ŽIVOT

Možete li vjerovati? Srušeni brojni mitovi o prehrani!

Jesu li zelene rajčice otrovne? Gubi li vaš organizam previše tekućine ako pijete kavu? U koje doba dana je najbolje jesti? Poplava mitova o zdravoj prehrani zbunjuje mnoge među nama...

Objavljeno 11.02.2019
Antonela Verković

Članovi Njemačke udruge za prehranu (DGE) kažu da bi prema mnogim mitovima o prehrani trebalo imati zdravu dozu skepticizma te nastojati ustanoviti ima li u njima i zrnce istine – piše Nacionalniportal.hr prenoseći Hina-u.

Mit: Smeđi kruh je uvijek zdraviji od bijeloga

Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, kaže Silke Restemeyer iz DGE-a.

“Namirnice od cjelovitog zrnja jamče vam puno dulji osjećaj sitosti, a istodobno sadrže više hranjivih tvari od proizvoda od bijelog brašna”.

No važno je istaknuti da nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja. “Neke vrste kruha smeđu boju dobivaju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njega dodaje, a u nekim vrstama kruha od sjemenki ima samo sjemenki suncokreta.

Mit: Zelene rajčice su otrovne

Nezrele rajčice sadrže solanin. “Riječ je o otrovu koji biljku štiti od štetočina”, objašnjava Harald Seitz iz DGE-a. Kada konzumiraju previše zelenih rajčica neke osobe mogu osjećati simptome poput blaže glavobolje ili boli u želucu. No odrasla osoba morala bi pojesti jako veliku količinu zelenih rajčica da bi joj se javili ozbiljni zdravstveni problemi.

Mit: Kava je diuretik pa njezino ispijanje utječe na gubitak previše tekućine

“Nije štetno uz šalicu kave popiti i čašu obične vode, ali nije neophodno potrebno”, kaže Restemeyer. Kava, poput ostalih napitaka spada u dnevnu količinu tekućine koja je potrebna vašem organizmu.

Mit: Zamrznuto povrće može se čuvati ‘zauvijek’

“Zamrzavanje namirnica odličan je način da se neke vrste hrane dugoročno očuvaju”, kaže Restemeyer. Kad ih se čuva na minus 18 Celzijevih stupnjeva većina hranjivih tvari, okusa, ali i izgled, ostaju netaknuti.

No s vremenom dolazi do razgradnje namirnica, što znači da duboko smrznuta hrana u jednom trenutku više nema dobar okus. Savjet: “Na ambalaži upišite datum kada ste zamrznuli namirnice, sadržaj i količinu, pa ćete točno znati koliko je stara.”

Mit: Jedete li kasno navečer udebljat ćete se

“Ako svakodnevno jedete hranu bogatu kalorijama dobit ćete na težini. Ako u organizam unosite premalo kalorija, gubit ćete na težini”, jednostavno je pojasnila nutricionistkinja Monika Bischoff. Za osobe koji spadaju u grupu ljudi s normalnom težinom irelevantno je u koje vrijeme jedu. “No ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću”, kaže Bischoff te dodaje da je nekim osobama jednostavnije preskočiti obrok u večernjim satima nego tijekom dana.

Mit: Digestiv nakon jela pospješuje probavu

Lijepo je završiti obrok malom čašicom likera ili rakije, no to vašoj probavi neće pomoći, kaže Restemeyer. Alkohol, naime, potiče proizvodnju želučane kiseline, a ona stimulira nastanak enzima koji pomaže u probavi bjelančevina. Digestiv, odnosno alkohol loše utječe na prekomjernu osjetljivost želučanih živaca.

Digestivi ne pomažu u procesu probavljanja masne hrane, dodaje Restemeyer. Najčešće se alkohol u probavnom sustavu preradi puno brže od masti.

foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

I dok su proljetni izlozi već prepuni novih kolekcija i popusta, ova subota u Portanovi bit će rezervirana i za – zdravlje!

Subota u Portanovi u znaku zdravlja, nagrada i dobrih vijesti

Pred nama je vikend pun aktivnosti, nagrada i korisnih informacija – a sve se događa na dobro poznatoj adresi: u Više…

Samo u Europi, svaka peta bakterijska infekcija otporna je na antibiotike, dok u nekim državama članicama ta brojka iznosi čak 40 posto

U Europi je 20 posto bakterijskih infekcija otporno na antimikrobne lijekove

Ovogodišnji Svjetski tjedan svjesnosti o anitmikrobnoj rezistenciji (WAAW, engl. World AMR Awareness Week) obilježava se pod nazivom „Budi i ti Više…

Gripa povećava rizik prvog infarkta miokarda deset puta, a moždanog udara osam puta

Zaštita od gripe i teških komplikacija započinje – cijepljenjem!

Gripa, sezonska i epidemijska bolest koja se pojavljuje svake godine, predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju populacije, osobito ranjivim skupinama kao što Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Šampion Dunava za 2025. godinu je Graševina barrique 2020., vinarije Svijetli dvori iz Karanca! Najboljom ju je proglasila ocjenjivačka komisija sastavljena od 13 međunarodnih ocjenjivača. Najbolje crveno vino je Golberg Red Vinarije Belje, ružičasto Rose Vinarije Mons Aureus, a Graševina Vinarije Kovats najbolja je Novinarska graševina

[FOTO] Dodijelom Šampiona Dunava 2025. otvoren ovogodišnji Vinatlon

Dajte svojoj odjeći drugi život i  besplatno osvježite svoju garderobu! Pridružite  se na aktivnosti zamjene odjeće i budite dio održive mode

Razmjena odjeće u Info-centru za mlade

U ponedjeljak, 2. lipnja, Zagreb i još 20 hrvatskih gradova obilježavaju Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis – tiha borba koju treba glasno podržati

Hrvatska u znaku zelene: Simbolična šetnja i svjetlosna podrška u Osijeku za oboljele od miastenije gravis