imamo uvid u stanje, ali ne i rješenje. Ovo je obveza lokalne samouprave, koju ne može preuzeti i rješavati županija. Uostalom tu su i inspekcijske službe, no sve se radi sporo, neučinkovito i u pravilu zakašnjelo, a problemi su izuzetno ozbiljni i trebamo ih konkretno rješavati. Tko se uhvati u koštac s rješavanjem problema komaraca i ambrozije donijet će najveću dobrobit stanovnicima Osječko-baranjske županije”, rekao je župan Anušić.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

    S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

    S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

    S obzirom da je iskorišten postojeći kreditni potencijal od gotovo 30 milijuna eura, na sjednici Županijske skupštine 31. siječnja ove godine isti je povećan na 50 milijuna eura

    Uz subvencije kamata povoljnije do stanova i kuća u Osječko-baranjskoj županiji

    U okviru projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ Osječko-baranjska županija je od veljače 2019. godine subvencionirala kamate na stambene Više…

    Za 2023. godinu usvojen do sada najveći proračun, gotovo dvije milijarde kuna, odnosno 258.393.330 eura. Plan razvoja OBŽ do 2027. godine od strane resornih ministarstava ocijenjen odličnim jer se u njemu promišlja nekoliko koraka unaprijed, pa se realizira i nastavlja po planu

    Skupština OBŽ: Razvoj županije temelji se na kvalitetnim projektima

    U nazočnosti 45 od ukupno 47 vijećnika, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (9. ožujka 2023. godine) održana Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ